Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas parku atjaunošana: gan skaistāk, gan drošāk

Grīziņkalna parka atjaunošana tika gaidīta sen, jo apkaimes iedzīvotāji šo zaļo oāzi izmantoja kā atpūtas vietu. Pēc rekonstrukcijas parks ir pilnībā pārvērties, un ierīkotais ielu apgaismojums un videonovērošana uzturēšanos padarīs drošāku arī diennakts tumšākajā laikā © F64

«Ja vide ir labiekārtota un tiek regulāri kopta, tad cilvēki aizdomājas, ka postīt to visu nevajag. Tagad arī papīrus aiznes līdz urnai un izmet. Tas ir attieksmes jautājums,» secina Rīgas Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs. Vakar pēc ilgākas rekonstrukcijas tika atklāti galvaspilsētas Latgales priekšpilsētas vēsturiskie parki – Grīziņkalna parks un Ziedoņdārzs.

Abi – pilnībā atjaunoti un gatavi uzņemt apmeklētājus. Iestājoties siltākam laikam, vietējie iedzīvotāji ne reizi vien taujājuši, kad beidzot drīkstēs izmantot Grīziņkalnu pastaigām, rotaļām un atpūtai.

D. Pavlovs saka – ne tikai skolēni nav varējuši nociesties, kad varēs izmantot parku aktīvai atpūtai, bet to iecienījusi arī Latviešu Sieviešu invalīdu asociācija Aspazija. «Visi parki, bet īpaši Grīziņkalns, bija īpaši gaidīti,» atzīst izpilddirektors. Parkos pēc rekonstrukcijas atpūtniekiem tiek piedāvātas daudz plašākas iespējas – nomainīts celiņu segums un soliņi, atjaunoti bradājamie baseini, izveidoti kvalitatīvi bērnu rotaļu laukumi, rekonstruēta dārznieka ēka, uzbūvēta publiskā tualete, no jauna izveidots vingrošanas laukums, suņu pastaigu laukums un veikti citi nozīmīgi uzlabojumi. Arī videonovērošana. «Drošāk būs gan ar videonovērošanu, gan tāpēc, ka parki kļūs apmeklētāki, un arī tas palielinās drošību,» noteic D. Pavlovs.

Parkos ir izvietotas videonovērošanas kameras, kas pieslēgtas pie Rīgas pašvaldības policijas centrāles, kā arī notiks pašvaldības policijas patrulēšana pilnā apjomā un ir izveidots papildu apgaismojums, radot parku apmeklētājiem drošības izjūtu arī vēlākās vakara stundās.

Pašvaldībā informē, ka vienlaikus ar parku atjaunošanu ir veikta četru ielu – Pļavas ielas, Zaķu ielas, Sparģeļu ielas un Lienes ielas – rekonstrukcija, apgaismojums atjaunots deviņās ielās – Terēzes ielā, Alauksta ielā, Laboratorijas ielā, Vārnu ielā, Lauku ielā, Zvaigžņu ielā, Augšielā, J. Asara ielā un Krāsotāju ielā.

Trīs galvaspilsētas parku – Grīziņkalna parka, Ziedoņdārza un Miera dārza –, kā arī ielu un ielu apgaismojuma rekonstrukcijas projekts Grīziņkalna un tam pieguļošā Miera dārza teritorijas revitalizācija kopumā izmaksāja 9,4 miljonus eiro, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli. Pašvaldība piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus 85% jeb 6,4 miljonu eiro apjomā.