Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas un Pierīgas mežos vērojama bīstama sniegliece un snieglauze

© Kaspars Krafts/MN

Rīgas un Pierīgas mežos vērojama bīstama zaru liekšanās jeb sniegliece un zaru lūšana jeb snieglauze, aģentūru LETA informēja SIA "Rīgas meži" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka šāda mežu apmeklētājiem un īpašumiem bīstama situācija mežos var saglabāties vismaz nākamās divas, trīs dienas.

Pēc "Rīgas meži" pārstāvju minētā, līdzīga apjoma sniegliece un snieglauze mežos tika novērota pirms vairāk nekā desmit gadiem.

Uzņēmumā arī atzīmē, ka tiek sekots līdzi situācijai un potenciāli bīstamie gadījumi tiek novērsti. Piemēram, Rīgas mežos un Gaujas mežniecībā, kur gar Mālpils ceļa malu bija liekti un arī lūzuši koki, bīstami saliekušies koki ir nozāģēti.

"Rīgas meži" pārstāvji aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, kā arī nenovietot transportlīdzekļus vietās, kur ir noliekušies koki vai to zari.

Vienlaikus AS "Latvijas valsts meži" (LVM) pārstāvji norāda, ka sniegsliece rada bīstamus apstākļus arī uz meža autoceļiem. Īpaši bīstama situācija ir Vidzemē, kur pēc intensīvas snigšanas koki ir apsniguši un apsaluši ar biezu sniega kārtu.

Tostarp Austrumvidzemes reģionā ir konstatētas vairākas vietas gan pie valsts autoceļiem, gan pie LVM meža ceļiem, kur no sniega un ledus smaguma koki ir noliekušies un nereti arī lūst, radot apdraudējumu sabiedrībai.

Vienlaikus LVM Rietumvidzemes reģionā pie ceļiem vēl nav konstatēta tik kritiska snieglieces situācija kā Austumvidzemes reģionā.

LVM norāda, ka tiek veikta meža autoceļu apsekošana un nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu drošību uz meža autoceļiem, tomēr kompānija aicina dabā gājējus būt uzmanīgam un izvērtēt nepieciešamību doties mežā.

Vienlaikus LVM norāda, lai novērstu apdraudējuma risku, LVM plāno bīstamo koku ciršanu Vidzemes pusē. Tostarp pagājušajā nedēļā sākta bīstamo koku ciršana pie valsts nozīmes šosejas Valka-Valmiera un Smiltene-Valka.

Jau vēstīts, ka "Rīgas mežu" apgrozījums pagājušajā gadā bija 21,348 miljoni eiro, kas ir par 21,5% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa saruka 3,2 reizes un bija 2,788 miljoni eiro.

Rīgas pašvaldībai piederošā kompānija "Rīgas meži" reģistrēta 2008.gadā. Kompānija apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku "Mežaparks".

Savukārt LVM apgrozījums pērn bija 566,612 miljoni eiro, kas ir par 39,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas tīrā peļņa pieauga 2,2 reizes un bija 242,193 miljoni eiro.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.