Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

VIDEO. Uz piketu paņemtas līdzi suņu un kaķu mirstīgās atliekas; sarosās PVD un VP

© Vladislavs Andrejevs

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izvērtēs dzīvnieku līķu izmantošanu piketā pie Saeimas, aģentūra LETA noskaidroja dienestā.

PVD jau ir sazinājies ar Valsts policiju, kura tuvākajā laikā iesniegs materiālus dienestam izvērtēšanai.

Dienestā uzsver, ka dzīvniekam pēc tā nāves ir jātiek pienācīgi vai nu apbedītam, vai kremētam. Dzīvnieku līķu vadāšana pa pilsētu un publiska izrādīšana PVD ieskatā ir nepieņemama.

Jau vēstīts, ka ceturtdienas rītā pie Saeimas ēkas notika dzīvnieku aizsardzības organizāciju pikets pret bezatbildīgu mājas dzīvnieku pavairošanu. Piketu organizēja biedrība "Dzīvnieku policija".

Piketu saistībā ar grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā organizācija rīkoja jau trešo reizi. Pirmais protests notika pērn septembrī, otrais - decembrī.

Piketa laikā apskatei bija pieejami vairāki koka zārki, kuros atradās suņu un kaķu mirstīgās atliekas.

Arī biedrība lolojumdzivnieki.lv izplatījusi paziņojumu: "Latvijas dzīvnieku patversmju, dzīvnieku aizsardzības nozares organizāciju un brīvprātīgo palīgu SADARBĪBAS MEMORANDA dalībnieki izsaka nosodījumu par 14.martā notikušā publiskā pasākuma laikā Jēkaba ielā 10/12 dzīvnieku līķu eksponēšanu un lūdz atbildīgo iestāžu aktīvu rīcību šī gadījuma izmeklēšanā. Esam negatīvi pārsteigti, ka Saeimas priekšā, gaišā dienas laikā, publiskā pasākuma norisē un dažādu amatpersonu klābūtnē tiek faktiski pieļauta dzīvnieku līķu apgānīšana, kas vēl ilgi tiks apspoguļota medijos un sabiedrībā. Šādi notikumi nekādā veidā nesekmē sabiedrības izglītošanu un dzīvnieku līķu ekspluatēšana nedrīkst tikt uzskatīta par rīku, ar kādu lobēt dažu organizāciju pilsoniskās aktivitātes.

Publiskā pasākuma laikā notika zārku atvēršana, kuros ievietoti nezināmas izcelsmes dzīvnieku līķi. Neviens no piketa dalībniekiem nemēģināja apturēt dzīvnieku līķu eksponēšanu, tādējādi faktiski paužot atbalstu šādām publiskām darbībām.

Latvijas dzīvnieku patversmju, dzīvnieku aizsardzības nozares organizāciju un brīvprātīgo palīgu SADARBĪBAS MEMORANDA dalībnieki nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentei, Valsts policijai, Rīgas valstspilsētas pašvaldības policijai, Zemkopības ministram, Pārtikas un veterinārajam dienestam ar lūgumu izvērtēt dzīvnieku līķu izcelsmi, eksponēšanu, transportēšanu un uzglabāšanu, kā arī publiskā pasākuma kārtības nodrošināšanu."