Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Deklarējoties līdz 1.martam, Rīgā atlaides tomēr varēs saņemt arī ģimenes ar bērniem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Rīgas dome tomēr plāno attiecināt pārejas periodu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanai 2016.gadā arī uz to atvieglojumu, kas skar ģimenes ar bērniem, saņemšanu, liecina šodien izsludinātās ārkārtas domes sēdes darba kārtība, kurā plānots pieņemt attiecīgus grozījumus Rīgas domes 198.saistošajos noteikumos par NĪN atvieglojumu piešķiršanu.

Ārkārtas domes sēde notiks šodien plkst.13 Rātsnama sēžu zālē.

Rīgas domes saistošajos noteikumos "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā" noteikts pārejas posms NĪN aprēķināšanai par 2016.gadu, paredzot, ka deklarēšanās periods dzīvokļos rīdziniekiem tiek pagarināts līdz šā gada 1.martam, 16.februārī lēma Rīgas dome.

Noteikumi paredz, ka dzīvokļiem, kuros ir deklarēti iedzīvotāji, par 2016.gadu tiek aprēķināta samazināta NĪN likme. Kā stāstīja Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis, Rīgā pēc 1.janvāra bija ap 38 000 dzīvokļu, kuros neviens nebija deklarējies.

Līdz ar to vairāki iedzīvotāji, kas iepriekš nepaspēja deklarēties līdz 1.janvārim, to vēl varēs izdarīt līdz 1.martam, šādi saņemot atvieglojumus, kas atbilstoši noteikumiem pienākas par dzīvoklī deklarētiem iedzīvotājiem.

Šie grozījumi neattiecas uz NĪN maksāšanas atvieglojumiem, ko no šā gada ir tiesīgas saņemt ģimenes ar bērniem, jo to regulē citi saistošie noteikumi. Tomēr ar minētajiem grozījumiem dome plāno pārejas periodu attiecināt arī uz šiem noteikumiem, paredzot, ka arī ģimenes ar bērniem, deklarējoties savā īpašumā līdz 1.martam, varēs saņemt noteikumu 4.8.punktā paredzētās atlaides. Šis punkts paredz, ka ģimenes ar vienu bērnu tiesīgas saņemt NĪN atlaidi 50% apmērā, ģimenes ar diviem bērniem - 70% apmērā, bet ar trim vai vairāk bērniem - 90% apmērā.

Uz šādu soli Rīgas domes vadību iepriekš aicināja opozīcijas deputāti. Tomēr Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) iepriekšējā domes sēdē, kurā dome lēma pagarināt deklarēšanās periodu līdz 1.martam, skaidroja, ka lielākā daļa tukšo dzīvokļu pieder vai nu ārzemniekiem, vai juridiskām personām, tādēļ šie atvieglojumi ģimenēm ar bērniem nebūtu aktuāli.

Plānotie grozījumi nemainīs NĪN atvieglojumu piešķiršanu objektiem, kam atvieglojumu piešķirti jau atbilstoši objektā deklarētajām personām 2016.gada 1.janvārī, neatkarīgi no personu deklarēto dzīvesvietu datu izmaiņām pēc gada sākuma. Proti, atvieglojumu saņemšanai 198.domes saistošo noteikumu par NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību 11.punktā minētajām personām nav jābūt deklarētām objektā gan 2016.gada 1.janvārī, gan 1.martā, bet ir pietiekami, ja personas ir deklarēta attiecīgajā objektā tikai vienā no šiem datumiem.

Minēto grozījumu ietekme uz pašvaldības ieņēmumiem plānota 250 000 eiro apmērā. Papildu maksāšanas paziņojumu sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas plānotas 25 000 eiro apmērā.