© Foto: pixabay.com

Šķietami vienkāršākie darbi ir tie, kuros daudzi no mums kļūdās. Piemērs ir arī logu tīrīšana. Tas var izskatīties vienkārši, taču patiesībā pat vispieredzējušākajam logu tīrītājam varētu noderēt daži padomi.

Pat tad, kad spīd saule, netīrs logs var aizkavēt maksimālā dabiskās gaismas iekļūšanu mājās, ja logi ir netīri, ar putekļu, kukaiņu vai ūdens plankumu plēvi. Lai pilnībā izbaudītu gaišās dienas, logu mazgāšanai ir jābūt pavasara tīrīšanas darbu saraksta augšgalā.

Foto: pixabay.com

Par laimi, logu tīrīšanas process ir pietiekami vienkāršs. Ir pieejami daudzi logu tīrīšanas līdzekļi un tie visi sola piešķirt "spīdumu bez svītrām".

Taču ir vienkāršs risinājums — viena daļa etiķa uz divām daļām ūdens — ir ideāls, ja to sajauc smidzināšanas pudelē.

Neatkarīgi no tā, vai izvēlaties veikalā pirktu vai mājās gatavotu etiķa tīrīšanas šķīdumu, sāciet ar šiem padomiem un paņēmieniem, kā tīrīt logus no iekšpuses un ārpuses, lai darbs noritētu ātri un samērā viegli.

Logu tīrīšana no iekšpuses

Foto: pixabay.com

Piepildiet spaini ar tīru, vēsu ūdeni un pievienojiet dažus pilienus trauku mazgājamā līdzekļa. Zem loga nolieciet palielu vannas dvieli, lai tur satecētu ūdens no loga un lai šļakstīšanās būtu pēc iespējas mazāka.

Izmantojiet tīru mikrošķiedras lupatiņu vai sūkli, lai pārietu pa loga virsmu, sākot no augšas un beidzot ar leju. Neaizmirstiet noslaucīt loga rāmi gan iekšpusē, gan ārpusē.

Rūpīgi izsmidziniet uz loga etiķa un ūdens šķīdumu vai veikalā nopērkamu logu tīrīšanas līdzekli. Izmantojot tīru, neplūksnu dvieli (vai avīzes melnbaltās lapas), pilnībā nosusiniet logu ar Z veida kustībām. Ja vēlaties, logu žāvēšanai varat izmantot arī tīrus papīra dvieļus.

Foto: pixabay.com

Ja paliek netīrumi vai svītras, izsmidziniet līdzekli vēlreiz un nosusiniet. Netīriem logiem parasti ir nepieciešamas divas izsmidzināšanas un žāvēšanas kārtas. Zināšanai - vislabāk ir strādāt vēsā, mākoņainā dienā, lai ziepjūdens un logu tīrīšanas šķīdums neizžūtu uz logiem.

Logu tīrīšana no ārpuses

Foto: pixabay.com

Logiem no ārpuses parasti ir vairāk netīrumu un traipu. Sāciet logu tīrīšanu ar skalošanu, pēc tam piepildiet spaini ar tīru, vēsu ūdeni un sagatavojiet logu tīrīšanas līdzekli. Izmantojot mīkstu mikrošķiedras drānu, pārejiet pa loga virsmu. Augstākiem logiem izmantojiet sūkļa birsti ar garu kātu. Pēc tam logu rūpīgi noskalojiet ar ūdeni, laukā var izmantot arī šļūteni, lai veiktu šo darbu.

Noslaukiet logu sausu, izmantojot tīru, gumijas logu tīrīšanas birsti. Pagrieziet birsti pret loga leju un strādājiet no augšas uz leju. Katras gājiena apakšdaļā noslaukiet birsti ar tīru, sausu dvieli. Var izmantot arī tīru dvieli bez plūksnām vai avīžu lapas, lai nosusinātu logus.

Noturīgiem netīrumiem un traipiem, arī putnu izkārnījumiem, vajadzīgs rūpīgi piesātiniet netīrumus ar etiķi un ūdens šķīdumu, ļaut pastāvēt vairākas minūtes pirms skalošanas un nožāvēšanas. Var arī mēģināt berzēt ar mīkstu skrubi, bet neizmantot asas vai cietas beršanas lupatas; tās saskrāpēs logu.

Nepalaidiet garām logu apmales. Noskalojiet ar tīru ūdeni, apsmidzina ar etiķi un ūdens šķīdumu, pēc tam vēlreiz noskalo ar tīru ūdeni. Ļauj nožūt.

Foto: pixabay.com

Dažreiz logi ir netīri no minerālu nogulsnēm, īpaši no cieta ūdens. Ir vairākas metodes, kā tīrīt logus, ko sabojā minerālu nogulsnes, taču vislabākais risinājums varētu būt komerciāls tīrīšanas līdzekļi, kas noņem kalcija, kaļķa un rūsas traipus; lietošanas laikā vienkārši jāievēro ražotāja norādījumi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv