Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sākta Brīvības pieminekļa preventīvā restaurācija

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Pašvaldības aģentūra "Rīgas pieminekļu aģentūra" ir sākusi Brīvības pieminekļa un ansambļa pirmajiem vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem Viesturdārzā atjaunošanu, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Brīvības pieminekļa tīrīšanas pirmais solis bijis pieminekļa līdz obeliskam tīrīšana ar karsta ūdens strūklu, attīrot to no bioloģiskā apauguma slāņa, viegli saistītiem netīrumu nosēdumu slāņiem, kā arī daļēji no melnās garozas.

Pēc Dziesmusvētkiem restaurācijas darbi tiks turpināti, veicot divu pieminekļa pakāpienu rindu demontāžu un nostiprināšanu, konstrukciju metāla stiegrojumu apstrādi iekštelpā, terases šuvju nomaiņu vietās, kur trūkst šuvojuma vai tas ir bojāts, kā arī travertīna profila joslas apstrādi ar hidrofobizatoru - jeb mitrumu atgrūdošu pārklājumu.

Jau ziņojām, ka Rīgas pieminekļu aģentūra slēdza līgumu ar SIA "ASA Group", kas par 38 717 eiro veiks Brīvības pieminekļa mazgāšanu un preventīvo restaurāciju.

Savukārt īsi pirms Dziesmusvētkiem noslēgusies pieminekļa - ansambļa Pirmajiem Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem daļēja atjaunošana.

Tā ietver akmens virsmu, granīta akmens virsmu un bruģa seguma tīrīšanu, šuvojuma atjaunošana un trūkstošo plākšņu montāžu. Novērsti gliemeždolomīta plākšņu defekti, veicot plākšņu defektu protezēšanu un pieveidošanu.

Tāpat nodrošināta pieminekļa bronzas bareljefu un vainaga virsmu tīrīšana un pārklāšana ar aizsargpārklājumu.

Ņemot vērā, ka horizontālās ansambļa akmens virsmas pakļautas tiešai lietus ūdens iedarbībai, ir ierīkota to hidroizolācija. Atjaunošanas darbi ietvēra arī bojāto uzejas pakāpienu nomaiņu, bruģētā laukuma iesēdumu un nelīdzenumu izlīdzināšanu, trūkstošo fragmentu bruģēšanu, metāla vāku izgatavošana un montāža, koka solu krāsojuma un stiprinājumu atjaunošanu.

Noslēgumā veikta visu akmens un betona virsmu apstrāde ar ilgstošas iedarbības biocīdu un hidrofobizatoru. Veikta Aleksandra triumfa arkas cokola līmeņa akmens virsmu vispārēja tīrīšana.

Darbus veica SIA "Global Project" un to izmaksas ir 63 626 eiro.