Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Atbalsta paaugstinātu 10% nekustamā īpašuma nodokli sankcijām pakļautu personu īpašumiem

© Ilze Zvēra/MN

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", ar kuru sankcijām pakļautu personu īpašumiem paredzēts noteikt 10% nekustamā īpašuma nodokli un atcelt citus atvieglojumus.

Grozījumu sākotnējo piedāvājumu virzīja deputāti Jānis Dombrava (NA), Raivis Dzintars (NA), Agnese Krasta (JV), Edmunds Jurēvics (JV), Juris Viļums (AS) un Edgars Tavars (AS). Šodien atbalstīto grozījumu redakciju iesniedza Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Paredzēts, ka ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 10% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības apliks sankciju subjekta īpašumā esošos nekustamos īpašumus, un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi nebūs piemērojami sankciju subjekta īpašumā esošajam nekustamajam īpašumam. Tāpat paredzēts, ka sankcijām pakļauto personu nekustamajam īpašumam Latvijā likmes vairs nenoteiks pašvaldības.

Sankcijām pakļautās personas, kurām Latvijā pieder nekustamais īpašums, no šī gada 1.jūlija vairs nesaņems nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, tostarp brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās.

Tāpat paredzēts, ka attiecībā uz sankciju subjekta īpašumā esošo nekustamo īpašumu pašvaldība trīs mēnešus pēc nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža noteiktajā laikā nenomaksāto nodokli piedzīs bezstrīda kārtībā atbilstoši likumam "Par nodokļiem un nodevām" un Administratīvā procesa likumā noteiktajai administratīvā akta piespiedu izpildes kārtībai.

Ņemot vērā, ka pašvaldības jau ir izsūtījušas paziņojumus par aprēķināto nekustamā īpašuma nodokli, tās varēs nodokļa apmēru pārrēķināt un līdz šī gada 15.jūlijam izsūtīt precizētu nodokļa maksāšanas paziņojumu.

Plānots, ka pašvaldībām kopējie nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi varētu palielināties par 1,9 miljoniem eiro, norādīts grozījumu anotācijā.

Atbilstoši Saeimas priekšsēdētājas Daigas Mieriņas (ZZS) priekšlikumam plānots arī noteikt, ka vismaz 80% no nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem, kas pašvaldības budžetā gūti no šādiem īpašumiem, pašvaldība izmanto atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa likumā rosinātas, lai personām, kuras atbilstoši Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumam noteiktas par sankciju subjektiem, liegtu iespēju izmantot līdzšinējos atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļa jomā, pauž likumprojekta autori.

Pēc Finanšu izlūkošanas dienesta informācijas, ar sankcijām pakļautām personām ir saistīti 73 nekustamie īpašumi, kuri atrodas Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī, Madonas novadā un Augšdaugavas novadā.

Finanšu ministrija (FM), apkopojot no šīm septiņām pašvaldībām saņemto informāciju par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu, konstatēja, ka neviena no septiņām pašvaldībām nav piemērojusi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus par 2023.gadu, bet atsevišķiem objektiem ir piemērots nekustamā īpašuma nodokļa atbrīvojums, proti, nekustamais īpašums vispār nav aplikts ar nekustamā īpašuma nodokli atbilstoši likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajam.

Tostarp dati liecina, ka 62 nekustamajiem īpašumiem ir aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis par 2023.gadu, bet 11 gadījumos nekustamā īpašuma nodoklis nav piemērots.

Izvērtējot informāciju par 11 nekustamajiem īpašumiem, par kuriem nav aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis, konstatēts, ka pieciem nekustamajiem īpašumiem netika aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis, jo sankcijām pakļautā persona šiem īpašumiem ir nomnieks un nav nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs. Savukārt sešos gadījumos pašvaldības sniegušas informāciju, ka īpašumiem tiek piemērots likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" iekļautais nekustamā īpašuma nodokļa atbrīvojums ārvalstij piederošam nekustamajam īpašumam, kurš tiek izmantots tās diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību vajadzībām.

Kopējā aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa summa sankcijām pakļautu personu 62 īpašumiem 2023.gadā bija 321 100 eiro.

Apkopojot saņemto informāciju par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu, FM secināja, ka par 35 nekustamajiem īpašumiem (56,5% no 62 nekustamajiem īpašumiem) ir nekustamā īpašuma nodokļa parāds, tam veidojot 40 000 eiro jeb 12% no kopējās aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas par 2023.gadu. Pašvaldības arī sniegušas informāciju, ka ir sāktas administratīvās darbības, kas vērstas uz nekustamā īpašuma nodokļa parāda piedziņu.

Papildus FM informē, ka no minētiem 35 nekustamajiem īpašumiem, par kuriem ir nekustamā īpašuma nodokļa parāds, 28 nekustamie īpašumi ir saistīti ar vienu sankcijām pakļautu personu, kas ir patiesā labuma guvēja juridiskajām personām, kam pieder šie nekustamie īpašumi.

Attiecībā uz minēto 73 nekustamo īpašumu kadastrālajām vērtībām Valsts zemes dienests FM sniedzis informāciju, ka kopējā to kadastrālā vērtība ir 58,5 miljoni eiro. Nekustamā īpašuma nodoklis par 2023.gadu tika aprēķināts par 62 nekustamajiem īpašumiem un to kadastrālā vērtība ir 22,2 miljoni eiro.

Papildus Valsts zemes dienests FM sniedzis informāciju, ka nevienam no šiem 73 nekustamajiem īpašumiem kadastrālās vērtības aprēķinā nav piemērots kadastrālo vērtību samazinošs koeficients. Vienam no šiem 73 nekustamajiem īpašumiem ir reģistrēts apgrūtinājums "vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa teritorija un objekti", taču saistībā ar šo apgrūtinājumu nav piemērots kadastrālo vērtību samazinošs koeficients.