Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Stiprais vējš Vērmanes dārzā nogāzis divus dižkokus

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Stiprais vējš nedēļas nogalē Rīgā nodarījis visdažādākos postījumus, bet visbiežāk tikuši nolauzti koki, liecina pašvaldības apkopotā informācija.

Rīgā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Rīgas Pašvaldības policija un Satiksmes vadības centrs kopā saņēma 431 ziņojumu par dažādām vētras radītām sekām.

Rīgas satiksmes darbinieki sestdien devās uz 18 izsaukumiem, bet sestdien - uz astoņiem izsaukumiem, kad koki uzkrita kontakttīkliem. Tāpat bija apstājusies kustība vairākos sabiedriskā transporta maršrutos.

Vētras laikā tika nogāzts viens reklāmas stabs pie Mēbeļu nama, bojāti daži baneri uz lielstendiem, Nordeķu parkā norautas dekoratīvās lampiņas un dažās vietās tika plosīti karogi pie pilsētas robežām.

Postījumi nodarīti arī atpūtas zonās. Piemēram, Vakarbuļļu peldvietā koki sakrituši auto stāvvietā. Vecāķos sadalījusies pastaigu laipa, taču tā neesot bojāta. Laipu bijis plānots drīzumā noņemt, lai atkal uzstādītu pavasarī.

Buļļupē no ūdens bijis jāizvelk divas biotualetes.

Rīgā kapsētās izgāzti ap 100 koki, kā arī daudz sakrituši zari. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt kapsētas līdz nav novērtēts koku stāvoklis un novērsta bīstamība.

Daudz postījumu nodarīts parkiem. SIA "Rīgas meži" apsaimniekotajos dārzos un parkos, kā arī Mežaparkā pēc sākotnējā apsekojuma stiprā vēja dēļ gāzti 108 koki, kā arī lauzti daudz koku zari. Tāpat parkos ir daudz aizlauzti koki un izcilātas to saknes. Tas nozīmē, ka šie koki ir bīstami un tuvākajā laikā tiks nozāģēti.

Vērmanes dārzā nogāzti divi dižkoki - kļava un liepa. Apzinot situācijas nopietnību un rūpējoties par iedzīvotāju drošību, svētdien, 8.oktobra rītā "Rīgas meži" pieņēma lēmumu - aicināt iedzīvotājus neapmeklēt Rīgas parkus, Mežaparku un mežus.

Pēc "Rīgas meži" darbinieku vēsturiskās atmiņas - šī ir bijusi postošākā vētra vismaz pēdējā desmitgadē, kad nepilnas diennakts laikā nogāzti tik daudz koki un lauzti zari.

Arī citās teritorijās ir daudz izgāztu koku un nolauztu zaru. Avotu ielā svētdienas vakarā koks uzkrita mājai.

Kā ziņots, nedēļas nogalē Latvijā divas diennaktis plosījās vētra. Vēja ātrums brāzmās sasniedza ātrumu 30 metri sekundē.