Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atbalsta no jūlija iecerētās atlaides "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem

© F64

Balsojumā atturoties opozīcijas deputātiem, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja šodien atbalstīja dažādas atlaides sabiedriskā transporta pakalpojumiem un pašvaldības autostāvvietu izmantošanai "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem, ko plānots ieviest no 1.jūlija.

Ar Rīgas domes lēmumu plānots no 2016.gada jūlija "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem ieviest stundas biļeti, kas maksās 1,15 eiro. Kā jau iepriekš ziņots, iecerēts, ka ar šo biļeti par 1,15 eiro varēs pārsēsties neierobežotu reižu skaitu, biļete darbosies līdz pat galapunktam. Līdz ar katru pārsēšanos biļeti vajadzēs validēt.

Tāpat plānots ieviest biļeti, kas maksās 15 eiro un kuru varēs izmantot 15 dienu posmā jebkurās piecās dienās, kas var nebūt secīgas. "Citiem vārdiem - tu nopērc biļeti par 15 eiro, teiksim, pirmdien. Pirmo reizi to validē, piemēram, otrdien plkst.11.45, un vari braukt līdz trešdienas plkst.11.45 bez ierobežojumiem. Tad tu to atkal izmanto, piemēram, ceturtdien, piektdien, nākamajā pirmdienā un nākamajā trešdienā. Tās ir piecas dienas, kas nav pēc kārtas," jau iepriekš savā "Facebook" kontā skaidroja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S). Šī biļete būs derīga 15 diennaktis.

Opozīcijas deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK) interesējās, vai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) varētu atbalstīt šādu ieceri, jo sākotnējais "Rīdzinieka kartes" projekts neguva atbalstu. Rīgas domes Juridiskās pārvaldes priekšnieks Jānis Liepiņš skaidroja, ka šīs izmaiņas iecerēts pieņemt ar domes lēmumu, nevis saistošajiem noteikumiem, kā tas bija "Rīdzinieku kartes" projekta gadījumā, tādēļ nebūtu jārodas sarežģījumiem.

Opozīcijas deputāti arī interesējās, kādēļ šādas atlaides iecerēts ieviest tikai "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem. Liepiņš skaidroja, ka tāds ir sākotnējais projekts, taču uz domes sēdi deputāti varot iesniegt savus priekšlikumus.

Tāpat komiteja šodien atbalstīja arī grozījumus domes 206.saistošajos noteikumos, paredzot, ka "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem no jūlija tiks ieviestas atlaides pašvaldības autostāvvietu izmantošanā. Grozījumi paredz, ka no jūlija tiks samazinātas priekšapmaksas tarifa likmes autostāvvietu lietošanai B, C un D zonā, ja maksas autostāvvietas lietotājs norēķinos izmanto "Rīdzinieka karti". Plānots ieviest 20% atlaidi. Šīs ieceres mērķis esot samazināt transporta plūsmu Rīgas vēsturiskajā centrā A un R zonā.

Ar grozījumiem noteikumos plānots ieviest vēl citas izmaiņas, piemēram, paredzēt, ka autostāvvietas pakalpojuma iedzīvotāju kartes varēs saņemt arī tie iedzīvotāji, pie kuru dzīvesvietas nav maksas autostāvvietas, bet šāda maksas autostāvvieta ir tuvākajā kvartālā. Šādu normu plānots ieviest atbilstoši Latvijas tiesībsarga rekomendācijai.

Tāpat, grozot noteikumus, plānots piešķirt tiesības bez maksas lietot Rīgas pašvaldības autostāvvietas elektromobiļa vadītājam, ja elektromobilim uzstādīta speciālas nozīmes transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīme.

Ar grozījumiem arī plānots aktualizēt Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietu atrašanās vietu zonas, nosakot, ka D zonas teritorijā par maksas autostāvvietu lietošanu, izņemot svētku dienas, jāmaksā saskaņā ar uzstādītajām ceļa zīmēm.

Ar grozījumiem plānots precizēt iesniedzamo dokumentu sarakstu iedzīvotāju kartes saņemšanai, paredzot, ka iedzīvotājiem, lai saņemtu iedzīvotāju karti, jāiesniedz dokuments, kas apliecina transportlīdzekļa lietošanas tiesības, ja iedzīvotājs transportlīdzekļa tehniskajā pasē nav norādīts kā transportlīdzekļa turētājs vai īpašnieks.

Pašvaldībā norāda, ka ar minētajiem grozījumiem autostāvvietu lietošanas noteikumos netiek paredzēta ietekme uz budžetu, jo pašvaldības autostāvvietas apsaimnieko "Rīgas satiksme", kura iegūtos līdzekļus no autostāvvietu lietošanas novirza izdevumu segšanai par maksas autostāvvietu apsaimniekošanu. To ņemot vērā, ar saistošo noteikumu grozījumiem netiek paredzēta ietekme uz pašvaldības budžetu.

Tikmēr atlaižu ieviešanas "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem ietekme uz budžetu pašvaldībā nav aprēķināta. Pašvaldībā norāda, ka "šādas aplēses varēs izdarīt pēc biļešu ieviešanas, jo patlaban nevar precīzi pateikt, cik rīdzinieku un cik bieži izmantos šo iespēju".

Opozīcijas deputāti lēma atturēties balsojumā par šīm izmaiņām, jo abi jautājumi tika iekļauti papildus sēdes kārtībā vien dažas minūtes pirms sēdes sākuma, līdz ar to deputāti nebija paspējuši ar jautājumu dokumentiem iepazīties. Klotiņš aģentūrai LETA skaidroja, ka deputāti kopumā atbalsta atlaižu ieviešanu, vien nav skaidrs, kādēļ šāda iecere plānota tikai attiecībā uz "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem, kā arī kārtējo reizi nav sniegta informācija par šo atvieglojumu ieviešanas ietekmi uz budžetu.

Arī deputāts Jānis Feldmanis (VL-TB/LNNK) atzina, ka šāda rīcība - laikus neinformēt opozīciju par darba kārtības jautājumiem -, lai arī juridiski pieļaujama, tomēr ir "izteikti nekoleģiāla". "Manā ieskatā tas bija spļāviens sejā opozīcijas deputātiem," pauda Feldmanis. Arī Feldmanis kopumā atbalstītu šādu atlaižu ieviešanu, taču ne šādā nekoleģiālā veidā.

Deputāti atzina, ka frakcijā pārrunās iespēju domes sēdē iesniegt priekšlikumu iecerētās atlaides attiecināt uz visiem sabiedriskā transporta un autostāvvietu lietotājiem, nevis tikai uz "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem.

Par jautājumiem vēl būs jālemj deputātiem Rīgas domes sēdē. Grozījumi saistošajos noteikumos pēc pieņemšanas vēl būs jāsaskaņo VARAM, tie stāsies spēkā pēc publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Visas minētās izmaiņas plānots ieviest no 1.jūlija.

Kā ziņots, Rīgā "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem tiek plānots ieviest laika biļetes, 0,60 eiro biļetes brīvdienām, "slīdoša grafika" biļeti sabiedriskajā transportā, kā arī 20% atlaidi stāvvietām B,C un D zonās, savā "Facebook" kontā jau iepriekš ziņoja Rīgas mērs Ušakovs.