Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Pildītas paprikas

© F64

Vasaras nogale, rudens sākums ir ideāls laiks, lai pagatavotu kādu no daudzajām pildītas paprikas versijām.

Tieši tagad paprikas garša un aromāts ir visizteiktākie, visspēcīgākie, un šā dārzeņa vēderā var paslēpt nu ļoti daudz kā garda.

Sastāvdaļas: 8–10 puslīdz vienāda lieluma paprikas, 250 g rīsu, 150 g puscieta siera, aptuveni 300 g svaigu gaileņu, 300 g maltas gaļas, krietna sauja sīki sasmalcinātu diļļu, 2 sīpoli, 100 ml tomātu mērces, eļļa, sāls, drupināti pipari

1. Novāra rīsus.

2. Uz karstas pannas eļļā sacep smalcinātus sīpolus un malto gaļu.

3. Lielākās gailenes sasmalcina, mazākās atstāj veselas, pievieno gaļai un sīpoliem, turpina cept, līdz sīpoli viegli zeltaini, maltā gaļa un sēnes izcepušies. Pēc garšas masai pievieno sāli un piparus.

4. Sēņu, sīpolu un maltas gaļas masai pievieno vārītus rīsus, sasmalcinātas dilles, visu labi izjauc.

5. Paprikas nomazgā, ar asu nazi katrai pākstij kā vāciņu gandrīz nogriež pamatni, izņem sēklas un starpsienas.

6. Katlā uzvāra ūdeni. Kad tas vārās, liek iekšā paprikas pākstis un pāris minūtes blanšē, lai tās paliek elastīgas un neplīst. Paprikas izņem, ļauj atdzist.

7. Noblanšētajās papriku pākstīs pilda sagatavoto masu. Pamatnītes ar kātiņu uzliek kā vāciņus.

8. Karstumizturīgā cepamtraukā kārto pildītās paprikas, tās pārlej ar mērci, kas iegūta, vienādās daļās sajaucot tomātu mērci ar ūdeni, pievienojot sāli un drupinātus piparus.

9. Pa virsu pārkaisa rupji rīvētu sieru. Trauku liek karstā cepeškrāsnī un 200 grādos cep aptuveni pusstundu (cepšanas ilgums atkarīgs no paprikas pākšu lieluma).

10. Gatavas paprikas kārto uz šķīvjiem, pārlej ar cepamtraukā burbuļojošo mērcīti, pārkaisa ar zaļumiem un ceļ galdā, kamēr rīvētā siera kārtiņa vēl nav paspējusi atdzist.

PADOMI

Pildīšanai ideāla ir tā sauktā ungāru paprika, taču var pildīt arī krāsaino papriku pākstis – ēdiens vizuāli izskatīsies krāsaināks, arī garšas nianses atšķirsies.

Interesanta garšas buķete rodas, ja papriku pilda ar apceptu sīpolu, rīvētu burkānu un maltas gaļas pildījumu.

Gatavojot tikai maltas gaļas un rīsu pildījumu, nevajag skopoties ar zaļajiem garšaugiem – jo bagātīgāk tiks pievienoti smalcināti pētersīļu un diļļu zaļumi, jo sulīgāks un aromātiskāks būs ēdiens.