Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rundāles pils ceļ ieejas biļešu cenas; kāzu foto maksās 2 reizes dārgāk

© Dmitrijs Suļžics/F64

Ministru Kabinets rīt lems par Rundāles pils muzeja publisko maksas pakalpojumu cenrādi, saskaņā ar kuru muzeja apmeklējums daudziem interesentiem kļūs ievērojami dārgāks.

Apkopjot informāciju par ieejas biļešu cenām līdzvērtīgās pilīs, Kultūras ministrija (KM) secina, ka Rundāles pils muzeja biļešu cenas ir būtiski zemākas un ka biļešu cenas Eiropā ir pieaugušas atbilstoši sniegto pakalpojumu izmaksām. Piemēram, Šēnbrunnas pilī par Lielā loka apskati jāmaksā 29 euro (2018.gadā - 17,50 euro) pieaugušajam, bērniem 21 euro, Versaļas pils apmeklējuma cena šobrīd ir 19,50 euro (2018.gadā - 18 euro). Izvērtējot biļešu cenas, nav analizēts Latvijas muzeju piedāvājums, jo muzeja piedāvājums apmeklētājiem gan apjoma, gan satura ziņā Latvijā ir vienīgais, uzsver KM.

Noteikumu projekts paredz precizēt muzeja publisko maksas pakalpojumu cenas atbilstoši to faktiskajām izmaksām un aktualizēt pakalpojumu veidus, svītrojot pakalpojumus, kas vairs netiek sniegti un papildinot ar jauniem pakalpojumiem.

Anotācijā minēts, ka jaunajā cenrādī tiek vienkāršoti pakalpojumu veidi - apmeklējuma biļetes cena nav piesaistīta sezonalitātei. Proti, pamatekspozīcijas apskatei mazā un lielā loka biļešu veidus aizstāj viena veida pamatekspozīcijas apskates biļete visa gada garumā. Cena šai biļetei ir nemainīga visu gadu (pašlaik pieaugušajam tā ir 6 līdz 10 euro robežās, pēc palielinājuma - 12 euro).

Vienkāršots pakalpojuma veids attiecībā uz franču dārza apmeklējumu - tiks piedāvāta viena biļete par vienu cenu visu aktīvā tūrisma sezonu - no 1.aprīļa līdz 31.oktobrim - 6 eiro pieaugušajiem.

Apkopojot informāciju par ieejas biļešu cenām līdzvērtīgos dārzos Eiropā, jāsecina, ka muzeja biļešu cenas franču dārza apmeklējumam arī turpmāk būs zemākas. Piemēram, Marqueyssac dārzu (Francija) apskate maksā no 9,90 euro līdz 11,90 euro pieaugušajiem un no 5 euro līdz 6 euro skolēniem, sezonas biļete - 25 euro, Boboli dārza (Itālija) apmeklējuma cena ir 11 euro. Izvērtējot biļešu cenas, nav analizēts Latvijas publiski pieejamo dārzu piedāvājums, jo muzeja piedāvājums apmeklētājiem gan apjoma, gan satura ziņā Latvijā ir vienīgais.

Apmeklētājiem, kuri vēlas apmeklēt gan franču dārzu, gan muzeja pamatekspozīciju projektā paredzētajā muzeja cenrādī tiek paredzēta vienota biļete - 17 eiro pieaugušajiem (aprīlis, maijs, jūnijs, jūlijs, augusts, septembris, oktobris)

Kopš 2007.gada muzejs organizē Dārza svētkus. Tā ir iespēja satikties dārzu kopšanas profesionāļiem un dārzu mīļotājiem, ģimenēm ar bērniem, ārvalstu tūristiem, muzeja atbalstītājiem un citiem interesentiem. Svētku koncepcija paredz apmeklētājus izglītot (semināri, lekcijas, izstādes, radošās darbnīcas) un izklaidēt (muzikāli un teatrāli priekšnesumi dārzā). Šāda veida pasākums prasa papildu līdzekļus (režisora piesaiste, svētku dekorācijas, mākslinieku honorāri, multimediju iekārtu noma un citi izdevumi). Projekta pielikuma 1.10.apakšpunktā noteiktajam Dārza svētku apmeklējumam paredzētas šādas cenas: pieaugušajiem 10 euro (bija 6 euro), pensionāriem 5 euro (bija 3 euro), bet skolēniem nemainīgi 1 euro. Projekta pielikuma 1.10.4.apakšpunktā noteikts jauns pakalpojuma veids “Daudzbērnu ģimenēm, ar Goda ģimenes apliecību” - 10 euro.

Pakalpojumam “Valsis Baltajā zālē” tiek paaugstināta maksa uz 60 euro (tagad 50 euro), kā arī noteikts, ka pievienotā telpa netiek slēgta apmeklētājiem.

Maksa par jaunlaulāto fotografēšanos kāzu dienā vai citu profesionālu fotografēšanu Rundāles pils telpās nekomerciālām vajadzībām palielināta no 50 eiro uz 105 eiro.

Par muzeja apmeklējumu nebūs jāmaksā bērniem līdz septiņu gadu vecumam; pedagogiem/skolotājiem, kas pavada pirmsskolas vecuma bērnu grupu vai skolēnu grupu (grupā vismaz 10 bērni vai skolēni); bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, dienas aprūpes centra, krīzes centra un speciālo izglītības iestāžu audzēkņiem, kā arī bērniem, kas ievietoti sociālās rehabilitācijas centrā (uzrādot statusu apliecinošu dokumentu), un tos pavadošajām personām (viens pedagogs vai viena persona uz 10 bērniem vai audzēkņiem); personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību) un no vienas personas, kas pavada personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa (uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību vai dokumentu, kas apliecina personas invaliditāti, un dokumentus, kas noteikti normatīvajos aktos par Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtību), tai skaitā individuālajam apmeklējumam; un vēl dažām iedzīvotāju grupām.