Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Krā­sai­nās un sulīgās su­kā­des

© publicitātes

Krā­sai­nas un spil­gtas su­kā­des no ogām, aug­ļiem vai dār­ze­ņiem – gar­šīgs sal­dums, ar ko var pa­naš­ķē­ties sal­dum­mī­ļi. Su­kā­des ir kal­tēts pro­dukts, un va­rē­tu šķist, ka tās ir ve­se­lī­gas, ta­ču tas ir mā­nī­gi, jo ga­ta­vo­jot pie­vie­no cu­ku­ru.

Su­kā­des var pa­ga­ta­vot mā­jās, bet, lai to iz­da­rī­tu, gal­ve­nais – va­ja­dzī­ga pa­cie­tī­ba. Tās at­šķir­sies no vei­ka­lā pir­kta­jām, būs cie­tā­kas. Pa­ga­ta­vo­ša­nas pro­cess ir vien­kāršs, bet va­ja­dzīgs laiks. Su­kā­des var pa­ga­ta­vot no cit­rus­aug­ļiem – cit­ro­niem, apel­sī­niem, man­da­rī­niem, arī no me­lo­nēm, ra­bar­be­riem, vis­da­žā­dā­ka­jām ogām, ķir­bjiem un pat no ar­bū­zu mi­zi­ņām, ka­ba­čiem un bak­la­žā­niem. Uz­ska­ta, ka vis­gar­šī­gā­kās su­kā­des iz­do­das no apel­sī­niem un lai­ma, ne­daudz skā­be­nas – no cit­ro­niem, bet ar rūg­tu­ma pie­de­vu – no greip­frū­tiem un man­da­rī­niem. Pēc kla­sis­kās re­cep­tes su­kā­des ga­ta­vo šā­di, pie­mē­ram, apel­sī­nu mi­zi­ņas iz­mēr­cē auk­stā ūde­nī trīs dien­nak­tis, div­reiz die­nā mai­not ūde­ni. Pēc tam mi­zas uz 10 mi­nū­tēm at­stāj sāls ūde­nī. Su­kā­des ga­ta­vo ar trīs pa­ņē­mie­niem, lie­kot mi­zas vā­ro­šā sī­ru­pā. Vā­ra 10 mi­nū­šu, pēc tam pār­trauc pro­ce­su, no­tur 10 līdz 24 stun­das. Vā­rī­ša­nas bei­gās pie­vie­no cit­ron­skā­bi. Pēc tre­šās vā­rī­ša­nas rei­zes mi­zi­ņas liek uz sie­ta un ļauj sī­ru­pam pil­nī­bā sa­cie­tēt. Pēc­vā­rī­ša­nas su­kā­des ap­vi­ļā cu­ku­rā un kal­tē ce­peš­krās­nī. Su­kā­des var iz­man­tot kā pil­dī­ju­mu kēk­sos, ru­le­tēs, ar tām var de­ko­rēt že­le­ju, suf­lē, pī­rā­dzi­ņus un sal­dē­ju­mu.

 

No­de­rī­gi!

* Pa­rei­zi sa­ga­ta­vo­tas su­kā­des sa­gla­bā sa­vas īpa­šī­bas il­gu lai­ku – 6 līdz 12 mē­ne­šus.

* Bo­jā­ša­nās pro­ce­su ie­tek­mē cu­ku­ra kris­tā­li.

* Su­kā­des uz­gla­bā tum­šā, vē­sā tel­pā stik­la bur­ci­ņās, kā arī slēg­tās kar­to­na kār­bās, ku­rās ie­klāts pa­pīrs.

* Su­kā­dēm ie­tei­cams iz­vē­lē­ties blī­vus aug­ļus – ābo­lus, bum­bie­rus, ap­ri­ko­zes, apel­sī­nus, cit­ro­nus, ķir­šus, plū­mes un ci­tus. No ze­me­ņu un ar­bū­za mīk­stu­ma su­kā­des ne­iz­nāks, bet no ana­na­sa, me­lo­nes un ķir­bja iz­do­sies.

 

Re­cep­te:

Su­kā­des no ķir­bja ar apel­sī­niem

 

SA­STĀV­DA­ĻASki­lo­grams ķir­bja,apel­sīns, 200 ml ūdens, 800 g cu­ku­ra.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NAķir­bi no­tī­ra no mi­zas un sēk­lām, sa­griež ku­bi­kos, pār­kai­sa ar cu­ku­ru. Kad no ķir­bja iz­da­lās su­la, tā jā­no­lej. Apel­sī­nu no­maz­gā, uz­lej vā­ro­šu ūde­ni, sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos ko­pā ar mi­zu. Iz­ņem sēk­las, uz­lej vā­ro­šu ūde­ni un vā­ra 10 mi­nū­šu. Cu­ku­ram uz­lej apel­sī­nu no­vā­rī­ju­mu ko­pā ar apel­sī­na ga­ba­li­ņiem, liek uz lē­nas uguns un vā­ra, ka­mēr cu­kurs pil­nī­bā iz­šķīst. Vā­ro­šu sī­ru­pu uz­lej sa­ga­ta­vo­ta­jiem ķir­bja ga­ba­li­ņiem. At­dzi­su­šo ma­su liek uz lē­nas uguns un vā­ra, ka­mēr ķir­bja ga­ba­li­ņi kļūst caur­spī­dī­gi, bet sī­rups – biezs kā me­dus. Sa­vā­rī­tos ķir­bja ga­ba­li­ņus iz­ņem no sī­ru­pa, no­su­si­na, ap­vi­ļā cu­ku­rā. Pā­rē­jo sī­ru­pu ar apel­sī­na ga­ba­li­ņiem iz­man­to kā pa­ras­tu ie­vā­rī­ju­mu, bet svai­go ķir­bja su­lu var uz­vā­rīt un sa­liet ste­ri­li­zē­tās bur­kās.