Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kolumbārijs uzbūvēts

ILGI GAIDĪTS. II Meža kapos uzbūvētais kolumbārijs izmaksājis 175 000 eiro © F64

Pirmais kolumbārijs Rīgā un Latvijā izveidots II Meža kapos, un plānots, ka šopavasar tajā varēs veikt apbedījumus. Pieprasījums esot. Meža kapu kolumbārijā ir 288 nišas, un katrā no tām būs iespējams novietot četras pelnu urnas.

Katru gadu Rīgā tiek veikts arvien vairāk urnu apbedījumu. Pašvaldības kapsētās 2012. gadā apglabāta 591 pelnu urna, 2013. gadā - 685, 2014. gadā - 764 un 2015. gadā - 776 urnas. Pašlaik Rīgā nomirst aptuveni 7000 cilvēku gadā, no tiem kremē ap 10 procentu. Lai gan Latvijas galvaspilsētā kapsētām atvēlētā teritorija ir ļoti liela - kopējā platība ir vairāk nekā 452 hektāri, šobrīd tiek izteiktas prognozes, ka esošo Rīgas pašvaldības kapsētu teritorijās vietas apbedījumiem pietiks vien turpmākajiem 10-15 gadiem. Piemēram, Jaunajos Bolderājas kapos apbedījumu skaits, šķiet, būtiski palielinās nevis pa nedēļām vai mēnešiem, bet dienām. Arī Jaunciema kapsētā ir veikta pameža tīrīšana 40 hektāru plašā teritorijā, lai varētu ierādīt vietu jauniem apbedījumiem. Kolumbārijs ir viena no iespējām, ka nelielā teritorijā var apbedīt vairāk.

Kolumbārija būvniecību Rīgas dome uzsāka 2016. gadā II Meža kapu dienvidu daļā, Gaujas ielā 6. Pašvaldībā informē, ka kolumbārijs ir izveidots kompozīcijā no vienpadsmit divu, trīs, četru un piecu līmeņu būvēm, būvju augstums palielinās kompozīcijas centrā, kurā izveidota stiklā radīta skulptūra. Ir labiekārtota apkārtējā teritorija.

Pašvaldībā vēl jāpieņem lēmums par izcenojumiem.

Pagājušā gada oktobrī Rīgas dome veica grozījumus Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošajos noteikumos, nosakot, kas ir kolumbārija nišas lietotājs, kā šī niša tiek piešķirta un kādi ir nišas lietotāja pienākumi un tiesības.

Kolumbārija aizmetņi pirms vairākiem gadiem tika izmēģināti Lielajos kapos, izbūvējot sienu, kas paredzēta pelnu urnu apbedījumiem, taču tā praktiski netiek izmantota, jo cilvēkiem šis veidojums nepatika. Neatkarīgā secināja, ka nezinātājs pat nesaprastu, kādam nolūkam siena paredzēta.

***

UZZIŅA

• Katru gadu Rīgā pašvaldības kapsētās apglabā aptuveni 7000 cilvēku.

• Rīgas teritorijā ir 26 kapsētas, 21 no tām - pašvaldības, pārējās pieder draudzēm. Atvērtās kapsētas, kurās vēl ir vietas jauniem apbedījumiem, Rīgā ir divas - Bolderājā un Jaunciemā.

• Saskaņā ar Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošajiem noteikumiem apbedīšanu vai urnas novietošanu kolumbārijā organizē attiecīgi kapavietas uzturētājs, kolumbārija nišas lietotājs vai apbedīšanas pakalpojumu pasūtītāja izvēlēts apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs, par to informējot kapsētas pārzini ne vēlāk kā 48 stundas pirms apbedīšanas vai 24 stundas pirms urnas novietošanas kolumbārijā.

• Urnu ievietošanai paredzēto nišu drīkst atvērt tikai Kapsētu pārvaldes attiecīgās kapsētas pārzinis, pamatojoties uz kolumbārija nišas lietotāja rakstveida iesniegumu. Par šo saistošo noteikumu neievērošanu piemēro naudas sodu no 80 līdz 350 eiro.

• Kolumbārija nišas lietotājs ir fiziska persona, kurai piešķirta niša kolumbārijā un ar kuru noslēgts kolumbārija nišas lietošanas līgums.

• Personai, kuras lietošanā tiek nodota kolumbārija niša, ir pienākums ar Kapsētu pārvaldi noslēgt līgumu par kolumbārija nišas lietošanu.