© Publicitātes foto

Astroloģija var palīdzēt noteikt, kurš telpaugs ir piemērots katrai horoskopa zīmei.

Nākamreiz, kad vēlēsities savai kolekcijai pievienot jaunu telpaugu, mēģiniet konsultēties ar zvaigznēm. Dažas prognozes uzrāda, ka zodiaka zīme var sniegt noderīgu ieskatu personībā un raksturā un ka zvaigžņu un planētu atrašanās vieta dzimšanas brīdī var pat paredzēt nākotni. To pašu analīzi var izmantot arī citiem dzīves aspektiem, piemēram, mājas dekorēšanai, kokteiļa izvēlei vai pat telpaugu izvēlei.

Labākie telpaugi zodiaka zīmēm

Auns (no 21. marta līdz 19. aprīlim), havortija, Zebra augs

Foto: pixabay.com

Auns ir pazīstams ar savu neatkarīgo dabu, tāpēc tam ir nepieciešams augs, kam nepieciešama neliela aprūpe.

Havortija (dažreiz saukts arī par zebra kaktusu vai haworthia) ir drosmīgs sukulents ar baltām svītrām uz tumši zaļām lapām.

Tas nekavējoties pievērsīs uzmanību mājās, taču tas ir arī izturīgs un var paciest kādu nelielu saimnieka nolaidību. Zebras augs aug spilgtā gaismā un jāļauj augsnei nedaudz izžūt starp laistīšanas reizēm. To var nolikt uz palodzes un uz brīdi aizmirstiet.

Vērsis (no 20. aprīļa līdz 20. maijam), sirdslapu filodendrs

Foto: pixabay.com

Ideāls pāris Veneras pārvaldītajam Vērsim ir romantiskais sirdslapu filodendrs.

Planēta Venera simbolizē mīlestību un skaistumu, tāpēc telpaugs ar sirds formas lapām ir labi piemērots Vērsim.

To ir ļoti viegli audzēt: vienkārši jāatrod vieta ar sliktu vai spilgtu gaismu un jālaista, kad augsne ir sausa. Ar lielu mīlestību un rūpēm tas var pārvērst māju par džungļiem ar gariem staipekņiem.

Dvīņi (no 21. maija līdz 20. jūnijam), angļu efeja

Foto: pixabay.com

Angļu efeja ir tik populārs telpaugs. Šie augi lieliski izskatās piekārtos grozos, lieliski piemēroti šai gaisa zīmei, kurai patīk vējains noskaņojums.

Jāaudzē vidē ar vidēju vai spilgtu gaismu un jāuztur augsne vienmērīgi mitra. Staipekņi garumā var sasniegt pat 180 cm un vairāk.

Vēzis (no 21. jūnija līdz 22. jūlijam), laimīgais bambuss, Lucky Bamboo

Foto: Depositphotos

Ūdens zīme Vēzis lieliski sader ar istabas augu, kas aug stāvošā ūdenī: laimīgo bambusu.

Šī ir spēkstacija, kas labi pazīstama fen šui, lai ne tikai ienestu mājās mierīgu un gudru enerģiju, bet arī piesaistītu veiksmi, lielisku veselību un vairāk mīlestības.

Jāaudzē spilgtā netiešā gaismā un, ja stāda ūdenī, jānomaina ūdens ik pēc divām nedēļām. Laimīgo bambusu var audzēt arī augsnē, ja to pastāvīgi ir mitra. Šis telpaugs var sasniegt augstumu līdz pat metram.

Lauva (no 23. jūlija līdz 22. augustam), amarillis, Amaryllis

Foto: pixabay.com

Lauva ir karaliskā zodiaka zīme, un tai ir nepieciešams augs, kas atbilstu tā karaliskajam statusam. Milzīgie, spožie amariļa ziedi noteikti atbilst šim mērķim.

To var audzēt kā telpaugu visu gadu. Viena no labākajām šķirnēm, kas atbilst Lauvai, ir “Red Lion”, kam ir krāšņi tumši sarkani ziedi.

Amarillis var sasniegt pat pusmetru garumu, ja audzē spilgtā gaismā. Laistiet tikai tad, kad augsnes augšējais slānis ir sauss.

Jaunava (no 23. augusta līdz 22. septembrim), banānu augs

Foto: Depositphotos

Banānu augs nav visvieglāk kopjams telpaugs, taču tāpēc tas ir piemērots Jaunavām. Uzmanība pret detaļām un rūpes ir tas, kas Jaunavai padodas vislabāk, tāpēc bagātīgais (kaut arī nemierīgs) banānu augs ir lieliski piemērots.

Parasti pundurbanānu augus audzē ārpus telpām, lai nodrošinātu mājām tropisku nokrāsu.

Jāaudzē spilgtā, tiešā gaismā un ūdenī; banānu augi ir īpaši izslāpuši, kad tie aktīvi aug. Iekštelpās tie var izaugt līdz 180 cm gari, savukārt dažas šķirnes aizsniedz tikai 120 cm.

Svari (no 23. septembra līdz 22. oktobrim), pērļu virtene

Foto: Depositphotos

Svaru zīmei, mājās vajadzīgs līdzsvars un harmonija, tāpēc šai gaisa zīmei der piekārts grozs, kas apstādīts ar pērļu virtene. Ja vēlas atdarināt šīs zīmes simboliku, jāmēģina piekārt divas pērles vienu pie otras, un tās izskatīsies gluži kā Svaru līdzsvarotie svari. Kad augsnes augšējais slānis ir sauss, pakariet to vietā ar spilgtu vai netiešu gaismu un aplejiet.

Skorpions (no 23. oktobra līdz 21. novembrim), līdakaste, snake plant

Foto: pixabay.com

Līdakaste ir praktiski neiznīcināmai, tām ir spēcīgas, vertikālas smailas lapas. Izskats un forma būs pievilcīga Skorpionam, kuram patīk tumšākas lietas un ar mazliet noslēpumainība.

Līdakaste var paciest dažādus apstākļus, taču tiem nepatīk, ka tos pārlaista.

Ļauj izžūt un laista tikai tad, kad augsne ir pilnībā izžuvusi. Līdakaste, kas aug līdz pat metru garumam, priecāsies par visu, sākot no vājas līdz spilgtai gaismai.

Strēlnieks (no 22. novembra līdz 21. decembrim), kaktuss Euphorbia obesa vai Beisbol plant

Foto: Depositphotos

Viena veida sulīgi beisbola augi ir kā lieli apaļi kaktusi, bet bez muguriņām.

Beisbola augs var paciest, ja kādu laiku tiek atstāts viens, tāpēc tas ir piemērots Strēlnieka piedzīvojumu dabai, kurš var brīvi doties uz jebkuru vietu, kur viņam jādodas.

Tāpat kā visi sukulenti, beisbola augs var izturēt nelielu nolaidību, ja vien tam ir spilgta, netieša gaisma. Laistīšana ir nepieciešama tikai tad, kad augsne ir pilnībā izžuvusi.

Mežāzis (no 22. decembra līdz 19. janvārim), naudas koks, Jade Plant

Foto: pixabay.com

Naudas koks var augt lēni. Mežāzi pārvalda Saturns, un tas izceļas ar pacietību.

Ja naudas koku pareizi kopj un atvēl laiku augšanai, tas var izstiepties līdz pat metru garš, taču paies gadi, ja ne gadu desmiti, lai to sasniegtu.

Tomēr šis jaukais sukulents izskatīsies gluži kā mazs koks. Audzējiet spilgtā gaismā un laistiet, kad augsne izžūst.

Ūdensvīrs (no 20. janvāra līdz 18. februārim), zāmijas, ZZ Plant

Foto: Depositphotos

Zāmiju, afrikāņu palmu un laimes palmu sevī ietver tikai vienu augu sugu — Zamijlapu zamiokulku. Augs ir lieliski piemērots jauninājumus mīlošajam Ūdensvīram.

Zāmija ir vēl viens sausumu izturīgs, īpaši viegli kopjams telpaugs, un tā spīdīgās lapas var izgaismot jebkuru telpu ar modernu stilu. Ja vēlaties papildu drāmu, mēģiniet meklēt raven ZZ — jaunāku šķirni ar tumšu, gandrīz melnu zaļumu.

Zāmija var izturēt dažādus apgaismojuma apstākļus no vājas līdz spilgtai gaismai. Laistīt, kad augsne izžūst, starp laistīšanas reizēm var paiet vairākas nedēļas.

Zivis (no 19. februāra līdz 20. martam), jasmīns

Foto: pixabay.com

Zivis ir zodiaks sapņotājs, un, iespējams, ka tā ir arī visjutīgākā, empātiskākā un līdzjūtīgākā zīme. Šī jutība var iztukšot maigo Zivju dvēseli, tāpēc tai ir nepieciešams kaut kas nomierinošs.

Audzējiet jasmīnu mājās, un tā skaistie ziedi un saldā smarža palīdzēs padarīt jebkuru telpu mājā par relaksējošu atpūtu.

Lai audzētu jasmīnu telpās, tas jānovieto saulainā vietā (uz dienvidiem vērsts logs ir ideāls) un augsne pastāvīgi jāuztur mitra. Jasmīns kā telpaugs būs daudz mazāks nekā dārzā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv