Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Būs pieprasījums, būs vēl kolumbāriji kapos, viena niša maksā 600 eiro

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Kolumbārijs Rīgā, Meža kapos, ir pabeigts, vien atlikuši labiekārtošanas darbi, un pēc tam pirmās urnas varēs ievietot nišās. Vienreizējā maksa par kolumbārija nišas lietošanu būs 595,04 eiro. Dārgi. Bet vienreizēja maksa par četrvietīgu kapavietu ir no 482,13 līdz 874,71 eiro atkarībā no tā, vai kapsēta ir daļēji slēgta vai atvērta.

Vienā nišā var ievietot četras pelnu urnas, kur tās varēs uzglabāt 20 gadus, kā arī tiks paredzēta iespēja uzglabāšanas ilgumu pagarināt. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Inga Ivanova uzsver, ka par kolumbārija izmantošanu netiks iekasēta ikgadēja maksa, Rīgā tā nenotiek. Izvērtējot kolumbārija nišas nomas maksu, tika ņemtas vērā izmaksas.

Iedzīvotāju interese par iespēju izmantot kolumbāriju bija jau tad, kad to vēl tikai būvēja, un arī tagad nav mazinājusies, saka I. Ivanova. Iespējams, kolumbārijus varētu veidot arī citās Latvijas galvaspilsētas kapsētās.

Kolumbāriju veido 11 divu, trīs, četru un piecu līmeņu būves, to augstums palielinās kompozīcijas centrā, kurā novietota stiklā veidota skulptūra. Kopumā izveidotas 288 nišas, katrā iespējams novietot četras urnas.

Ne reizi vien atgādināts, ka pašreizējo kapsētu Rīgā pietiks 10-15 gadiem un agrāk vai vēlāk nāksies meklēt risinājumu, ja vien katru brīvo plašāko pašvaldībai piederošo teritoriju negribēsim pārvērst par apbedījumu vietu. Kolumbārijs ļauj risināt problēmu, jo ir kompakts.

Katru gadu Rīgā pašvaldības kapsētās apglabā aptuveni 7000 cilvēku, tikai vidēji 10 procentos gadījumos aizgājušo radinieki lemj par labu kremēšanai.

Kopumā Rīgā ir 26 kapsētas, no kurām 20 ir pašvaldības, bet pārējās sešas - baznīcu pārziņā. Atvērtās kapsētas, kurās vēl ir vietas jauniem apbedījumiem, ir tikai divas - Bolderājā un Jaunciemā.