Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Pil­na mā­ja ba­ra­vi­ku

© f64

Ja šo­ru­den kāds gau­žas, ka me­žos sē­ņu tā pa­maz un krā­ju­mi zie­mas lai­kam nav sa­rū­pē­ti, pats vai­nīgs! Par ci­tām sē­nēm ne­maz ne­ru­nā­jot, ba­ra­vi­kas griez­da­mās aug jo­pro­jām un rei­zēm tā vien lie­kas, ka to ie­bru­ku­mi mū­su vir­tu­vēs būs ne­bei­dza­mi. Lūk, da­žas lai­ka pār­bau­di iz­tu­rē­ju­šas re­cep­tes, kā šīs ka­ra­lis­kās, vēr­tī­gās un garš­īgās sē­nes sa­gla­bāt zie­mai.

Sa­vā su­lā kon­ser­vē­tas ba­ra­vi­kas

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

baravikas

etiķis 9%

sāls

cukurs

melnie pipari

lauru lapas

ķiploki

eļļa

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: garš­īgs veids, kā sa­gla­bāt ka­ra­lis­kās ba­ra­vi­kas zie­mai.

Ba­ra­vi­kas ļo­ti garš­īgas ir sa­ma­ri­nē­tas sa­vā su­lā, t.i., ie­lej kat­li­ņā pa­vi­sam ne­daudz ūdens (ti­kai tik, lai pir­ma­jā mir­klī ba­ra­vi­kas ne­pie­deg, ap­tu­ve­ni 0,5 cm ūdens), tad pie­liek pil­nu kat­lu ar ba­ra­vi­kām. Vā­ku vir­sū un vā­ra.

Kad ba­ra­vi­kas būs jau drus­ku pa­vā­rī­ju­šās, pie­lej ne­daudz eti­ķa, lai ba­ra­vi­kas ne­pa­liek tum­šas. Vēl vā­ra. Kad ūdens sāks pu­to­ties, pu­tas no­kāš. Tad uz­reiz liek klāt garš­vie­las – eti­ķi, sā­li, cu­ku­ru, pi­pa­rus, lau­ru la­pas un smal­ki sa­griez­tus ķip­lo­kus. Pie­lej arī ne­daudz eļ­ļas. Bur­tis­ki pa­vā­ra vēl 5 mi­nū­tes un ņem no uguns nost. Liek bur­ci­ņās.

 

Svies­tā vai tau­kos sau­tē­tas ba­ra­vi­kas

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

500 g ba­ra­vi­ku

200 g svies­ta vai cū­ku tau­ku

sāls

smal­kie pi­pa­ri pēc garš­as

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: ma­zas, jaun­as ba­ra­vi­ku ce­pu­rī­tes no­tī­ra no gru­žiem, kat­ru ce­pu­rī­ti no­slau­ka ar tī­ru, slap­ju drā­nu un sa­griež lok­snī­tēs.

Kat­li­ņā uz­vā­ra cū­ku tau­kus, liek sa­griez­tās sē­nes, garš­vie­las un sau­tē ap­mē­ram 20–30 mi­nū­tes, ka­mēr iz­tvai­ko lie­kais ūdens.

Kar­stas sē­nes sa­pil­da dez­in­fi­cē­tā bur­kā, no­slēdz ar plast­ma­sas vā­ci­ņu.

Jā­rau­gās, lai sē­nes bū­tu pār­klā­tas ar tau­kiem.

Zie­mā šā­das sē­nes ti­kai jā­uz­sil­da un tās ir ga­ta­vas lie­to­ša­nai.

Ba­ra­vi­kas tau­kos var uz­gla­bāt 3–4 mē­ne­šus.

Tau­ku vie­tā var ņemt svies­tu.

 

Kal­tē­tas ba­ra­vi­kas

 

NE­PIE­CIE­ŠAMS:

ne­ie­ro­be­žots dau­dzums ba­ra­vi­ku, be­ku vai ci­tu stob­riņ­sē­ņu

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: kal­tē­ša­nai iz­man­to ti­kai ne­pār­au­gu­šas, jaun­as un cie­tas sē­nes. Ma­zās sē­nes kal­tē ve­se­las, lie­lā­kās sa­da­la uz pus­ēm vai četr­ās da­ļās. Sē­nes pirms kal­tē­ša­nas ne­maz­gā, ti­kai no­tī­ra. Kā­ti­ņus at­da­la no ce­pu­rī­tes: ja tie jaun­i un ne­bo­jā­ti, kal­tē at­se­viš­ķi, sa­griez­tus 1 – 2 cm bie­zās ri­pās. No­tī­rī­tās sē­nes sa­ver uz auk­las vai die­ga un kal­tē virs plīts vai ce­peš­krās­nī. Kal­tē­ša­nas sā­ku­mā tem­pe­ra­tū­ra nav augst­āka par 50 grā­diem, pēc 3 – 5 stun­dām to pa­aug­sti­na līdz 75 grā­diem, vēl pēc 3 – 5 stun­dām tem­pe­ra­tū­ru at­kal pa­ze­mi­na. Sē­nes ir iz­kal­tē­tas, kad tās var lo­cīt, var pār­lauzt, bet tās ne­drūp. Uz­gla­bā sau­sā vie­tā slēg­tos trau­kos. Iz­man­to zu­pu garš­as uz­la­bo­ša­nai, mēr­cēm, ga­ļas sau­tē­ju­miem. Pa­rei­zi kal­tē­tās sē­nēs uz­tur­vie­lu ir daudz vai­rāk ne­kā sā­lī­ta­jās vai ma­ri­nē­ta­jās.

 

Sald­ētas ba­ra­vi­kas

Viens no vien­kār­šā­ka­jiem vei­diem: svai­gas sē­nes no­tī­ra, ja ba­ra­vi­kas pa­prā­vā­kas – sa­griež ga­ba­li­ņos, liek vai nu kā­dā aiz­vā­ko­ja­mā trau­kā, vai spe­ci­ālos, tie­ši sald­ēša­nai pa­re­dzē­tos mai­si­ņos sald­ēta­vā, un – lie­ta da­rī­ta.

Cits va­ri­ants: no­tī­rī­tas, sa­griez­tas sē­nes liet sa­kar­sē­tā eļ­ļā uz pan­nas un ap­mē­ram 10 mi­nū­tes pa­sau­tē, ka­mēr iz­tvai­ko lie­kais šķid­rums, pie­ber sā­li, at­dze­sē un pil­da sald­ēša­nai pa­re­dzē­tos trau­kos. Uz­gla­bā sald­ēta­vas ka­me­rā.

Sald­ētas ba­ra­vi­kas lie­lis­ki sa­gla­bā sa­vu da­bis­ko smar­žu un garš­u, tur­klāt tās vieg­li un ātr­i pa­ga­ta­vot: ie­pa­ko­ju­mu iz­ņem no sald­ēta­vas, at­lai­di­na un iz­man­to pēc va­ja­dzī­bas – pie­vie­no zu­pām, ga­ta­vo krēm­zu­pas, mēr­ces, pie­vie­no ga­ļas ēdie­niem, dār­ze­ņu sau­tē­ju­miem.