Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Tirdziņos Vērmanes dārzā, Esplanādē un "Mežaparkā" prasīs vienota stila tirdzniecības teltis

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Prasība amatnieku tirdziņos izmantot noteiktu krāsu nojumes attiecas tikai uz divām tirdzniecības teritorijām Rīgas vēsturiskajā centrā - Vērmanes dārzu un Esplanādes parku, kā arī uz kultūrvēsturisko kultūras un atpūtas parku "Mežaparks". Baltās teltis bija pagaidu risinājums, par ko amatnieku tirgus organizatori bija informēti iepriekš. Lai atkāroti skaidrotu savu nostāju, Rīgas pašvaldība 18.aprīlī rīkos tikšanos ar tirgotāju pārstāvjiem, par ko tiks ziņots atsevišķi.

Teltīm izvēlētie universālie pelēkie toņi veido patīkamu un acij tīkamu ainavu, tie atbilst pērn izveidotajai Rīgas stila grāmatai. Ņemot vērā Vērmanes dārza ekskluzīvo atrašanās vietu, visiem labiekārtojuma elementiem šajā teritorijā (laternām, soliņiem, infozīmēm, atkritumu tvertnēm u.tml.), arī visiem pilsētvidē novietojamiem elementiem, pie kuriem pieskaitāms pastāvīgi un regulāri rīkotu tirdziņu ielu tirdzniecības vietu aprīkojums, ir jābūt Rīgas vēsturiskā centra teritorijai stilistiski atbilstoša dizaina un parku celiņu platumiem atbilstošā izmērā. Tādējādi tie labi iederētos Rīgas pilsētvidē un vēsturiskā parka ainavā un harmoniski to papildinātu.

Baltas teltis un nojumes bija pagaidu risinājums ārkārtas situācijas un COVID-19 pandēmijas laikā. Taču ilgtermiņā šāds formāts nav atbilstošs UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra un Mežaparka teritorijām, it īpaši Vērmanes dārza iespējām un vizuālajam tēlam.

2020.gadā, uzsākot organizēt amatnieku tirdziņu Vērmanes dārzā, abi tirdzniecībā iesaistītie komersanti tika informēti, ka tirdziņi ir pagaidu risinājums uzņēmēju atbalstam COVID-19 ierobežojumu laikā un vienkāršotais risinājums ar baltām teltīm netiks atbalstīts ilglaicīgi, ņemot vērā ekskluzīvo Vērmanes dārza novietojumu Rīgas vēsturiskajā centrā. Tolaik Rīgas dome saņēma uzņēmēju atbalstu, ka šie nosacījumi un izvirzītās prasības ir saprotamas un tiks izpildītas. Katru reizi, izsniedzot tirdzniecības atļauju komersantiem, rakstiski tika atgādināts, ka saskaņojums ir pagaidu un jāievēro domes izvirzītie nosacījumi. Piemēram, ir arī saņemti iedzīvotāju ierosinājumi ievērot vienotu stilistiku, padarot Vērmanes dārzu daudz pievilcīgāku apmeklētājiem un saglabājot tā vēsturisko auru.

Tā kā priekšlikumi no uzņēmējiem netika saņemti, 2022.gadā, pirms izsoles par īslaicīgās tirdzniecības organizēšanu Vērmanes dārzā, Esplanādes parkā un Mežaparkā, tika izveidota darba grupa. Tajā piedalījās vairāku Rīgas domes departamentu pārstāvji t.sk. no Pilsētas arhitektu biroja, kurā vienprātīgi tika nolemts, ka baltās teltis ir jānomaina pret Rīgas vēsturiskā centra teritorijai stilistiski atbilstoša dizaina un parku celiņu platumiem atbilstoša izmēra aprīkojumu.