Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domnieki lems par vēl viena galvaspilsētas pieminekļa novākšanu

© f64.lv, Kaspars Krafts

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja šodien lems par Mstislava Keldiša krūšutēla novākšanu.

Jau ziņojām, ka Rīgas Pieminekļu padome atbalstījusi ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos.

Rīgas domes deputāti plāno uzdot "Rīgas pieminekļu aģentūrai" pārvietot krūšutēlu uz aģentūras noliktavu noliktavu Varoņu ielā 13.

Gala lēmums par krūšutēla pārvietošanu būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Kā norādīts Rīgas pieminekļu aģentūras mājaslapā, Keldišam par sevišķiem nopelniem zinātnes un tehnikas attīstīšanā, pasaulē pirmā cilvēka pilotējamā kosmosa kuģa "Vostok" radīšanā un sekmīgā palaišanā piešķirts sociālistiskā darba varoņa tituls. Ar PSRS Augstākās Padomes prezidija 1961.gada 17.jūnija dekrētu apbalvots ar otro Zelta medaļu "Sirpis un āmurs".

Postamenta labajā pusē savulaik bijuši piestiprināti Keldiša apbalvojumu atlējumi bronzā. Tie zuduši pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Savukārt Publiskās atmiņas centra vēsturnieks Didzis Šēnbergs Latvijas Televīzijai skaidroja, ka Keldiša trīs lielākie sasniegumi PSRS militārajā kompleksā ir darbs pie kodolieročiem. Darbs pie ballistiskās raķetes Semjorkas un darbs pie spārnotajām raķetēm.

Kā ziņots, Rīgas dome pērn decembrī nolēma Akadēmiķa Mstislava Keldiša ielu pārdēvēt par Brāļu Kaudzīšu ielu.