Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja

Bēniņu kāpnes – ērtas, drošas, izturīgas

© publicitātes

Vajadzība nokļūt neapdzīvotās bēniņu telpās var rasties gan privātmājās, gan sabiedriskās ēkās. Šim nolūkam noderēs salokāmas vai sabīdāmas bēniņu kāpnes, kas atšķirībā no stacionārajām bēniņu kāpnēm aizņem maz vietas, un arī finansiālais ieguldījums to iegādei ir salīdzinoši neliels.

Ražotāja FAKRO preču klāstā ir augstām tehniskām un drošības prasībām atbilstošas kāpnes, turklāt pieejami dažādām vēlmēm un vajadzībām pielāgoti modeļi.

FAKRO bēniņu kāpnes ir kompaktas un izmantošanas laikā aizņem nelielu platību, jo aizvērtā stāvoklī tās ir noslēptas griestos, tādā veidā atbrīvojot telpu zem tām. Ražotājs padomājis arī par parocīgu kāpņu apkalpošanu – lūkas vāka atvēršanai un aizvēršanai paredzēts speciāls apkalpes stienis un mehānisms, kas samazina spēku, kas jāiegulda lūkas vāka atvēršanai. Lai uzlabotu kāpņu lietošanas komfortu, papildus iespējams iegādāties arī dažādus bēniņu kāpņu piederumus.

Plašs piedāvājums

Plānojot kāpņu iegādi, vispirms jātiek skaidrībā, kāds ir telpas augstums, kurā tās paredzēts uzstādīt, – svarīgs ir gan attālums no grīdas līdz griestiem, gan arī attālums starp sijām. Ja kāpnes paredzēts izmantot telpās ar maksimālo augstumu līdz 280 centimetriem, tad gadījumā, ja telpas augstums ir mazāks, kāpņu apakšējo posmu pielāgo telpas augstumam. Jāņem vērā, ka, lai kāpņu ekspluatācija būtu pareiza, tām ir jābalstās uz grīdas, taču attālums starp sijām noteiks lūkas kārbas platuma izvēli.

Latvijas tirgū pieejams plašs bēniņu kāpņu piedāvājums, taču tikai FAKRO preču sortimentā ietilpst gan salokāmās kāpnes ar koka pakāpieniem, gan sabīdāmās koka kāpnes, kā arī salokāmas un sabīdāmas kāpnes ar metāla pakāpieniem – tas ļauj kāpnes iekļaut dažādos interjeros un daudzveidīgās telpās. Jāuzsver, ka kāpņu komplektācijā ietilpst arī lūka ar vāku, kas viena pirkuma laikā ļauj iegūt maksimālu labumu. Visām piedāvājumā esošajām kāpnēm ir augsti siltumizolācijas parametri, taču ir iespēja izvēlēties arī kāpnes ar lūku, kuras vākā iestrādāts speciāls siltumizolācijas slānis, ļaujot samazināt siltumzudumu. Pieejamas arī ugunsdrošas kāpnes, kas ugunsgrēka gadījumā ierobežo uguns izplatīšanās iespējas starp stāviem.

Viegla montāža un komforts

Svarīgs kāpņu priekšrocību rādītājs ir viegla montāža. Kāpņu montāža un to garuma pielāgošana telpas augstumam ir vienkāršs un ērts process, kuru ieteicams veikt divatā. Kāpnes ir pilnībā nokomplektētas, un pirms uzstādīšanas nav nepieciešams veikt papildu sagatavošanas darbus.

Domājot par kāpņu lietošanas komfortu, papildus iespējams izmantot dažādus kāpņu piederumus. Piemēram, barjera norobežos lūkas atvērumu bēniņu telpā, padarot kāpņu izmantošanu drošāku. Kāpņu pēdas pasargās grīdas segumu no mehāniskiem bojājumiem un palielinās kāpņu stabilitāti, savukārt apdares līstes nosegs griestu un kāpņu lūkas savienojuma vietu. Iespējams iegādāties arī rokturi, ar kura palīdzību pārvietošanās pa kāpnēm būs vieglāka un ērtāka. Atsevišķiem kāpņu modeļiem pielāgots arī papildu pakāpiens LXT, kas saīsinās soļa attālumu no kāpņu pēdējā pakāpiena līdz bēniņu grīdai – to ieteicams izmantot, ja uz bēniņu kāpņu lūkas ir uzstādīta virslūka vai arī, ja griestu konstrukcija ir ļoti bieza.

Dažādām vēlmēm un situācijām

Pircējam iespējams izraudzīties sev piemērotāko kāpņu modeli atbilstoši vēlmēm un mājokļa parametriem. Vienkāršākās un ekonomiskākās bēniņu kāpnes ir LWS Smart, kas izgatavotas no priedes koka. Labāk nokomplektēts kāpņu modelis ir LWK Komfort – to lūkas vāks ir balti krāsots, kā arī komplektā ietilpst rokturis un kāpņu pēdas. Modeļa LWL komplektācijā ietilpst arī papildu rokturis un mehānisms kāpņu salocīšanas atvieglošanai.

Ja telpā ir par maz vietas salokāmajām kāpnēm, iespējams izvēlēties sabīdāmās LDK kāpnes, kuru izmantošanai pietiek ar pavisam nelielu grīdas laukumu, taču šajā gadījumā jāraugās, vai bēniņu telpā pietiek vietas kāpņu novietošanai.

Ja telpas ekspluatācijas apstākļi nosaka, ka bēniņu kāpnēm jāatbilst ugunsdrošības prasībām un jākalpo kā šķērslim uguns izplatīšanās ceļā, visoptimālākā izvēle būs ugunsdrošas salokāmas kāpnes LWF vai sabīdāmas metāla kāpnes LSF.

Ja kāpnes paredzēts izmantot bieži, piemērots būs LMS Smart modelis ar metāla kāpnēm, kam ir paaugstināta slodzes izturība, vai LMK Komfort, kam komplektā ir arī balts lūkas vāks un rokturis. Kāpnes LST un LSZ ar sabīdāmiem S veida metāla pakāpieniem un īpaši maziem lūkas izmēriem piemērotas telpām, kurās ir maz vietas. Pievienojot kāpnēm papildu pakāpienus, tās iespējams izmantot telpās ar maksimālo augstumu 330 centimetru.

Kvalitātes parametri

FAKRO bēniņu kāpņu kvalitāti raksturo vairāki parametri. Viens no tiem: lūkas kārba izgatavota no koka, un tajā pa perimetru iefrēzēta blīvgumija, kas nodrošina blīvu savienojumu starp lūkas vāku un kārbu.

Tāpat kāpņu izgatavošanā izmatota kvalitatīva furnitūra – kāpņu posmus ērti savienot ar speciāli tam paredzētām eņģēm. Patentēts eņģu mehānisms nodrošina lūkas kārbas stabilitāti, un ir mazāk iespēju, ka montāžas laikā var izmainīties kārbas diagonālie attālumi – tieši tādēļ ekspluatācijas laikā lūkas kārba nevar deformēties, pateicoties kam, kāpņu izmantošana būs ērta un droša. Kāpņu lietošanu ievērojami atvieglo arī lūkas vāka vēršanas mehānisms un regulējamas atsperes. Vāks tiek izgatavots no koka, un tajā iestrādātā siltumizolācija pasargā telpas no siltuma zudumiem, bet atvērts lūkas vāks ir pasargāts no nejaušas aizvēršanās kāpņu salocīšanas laikā. Ugusndrošo bēniņu kāpņu lūkas vāku pa perimetru apņem speciāls blīvējums, kas augstas temperatūras ietekmē izplešas un neļauj telpās izplatīties liesmām un ieplūst dūmiem.

Salokāmās bēniņu kāpnes var būt trīsdaļīgas vai četrdaļīgas. Kāpņu atvirzījums no lūkas vāka ļauj ērti novietot pēdu uz pakāpiena. Lai nodrošinātu papildu drošību un kāpņu stabilitāti, pakāpieni iestrādāti kāpņu rāmī. Tāpat pakāpienos iefrēzētas rievas, kas pasargā lietotāju no kāju paslīdēšanas. Jumta kāpņu lūkas redzamā daļa ir gluda, bez montāžas elementiem, un tā neuzkrītoši iekļaujas telpas griestos.

Siltumizolācija – svarīgs uzdevums

Lai uzlabotu bēniņu kāpņu siltumizolāciju, kā arī novērstu to pārklāšanos ar putekļiem, iespējams izmantot virslūku LXW, ko uzstāda tieši uz bēniņu lūkas, tās savstarpēji savienojot. Virslūku veido 20 centimetru augsta kārba un 3,6 centimetrus biezs, siltumu izolējošs lūkas vāks, kas veras uz sāniem.

Domājot par energoefektivitāti, ražotājs izstrādājis arī kāpnes LTK Thermo, kas, pateicoties paaugstinātai siltuma izolācijai, īpaši piemērotas ēkām, kurās vērojama būtiska temperatūras starpība starp dzīvojamām telpām un aukstajiem bēniņiem. Šo kāpņu lūkas vāks ir pildīts ar sešu centimetru biezu siltumizolācijas slāni, un tā kopējais biezums ir 6,6 centimentri, bet lūkas augstums – 22 centimetri. Jaunums tirgū ir modelis LWT, kura siltumizolācijas koeficients ir maksimāli samazināts – atšķirībā no priekšteča LTK Thermo, kur tas ir 0,76, šajā modelī siltuma caurlaidība samazināta līdz 0,51. Kāpnes paredzētas energoaktīvai būvniecībai, kur galvenais uzsvars likts uz siltuma zuduma samazināšanu. Lai nodrošinātu maksimālu energoefektivitāti, papildus iespējams izmantot izolācijas komplektu LXD, kuru uzstāda montāžas atverē, – komplektā ietilpst tvaika barjera, izolācijas materiāls no aitas vilnas un pieslēgums no elpojošas membrānas. n

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA KRONMAT Baltic

****

FAKRO PIEDĀVĀ:

• ugunsdrošas kāpnes LWF, LSF un LMF;

• sabīdāmās metāla kāpnes LST un LSZ ar maziem lūku izmēriem;

• biežai izmantošanai piemērotus kāpņu modeļus LMS Smart un LMK Komfort ar paaugstinātu slodzes izturību;

• kāpnes ar paaugstinātu siltuma izolāciju LTK Thermo un LWT;

• sienas lūkas mansarda telpām DWK;

• dažādus bēniņu kāpņu piederumus.