© Publicitātes foto

Tas nu ir oficiāli - pavasaris ir sācies! Un tas nozīmē tikai vienu, ka ir laiks siltās jakas un zābakus “ieziemot” un iesoļot modes sezonas gaišākajā pusē.

Būsim godīgi, laikapstāļi vēl ir mānīgi, taču tieši tas dod papildus laiku, lai pienācīgi sagatavotu savu skapi siltākam laikam. Šis nav tāpēc, lai vienkārši notīrītu virsmas no putekļiem, savā ziņā tas darbojas kā atjaunošanās rituāls, kad “izkāpjam” no ziemas kokoniem un atsvaidzinām arī sava drēbju skapja saturu.

Garderobe vai skapis ir teju svētnīca un labākā vieta, ar kuru lielo tīrīšanu uzsākt, turklāt, lai to pareizi izdarītu, eksistē vairāki triki. Protams, var droši ņemt talkā arī kādu no Marijas Kondo kārtības maģijas grāmatām, kur, starp citu, tik tiešām atrodami lieliski paņēmieni lietu uzglabāšanai un šķirošanai, vai noorganizēt personīgā stilista konsultāciju, bet ir daži vienkārši soļi, ko iegaumējot, varēsiet ar šo uzdevumu tīri labi tikt galā paši.

Pareizi iekārtots skapis būs labs pamats tā uzturēšanai ilgtermiņā un jautājumi “ko lai uzvelk” vai bēdīgi slavenais “man nav ko uzvilkt” prātu vairs neapgrūtinās.

1.Pauze

Publicitātes foto

Skapja tīrīšana nav tikai attaisnojums, lai atbrīvotu vietu jauniem pirkumiem, tādējādi tikai veicinot tēriņus, tāpēc veltiet brīdi, lai pārdomātu sava skapja saturu. Uz brīdi pārtrauciet jaunā iegādi un ierastos iepirkšanās veidus un vienkārši padomājiet par ilgtermiņa mērķiem savas garderobes veidošanā.

2.Nodomu izvērtēšana

Publicitātes foto

Ir pienācis pavasaris, jauna sezona, taču kādi ir jūsu personīgie nodomi skapja revīzijai un patukšošanai? Vai tas būtu jauns amats vai darbavieta, iespējams esiet kļuvusi par māmiņu vai gluži vienkārši ir notikusi morālā izaugsme no ierastā stila, jebkura motivācija un nodoms ir labs, bet būtiski ir to nodefinēt. Ir labi uzdot arī dažus praktisku jautājumus, piemēram, vai strādājiet no mājām un vai ir mainījies dzīvesveids, kā tas ir ietekmējis ikdienu un līdz ar to arī ģērbšanos.

3.Definējiet savu stilu

Publicitātes foto

Vienkāršākais veids, kā pieiet šim solim ir izveidot moodboard jeb iedvesmas kolāžu no Pinterest bildēm ar modes apģērbu salikumiem, kas atspoguļotu jūsu vēlamo (vai esošo) stilu.

Te ir labi padomāt un pārskatīt sava stila estētiku, dominējošās krāsas un audumus, siluetus un formas, kas piestāv un komplimentē augumam. Vēlāk iepērkoties jums būs mazāks risks iegādāties kaut ko, kas ļoti patīk, taču nemaz neatbilst personīgajam stilam.

4.Atvēliet laiku

Publicitātes foto

Lielā sezonas tīrīšana aizņem laiku, to nevajag sasteigt, tāpēc šis laiks ir jāieplāno un jāvelta apdomīgi. Ja procesā jūtiet, ka darāmā vēl ir daudz - sadaliet šo uzdevumu mazākās daļās. Labāk veltiet šim vairākas dienas vai pat nedēļu, tā vietā, lai drudžaini mēģinātu visu izdarīt vienā dienā. Tas ļaus kārtīgi pārdomāt skapja saturu, atrast aizmirstas drēbes, izveidot jaunus salikumus un iespējams no jauna atklāt kaut ko, kas iepriekš licies lieks.

5. Izveidojiet četras kaudzes

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Gluži kā Kerijas Bredšovas varone TV seriāl" Sekss un lielpilsēta” uzsākot jaunu savas dzīves nodaļu, izšķirojiet visu sava skapja saturu. Sākumā atlasiet visu, kas pilnīgi noteikti neraisa jautājumus, te iederēsies viss, ko visbiežāk valkājiet. Savukārt atlikušo apģērba daļu sadaliet četrās kaudzēs - pārdot tālāk, ziedot, remonts un izmest.

Pirmajā kategorijā ierindosies lietas, kas ir labi saglabājušās, bet līdz galam garderobē nav iedzīvojušās vai maz vilktas un pietiekami vērtīgas, lai atpelnītu izdevumus. Ievietojiet tās kādā no resale tālākpārdošanas vietnēm. Otrajā kategorijā droši lieciet to, ko pārdot nevēlaties, taču, kas joprojām ir labi saglabājies.

Remonta kaudzē lieciet apģērbu, kam nepieciešami kādi uzlabojumi, piemēram, ķīmiskā tīrīšana vai profesionāla labošana. Visbeidzot ārā mešanas kaudzē ielieciet visu, ko vairs nav iespējams labot, visu, kas ir novalkāts. Jāpievērš uzmanība arī tam, kā apģērbu izmetam,- daudzi veikali piedāvā apģērbu un apavu pārstrādi, eksistē arī specializēti konteineri un bieži vien dzīvnieku patversmēm ir nepieciešams tekstils.

6.Citas sezonas apģērbu noglabājiet atsevišķi

Publicitātes foto

Kad esiet izgājuši šķirošanas posmam, jāķeras klāt pie jaunā skapja iekārtošanas - lai ikdienā būtu skaidrāka izvēle, ir labi, piemēram, ziemas apģērbu noglabāt atsevišķi “prom no acīm”, tas ļaus skapja saturu novērtēt precīzāk, jo ziemas apģērbs nejauksies pa vidu, radot sajūtu, ka skapis ir tik pilns.

7. Salokiet džemperus un pakariet bikses

Publicitātes foto

Jebkurš apjomīgs apģērbs aizņem vietu, tāpēc to ir labāk pārlocīt un glabāt plauktā, tur tas būs pārskatāms un gadījumā, ja tas ir adījums, salocīts tas neizstaipīsies. Kas attiecas uz džinsiem un biksēm, tās labāk pakārt - tā būs uzreiz pārskatāmas gan krāsas, gan audums, un neveidosies locījuma vietas.

8.Sistēma

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Stilisti bieži iesaka apģērbu skapī izkārtot kategorijās pēc veidu un krāsu principa, sākot no pirmā. Topus un augšiņas vislabāk sakārtot pēc piedurkņu garuma un pēc tam krāsās.

Taču jāpiebilst, ka skapja iekšējā organizēšana tomēr ir brīvs katra personīgais formāts, kas drīzāk jāuztver kā sava stila un tēla turpinājums, nevis kādi stingri un sausi noteikumi. Dažreiz, ieviešot pavisam jaunu struktūru, rodas arī jaunas sajūtas un idejas, kā esošo garderobi izmantot pilnīgāk.

9.Visbeidzot - centieties ievesto kārtību saglabāt

Publicitātes foto

Uzturot kārtību skapī regulāri noteikti būs mazāk laika jāvelta tā kārtošanai, varbūt vien pāris reizes gadā. Tā ir kā apņemšanās, kurai pastāvīgi jāseko līdzi. Ja skapja izmēri ļauj, izveidojiet atsevišķu kasti, kur ievietot drēbes, kas sezonas gaitā tomēr jūsu cerības neattaisno, sezonas noslēgumā nebūs grūti tās atrast un ziedot vai pārdot.

Atvadoties no novecojušām lietām un apģērba, kas vairs nav piemērots, ir labi paturēt prātā, ka stils ir nepārtraukta attīstība, kas nozīmē, ka ir dabiski, ja tas ar laiku mainās un evolucionē. Ļaujiet vietu jaunajam, integrējiet veco un noteikti tieciet vaļā no visa, kas jūsu skaistumu neizceļ.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv