Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Radoša vide idejām bagātiem cilvēkiem

VĒSTURE UN ŠODIENA. Tabakas fabrikas teritorijā Rīgā, Miera ielā 58/60, savulaik atradās desu fabrika, vēlāk – tabakas fabrika, kura bija nosaukta tās dibinātāja Samuela Maikapara vārdā. Tabakas fabrika šajās telpās strādāja kopš 1912. gada. Pēc vairākām nosaukuma un īpašnieku maiņām rūpnīca 2009. gadā tika slēgta. Pašlaik daļa no vecākās ēkas ir restaurēta, tajā darbojas Jaunais Rīgas teātris, bet tā ir teātra pagaidu mājvieta © F64

Pēc dažiem gadiem Rīgā, bijušās Tabakas fabrikas teritorijā vairs nestrādās Jaunais Rīgas teātris, tā vietā ieradīsies citi jauni, radoši un uzņēmīgi cilvēki, jo telpas tiks pielāgotas Latvijas Kultūras akadēmijas vajadzībām.

Aktiermākslai netiks teiktas ardievas, jo savas prasmes tur varēs slīpēt topošie aktieri un režisori. VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) izsludināja starptautisku metu konkursu TabFab radošā kvartāla pilnīgas izbūves arhitektoniskā vīzija. Pretendentiem pieteikumi ir jāiesniedz līdz šā gada 26. novembrim.

Šis ir viens no projektiem, ko VNĪ īsteno programmas 100 adreses Latvijas simtgadei ietvaros. Konkursa rīkošanā sadarbojas VNĪ, Latvijas Kultūras ministrija, Latvijas Kultūras akadēmija, Dānijas Kultūras ministrija, Dānijas Ārlietu ministrija, Dānijas Kultūras institūts un privātie investori. Projekta kopējais budžets ir 5,058 miljoni eiro, no tiem 4,980 miljonu eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums un Latvijas budžeta līdzekļi, bet 78 000 - Dānijas Karalistes atbalsts kā ieguldījums un dalība Latvijas simtgades svinībās. Radošā kvartāla būvniecību un attīstību VNĪ plāno pabeigt līdz 2022. gadam. Metu konkursa pirmās vietas ieguvējs saņems 18 000 eiro, un viņam būs tiesības slēgt līgumu par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību.

Tabakas fabrikas kvartāls plānots kā radošo aktivitāšu norises vieta, starpnozaru izglītības, kultūras un inovāciju centrs. Galvenais spēlētājs šajā kvartālā būs Latvijas Kultūras akadēmija, tur atradīsies arī radošo industriju biznesa inkubators, kafejnīcas, studentu dienesta viesnīca, notiks dažādi pasākumi un vietējo apkaimju iedzīvotāji arī laipni gaidīti. Tabakas fabrikas kvartālā tiks radīta vide un priekšnosacījumi studējošo sadarbībai, iesaistei radošo industriju inkubatora praksēs, tuvinot mākslas augstskolu studentus radošo industriju nozarē esošiem uzņēmumiem, kas veicinātu arī jauno profesionāļu iekļaušanos radošo industriju darba tirgū.