Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Ozola: Zolitūdes traģēdijas atstātās rētas nav sadzijušas

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pieminot desmito gadadienu kopš Zolitūdes traģēdijas, Rīgas domes Sēžu zālē 21.novembrī uz tikšanos kopā sanāca traģēdijas glābšanas darbos un seku novēršanā iesaistītie dienesti un to darbinieki no Rīgas domes Labklājības departamenta, Rīgas pašvaldības policijas (RPP), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta.

Savukārt domes Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes vadītājs Gints Reinsons iepazīstināja ar aktualitātēm civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas jomās.

"Zolitūdes traģēdijas vietā zem drupām palika gabals no mums katra, kas toreiz bija klāt. Šis notikums ir atstājis neatgriezeniskas pēdas mūsu dzīvēs. Visvairāk novērtēju, ka mēs toreiz bijām cilvēki - likām savus amata aprakstus un oficiālās lomas pie malas un steidzāmies glābt un palīdzēt, kur vien katrs varēja būt visnoderīgākais. Tikai šādi mēs spējām novērst traģēdijas vēl smagākas sekas," norāda RPP priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs.

"Zolitūde parādīja, ka ne emocionāli, ne praktiski cilvēks nevar būt gatavs tik lielai nelaimei, bet profesionāli jābūt gatavam rīkoties. Tā ir būtiskākā atziņa, ko guvu. Sociālajai nozarei šīs ārkārtējās situācijas haosā bija jāatrod racionāls veids, kā identificēt cietušos un bojāgājušos un kā sniegt atbalstu viņu tuviniekiem. Sociālā nozare Zolitūdes traģēdijā iznesa smagu nastu," atzīmē domes Labklājības departamenta vadītāja Irēna Kondrāte.

"Ir pagājuši desmit gadi, taču Zolitūdes traģēdijas atstātās rētas nav sadzijušas. Tas šodienas tikšanās laikā bija skaudri jūtams. Varu vien vēlreiz un vēlreiz teikt paldies mūsu dienestiem un katram darbiniekam par pašaizliedzību, pildot savus darba pienākumus ik dienas, neraugoties uz apgrūtinošajiem apstākļiem. Vairākkārt izskanēja vārds "vienaldzība", bet arī "pašaizliedzība" un spēja sadarboties, kam bija izšķirīga nozīme Zolitūdes traģēdijas seku novēršanā. Mūsu kopīgais uzdevums ir attīstīt drošības kultūru Latvijā visos līmeņos - gan situācijās uz ielas, gan lēmumu pieņēmēju kabinetos, jo mēs nevaram atļauties zaudēt nevienu Latvijas cilvēku," uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vēl vairāki desmiti tika ievainoti. Trīs no bojāgājušajiem bija glābēji, kuri mira, cenšoties nosargāt citu dzīvības.