Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

Keramika vannasistabai – inovācijas un tendences

SAFĪRA KERAMIKA. Sekojot inovācijām, radītas elegantas un keramikai neraksturīgi plānas un vieglas keramikas izlietnes – Laufen šo keramiku ir nodēvējis par SaphirKeramikTM © publicitātes

Vannasistabas un tualetes remonts, santehnikas nomaiņa ir viens no dārgākajiem priekiem mājokļa iekārtošanas vai renovācijas laikā. Tāpēc ir svarīgi apzināties telpas plašumu, tur īstenojamās iespējas, vēlmes un remontam atvēlēto budžetu.

Par ražotāju piedāvātajām inovācijām un tendencēm stāsta SIA EVASAT vairumtirdzniecības preču iepircēja Dace Iesalniece.

Santehnikas izvēle lielā mērā atkarīga no tā, cik apjomīgi remontdarbi sanitārajā mezglā ir plānoti – tikai kosmētiskais remonts vai arī iejaukšanās konstrukcijās un kalšanas darbi. «Ja tā ir jaunceltne, darbi rit vienkāršāk, jo, vēl pirms starpsienu izvietošanas, iespējams nolemt, kas tiks attiecīgajā telpā izvietots. Jau būvniecības procesā ir jāsaprot, vai tā būs viesu vannasistaba, bērnu vannasistaba vai spa telpa – no šiem aspektiem atkarīgs gan telpas lielums, gan tas, ko tur nepieciešams un iespējams izvietot,» viņa atgādina.

Veikalā ar plānu

«Dodoties uz santehnikas veikalu, vajadzētu ņemt līdzi plānu, kurā norādīti gan telpas izmēri, gan ūdens pievadi un kanalizācijas izvadi. Tehnisko iespēju – ko un kur var pievienot – apzināšana ir ļoti svarīga, jo bieži vien cilvēki ir izdomājuši kādu risinājumu, bet kanalizācijas un ūdens pievadu dēļ tie nemaz nav iespējami. Ja ražotājs ir kāda no Eiropas kompānijām, problēmu ar uzstādīšanu un lietošanu, visticamāk, nebūs. Nevajag baidīties pirkt arī lētāku preci no zināma ražotāja,» SIA EVASAT pārstāve iedrošina.

Kad iepriekš minētie kritēriji ir noteikti, jāķeras pie izvēles izdarīšanas. Kā praktiskāko izlietņu un podu materiālu vannasistabas iekārtošanai D. Iesalniece iesaka keramiku – kopt un lietot šā materiāla izstrādājumus ir visvienkāršāk un ērtāk. Prātā gan jāpatur kāds ieteikums: «Izvēloties keramiku, nav vēlams jaukt ražotājus vienas telpas ietvaros. Piemēram, skandināviem ir visgaišākā, viegli zila, keramika, spāņiem ir mazliet bēšīga – ja abus šos izstrādājumus noliks blakus, atšķirību varēs pamanīt. Tāpat atšķiras virsmas gludums.»

Tehnoloģiju sasniegumi

Viena no lielākajām santehnikas ražotāju grupām ir ROCA, kurā ietilpst ap 300 santehnikas ražotāju – tostarp Laufen grupa, kurā ir Laufen un Jika. «Laufen piedāvā dažādas dizaina iespējas, ko izstrādā pasaulē slaveni dizaineri, savukārt Jika ir čehu ražotājs, kas ražo tikpat kvalitatīvu santehniku un keramiku, taču par pieejamākām cenām. Šim zīmolam ir tendence radīt skaistas, ērtas un lietošanai patīkamas lietas,» stāsta D. Iesalniece. Keramikai raksturīgas dažādas cietības pakāpes, kas ir svarīgi, ražojot lielākas un mazākas izlietnes. Garo formu izlietņu materiāliem tiek pievienoti speciāli cietinātāji, līdz ar to Laufen grupas ražotāji panākuši to, ka iespējams izgatavot pat 180 centimetru garas keramiskās izlietnes.

«Laufen neapstājas pie jau sasniegtajām tehnoloģiskajām inovācijām, bet tā vietā turpina pilnveidot materiālu un sortimentu. Proti, radītas elegantas un keramikai neraksturīgi plānas un vieglas keramikas izlietnes. Laufen šo keramiku ir nodēvējis par SaphirKeramikTM. Zinot keramikas izgatavošanas tehnoloģiju – fantastiski, ka kaut ko tādu var radīt,» iepazīstina D. Iesalniece.

Izlietnes izvēle

Izraugoties izlietni, jāsaprot, kas to lietos un kādām vajadzībām – ja tā ir liela ģimenes vannasistaba, ērtāk būs lietot lielas vai pat divbļodu izlietnes. Ja vannasistaba paredzēta viesiem, derēs arī mazākas un dizainiski pievilcīgākas. «Izlietņu formas pašlaik ir visdažādākās – izliektas, ovālas, bļodveida, kantainas, pat apgleznotas, ar mēbeli un bez tās. Ja izvēlas bļodveida izlietni, ko novieto uz mēbeles, iesakām zem tās likt stikla virsmu, jo ūdens šļakstīsies un mēbeli agri vai vēlu sabojās, lai arī cik tā būs kvalitatīva. Iesakāmākas ir izlietnes ar plauktiņiem un uzliekamās uz mēbeles, jo tās pasargās mēbeles no ūdens šļakatām, kā arī būs papildu vieta, kur kaut ko novietot,» izsmeļoši pastāsta SIA EVASAT pārstāve un iedrošina tomēr nebaidīties no dizaina izlietnēm, jo, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, nereti pievilcīgais izskats iet roku rokā ar praktiskumu. Tāpat ražotāji piedāvā dažādu toņu un krāsu keramiku, kā arī īpaši atraktīvu keramiku bērnu vannasistabām.

Lai atvieglotu keramikas tīrīšanu, Laufen līdzīgi kā citas firmas izmanto speciālus keramikas pārklājumus, kas atvieglo tīrīšanu. «Tas gan nebūt nenozīmē, ka šis materiāls nav jātīra, bet tas ir izdarāms ātrāk un pielietojot mazāk tīrīšanas līdzekļu, jo netīrais ūdens neuzkrājas uz virsmas, bet notek. Arī Jika podiem un izlietnēm pieejams atvieglotās tīrīšanas pārklājums Jika Pearl. Tīrot izlietnes, nevajadzētu izvēlēties ļoti agresīvus tīrīšanas līdzekļus un jāraugās, lai nesabojātu keramiskā izstrādājuma papilddetaļas no hroma,» atgādina D. Iesalniece.

Podu zinātne attīstās

Raksturojot iespējamos podu veidus, D. Iesalniece teic: «Iespējams uz grīdas stiprināms poda komplekts ar kasti, uz grīdas stāvošs pods ar iebūvēto kasti un pie sienas stiprināms pods ar iebūvēto kasti.» Izvēloties iebūvējamo podu, svarīgi iebūvēt to pareizajā augstumā. «Kad sienā tiek iebūvēta kaste, parasti uz grīdām vēl ir melnā apdare, tāpēc jāsaprot, cik augsta būs tīrā grīda un jāpierēķina šim augstumam nepieciešamie centimetri. Cilvēkam ir sava komforta zona, cik augstam vajadzētu būt podam – ja tas ir par zemu, tas ir ne vien neērts lietošanai, bet arī nepievilcīgi izskatās. Vidēji poda augstumam jābūt 42 centimetri virs grīdas, bet ir jāņem vērā, cik gara auguma cilvēki ir ģimenē – ja mājās ir basketbolists, bieži tiek izvēlēti podi, kas ir 45–48 centimetrus augsti (standartā tie ir paredzēti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām),» viņa paskaidro.

Uzmanība jāpievērš arī ūdens aizplūšanas veidam un patēriņam. «Vēlamākais skalošanas veids ir pa speciāliem caurumiņiem, kas iestrādāti visapkārt poda malai. Vecāku modeļu podiem sānā vienkārši ir atvere, no kuras ūdens ar spiedienu izplūst un apskrien vai neapskrien apkārt visai poda malai, nereti atstājot netīrumus. Jaunākā inovācija podu pasaulē ir tiešās skalošanas podi (Direct flush jeb rimless), kuriem nav ierastās ieloces ap poda malu un līdz ar to nav kur uzkrāties nevēlamajiem netīrumiem,» atklāj D. Iesalniece. Mehānismi ūdens plūsmas daudzuma mainīšanai lielākajā daļā podu ir regulējami. Mazākais pasaulē akceptētais ūdens patēriņš ir 2/4 litri (divpogu kastēm), taču populārākais risinājums ir 3/6 litri. «Podu zinātne arvien attīstās un atklāj arvien jaunas inovācijas,» teic D. Iesalniece.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA EVASAT