Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdes traģēdija: nauda vai dzīvība

Zolitūdes traģēdija nebūtībā aizrāva Latvijas Mākslas akadēmijas studenti Dainu Skadmani, kas Rīgas Ziemassvētku egļu ceļam izveidoja vides objektu Vēja egle. Viņas brālis Mārcis Liors Skadmanis neilgi pēc traģēdijas pieļāva, ka visu bojāgājušo piemiņai Vēja egli varētu iestrādāt plašākā konceptā – memoriālā vai cita veida piemiņas vietā Zolitūdes traģēdijas upuriem. Pašlaik tiek runāts par piemiņas plāksnes un soliņu uzstādīšanu, un pagaidu piemiņas vietu paredzēts iekārtot līdz traģēdijas gadadienai 21. novembrī © F64

Rīgas dome plāno, ka šogad Zolitūdes traģēdijas vietā varētu izveidot pagaidu piemiņas vietu 54 cilvēkiem, kuri gāja bojā, sagrūstot veikalam Maxima. Kaut arī līdz augusta beigām pašvaldības Īpašuma departaments ir gatavs izstrādāt iespējamos piemiņas vietas variantus, otrs īpašuma līdzīpašnieks SIA Homburg Zolitude norāda, ka sarunas ar domi nemaz lāga neesot uzsāktas. Diemžēl sarunas buksē jau ilgāku laiku.

Nesen SIA Tineo atdāvināja Rīgas pašvaldībai savas piederošās īpašuma daļas traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20. 31. jūlijā tika parakstīts dāvinājuma līgums, un pašlaik 70 procentu teritorijas domājamo daļu pieder Rīgas pašvaldībai. Teritorijas valdītājs ir Īpašuma departaments. 30 procentu īpašuma pieder Homburg Zolitude – arī daudzstāvu ēka, kas atzīta par A kategorijas graustu, jo ekspluatācijas laikā konkrētas lietojuma slodzes dēļ pastāv ēkas iegrimšanas risks. Pašvaldība ir piedāvājusi zemesgabalu maiņas darījumu, taču Īpašuma departaments vēl nav informēts par Homburg Zolitude lēmumu. Rīgas dome neslēpj, ka traģēdijas vietā nevēlas atstāt dzīvojamo ēku, bet gan iegūt no apbūves brīvu zemesgabalu, kurā izveidot piemiņas vietu Zolitūdes upuriem. Turklāt pašvaldība apņēmusies finansēt piemiņas vietas izveidošanu.

Rīgas dome ir gatava Homburg Zolitude saprāta robežās piedāvāt citus objektus. Noprotams, ka ar «saprāta robežām» jāsaprot nevis miljoniem eiro, bet daudzreiz lētāks zemesgabals. Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane norāda, ka sarunas notiek par «potenciāli iespējamo maiņas darījumu», lai gan piebilst, ka SIA gaidot, kad dome aicinās uz tikšanos pie sarunu galda, nevis informāciju varēšot uzzināt no medijiem. Homburg Zolitude nepiekrīt, ka dzīvojamā ēka atzīta par graustu, un ir pārsūdzējusi šo lēmumu. Līdz 13. augustam tiekot gaidīta Rīgas pašvaldības atbilde. Homburg Zolitude piekritīšot adekvātam piedāvājumam. «Tas nav vienkārši, jo uz īpašumu ir hipotēka, ir banka iesaistīta, sarežģīts jautājums,» saka R. Grikmane. Pašlaik Homburg Zolitude bez pašvaldības piekrišanas tik un tā nevarēs attīstīt teritorijā esošo ēku.

Jāpaskaidro, ka Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs ir Homburg Zolitude, kas pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam Homburg Eastern Europe Fund B.V., kura īpašnieki ir ap 800 privātpersonu. Var pieļaut, ka daudzo ieguldītāju vēlēšanās atgūt fondā ieguldīto naudu ir klupšanas akmens abu Priedaines ielas līdzīpašnieku sarunās par maiņas ceļā atdodamā un iegūstamā īpašuma vērtību.

Īpašuma departamentā skaidro, ka pagaidu memoriāls tiks izveidots ar cieņu pret cietušajiem, taču tajā netiks ieguldīti lieli līdzekļi, jo ar laiku tas būs jādemontē. Līdzko Rīgas pašvaldība īpašumā iegūs visu teritoriju Priedaines ielā 20, pagaidu memoriālu nomainīs pastāvīga piemiņas vieta cietušajiem. Par to, kāda tā būs, vēl jālemj.