Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Infektoloģijas centra ārsti patentē jaunas metodes hepatīta un aknu komas ārstēšanā

Rīgas Austrumu slimnīcas Infektoloģijas centra mediķi saņēmuši divus Latvijas Republikas patentus, kas apliecina infektoloģijai un hepatoloģijai piederīgu jaunu izgudrojumu ienākšanu ārstniecības praksē.

Patentētās metodes nekad citur agrāk nav bijušas reģistrētas, Neatkarīgajai uzsver slimnīcas Pētniecības un izglītības nodaļas vadītāja Valentīna Sondore. Šie paņēmieni jeb metodes palīdz ārstam laikus prognozēt šo ļoti smago slimības gadījumu tālāko attīstības gaitu un veikt atbilstošus ārstēšanas pasākumus.

Latvijas Republikas Patentu valde piešķīrusi Latvijas Infektoloģijas centra pētniekiem Latvijas patentu uz diviem izgudrojumiem – akūta alkohola hepatīta gaitas prognozēšanas paņēmiens un aknu komas norises prognozēšanas metode akūta B vīrushepatīta gadījumā.

Patentu autori ir Infektoloģijas centra ārsti Valentīna Sondore, Jāzeps Keišs, Natālija Sevastjanova, Baiba Rozentāle un Ludmila Vīksna. Patentu autori norāda, ka patentētie izgudrojumi palīdz risināt gan smaga akūta alkohola hepatīta, gan smaga akūta B vīrushepatīta novērtēšanas un prognozēšanas jautājumus. Jauno metožu īstenošanai nepieciešamas tikai slimnieka asinis, tāpēc jaunās metodes paver iespēju atteikties no aknu punkcijas biopsijas, ko hepatoloģijā nereti veic diagnostikas vai terapijas efektivitātes kontroles nolūkā.

Jaunais akūta alkohola hepatīta gaitas prognozēšanas paņēmiens dod iespēju precīzi novērtēt alkohola ierosināta akūta aknu bojājuma attīstības tendenci, ļauj precīzi prognozēt akūta alkohola hepatīta attīstības tendenci un prognozēt slimības iznākumu, pat fatālu. Patentētais paņēmiens raksturīgs ar to, ka asins serumā tiek noteikta endotoksīna antivielu koncentrācija, kas pie noteiktiem rādītājiem ļauj prognozēt slimnieka veselības situācijas pasliktināšanos.

Arī jaunā akūta B vīrushepatīta aknu komas norises prognozēšanas metode nav apgrūtinoša pacientam, bet ir pamats ticamai patoloģiskā procesa attīstības novērtēšanai aknu prekomas un komas gaitas un iznākuma prognozēšanai akūta B vīrushepatīta gadījumā. Jaunā metode raksturīga ar to, ka nosaka slimnieka asins serumā alfafetoproteīna koncentrāciju. Alfafetoproteīns ir olbaltums, ka liecina par atjaunošanās procesu intensitāti aknās. Ja pie noteiktiem rādītājiem alfafetoproteīna koncentrācija ir augstāka, tad mediķi var prognozēt patoloģiskā procesa regresiju, pozitīvu dinamiku un labvēlīgu iznākumu.

Abas patentētās metodes praksē tiek izmantotas Latvijas Infektoloģijas centrā, un rezultāti līdz šim bija pārliecinoši precīzi.

«Svarīgi, ka šie izgudrojumi ir mūsu pašu veikums, kas agrāk nekur citviet nav reģistrēti,» norāda V. Sondore. Tie ir zinātnisko pētījumu rezultāti, kas iegūti, veicot aknu šūnu bojājuma un bojāejas mehānismu izpēti akūta alkohola hepatīta un smaga akūta B vīrushepatīta slimniekiem. «Līdzās iegūtām jaunām teorētiskām atziņām daži novērojumi un secinājumi ir izrādījušies noderīgi ārstu – hepatologu un infektologu – praktiskajā darbā – šīs metodes palīdz ārstam laikus prognozēt šo ļoti smago slimības gadījumu tālāko attīstības gaitu un veikt atbilstošus terapijas pasākumus,» zinātnisko atklājumu nozīmi skaidro V. Sondore. Metožu izmantojums ir tikai ārsta kompetencē ar nolūku darīt visu slimnieka labā.