Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par Zolitūdes traģēdiju – septiņi morāli atbildīgie

© F64

Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija (PIK) šodien publicē galaziņojuma galīgo redakciju, kurā būs atspoguļotas pēdējās četrās komisijas sēdēs pieņemtās izmaiņas.

Taču par galaziņojuma apstiprināšanu komisija balsos tikai 12. oktobrī, un par to vajadzēs nobalsot absolūtajam vairākumam komisijas dalībnieku. Komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL) cer, ka galaziņojumā parādīsies «5+2» jeb par Zolitūdes traģēdiju atbildīgo uzvārdi un ka komisijas locekļi nobalsos par šādu variantu. Atbildīgo personu uzvārdu publicēšana nenozīmē, ka viņi parādīsies prokuratūras apsūdzībā, jo PIK apelē vien pie politiskās atbildības, kuras definīcija ir miglā tīta.

R. Balodis gan uzskata, ka politiskā atbildība esot gana saprotama: «Lai apzinās savas kļūdas kā politiķi citās valstīs. Tā ir atkāpšanās (no amata – aut.), komunikācija ar vēlētājiem, rīcība.» Viņš norāda, ka komisijas dalībnieki par galaziņojumu balsos trijos lasījumos. «Valsts vainīga, ka būvniecības kontrole vājinājusies. Mums ir uzvārdi pamattekstā. 12. oktobrī būs trešais lasījums, kad lūgšu atbalstīt «5+2»,» Neatkarīgajai saka R. Balodis. Lai arī komisijā notika diskusijas par konkrētu personu uzvārdu (ne)publicēšanu, šobrīd galaziņojumā parādīsies par traģēdiju morāli atbildīgie – bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (Vienotība) un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (Vienotība) un Juris Pūce (Latvijas attīstībai). Tie divi, kas R. Baloža teiktajā tiek minēti aiz plusa zīmes, ir Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. R. Balodis atbalstu PIK galaziņojumam un balsojumu par to jau tagad dēvē par paššķīstīšanos. «Saskaņai būs jādomā, balstot vai nebalsot par ziņojumu.»

R. Balodis ir izstrādājis grozījumus parlamentārās izmeklēšanas komisijas likumā, kas nosaka, ka ziņojumu pieņem ar absolūto balsu vairākumu. Viņš kopā ar citiem deputātiem rosinājis likumu papildināt ar pantu, kas noteic, ka galaziņojumā atspoguļotos priekšlikumus konstatēto trūkumu novēršanai izskata un izvērtē tā Saeimas komisija, kura ir atbildīga par attiecīgo jautājumu. «Tā ir atgriezeniskā saite, kas agrāk nebija. Ja komisijā priekšlikumus nav izvērtējuši, tā ir viņu politiskā atbildība,» viņš saka. PIK nekonkurē ar tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanu, bet meklē iemeslus 2013. gada 21. novembrī notikušajai Zolitūdes traģēdijai. Uz jautājumu par PIK lietderību, R. Balodis atbild: «Tad jau jājautā, kāda jēga no demokrātijas. Mēs dzenājām valdību, kur nepieciešams uzlabot normatīvos aktus. Komisija elpo pakausī valdībai. Tālāk jāstrādā atbildīgajai ministrijai un komisijām.»

Jāatgādina, ka Zolitūdes traģēdijas lietā prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzības sagruvušās veikala Maxima ēkas būvinženierim Ivaram Sergetam, projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, projekta autoram arhitektam Andrim Kalinkam, uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītājam Staņislavam Kumpiņam, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam, trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem, Maxima darbiniecei Innai Šuvajevai.