Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Gorskis: Turpināsim cīnīties, lai nosargātu Dobeles slimnīcu

© Ģirts Ozoliņš/F64

Lai skaidrotu Dobeles un apkārtnes slimnīcas turpmāko eksistenci pēc medijos plaši izskanējušiem apgalvojumiem par dzemdību nodaļas slēgšanu, vakar, Dobeles novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis kopā ar SIA "Dobeles un apkārtnes slimnīcas" valdes priekšsēdētāju Leonu Zariņu devās darba vizītē uz Veselības ministriju.

Atgādinām, ka pagājušo nedēļu plašsaziņas līdzekļos ziņoja, ka pērn piecās ārstniecības iestādēs Latvijā dzemdību skaits bija mazāks par 500 dzemdībām un Veselības ministrija (VM) cita starpā plāno likvidēt grūtnieču un dzemdību palīdzību Dobeles un apkārtnes slimnīcā. Lai gan pati Veselības ministrija norāda, ka plānojot grūtnieču un dzemdību aprūpes pakalpojuma pieejamību, ir jāņem vērā teritoriālā pieejamība, attiecībā uz dzemdības nodaļas likvidāciju Dobeles un apkārtnes slimnīcā šis princips nav ņemts vērā, atstājot lielu teritorijas daļu pierobežā Saldus, Dobeles un Bauskas novados, no kuras slimnīcu nav iespējams sasniegt vienas stundas laikā.

I.Gorskis uzsver: "Problēma jau būtībā ir daudz dziļāka, jo dzemdību nodaļas likvidācija varbūt ir tāds būtiskāks, skaļāks un uzmanību piesaistošāks notikums, bet plāns jau paredz pamazām likvidēt arī citus pakalpojumus Dobeles un apkārtnes slimnīcā un, protams, mūs tas satrauc un mums tas nav pieņemami, jo cietīs no šīm pārmaiņām iedzīvotāji. Pozitīvā ziņa ir tāda, ka daļēji, sarunās ar Veselības ministri un ministrijas ierēdņiem izdevās panākt vienošanos par atsevišķu pakalpojumu saglabāšanu Dobeles un apkārtnes slimnīcā, bet galvenā problēma paliek, jo no nodoma likvidēt dzemdības nodaļu Dobeles un apkārtnes slimnīcā Veselības ministre un ministrijas ierēdņi neatkāpjas".

Domes priekšsēdētājs arī uzsver, ka pēc sarunām Veselības ministrijā nācās konstatēt, ka Veselības ministrijā bez skaļiem lozungiem nav veikti nekādi aprēķini un nekāda datu analīze. Nav veikts ne finansiālo ieguvumu aprēķins no plānotajām izmaiņām, ne arī sniegto medicīnas pakalpojumu kvalitātes salīdzināšana.

"Realitātē valstij trūkst naudas medicīnai, tiek veiktas reformas un likvidētas nodaļas mazās slimnīcas, lai rezultātā maksātu vairāk par tiem pašiem pakalpojumiem," spriež Dobeles novada domes priekšsēdētājs. Viņš tāpat uzsver, ka iepriekš slimnīcas infrastruktūras uzlabošanai remontos ieguldīti līdzekļi, tāpat pašvaldība cenšas ar stipendijām novada slimnīcai piesaistīt jaunos speciālistus. "Kurš jaunais mediķis vēlēsies nākt strādāt uz slimnīcu, kura realitātē tiek nolemta likvidācijai," retoriski jautā I.Gorskis.

Tāpat viņš pauž neizpratni par pretrunām valstiskā līmenī, teorētiski runājot par reģionu attīstību, bet faktiski visus pakalpojumus centralizējot un pārceļot uz Rīgu. Viņaprāt, līdz ar slimnīcas pakalpojumu un arī darbavietu likvidāciju slimnīcā, tiek veicināta spējīgu profesionāļu aizplūšana no reģioniem uz galvaspilsētu un ārzemēm.

"Protams, ka tāpat vien mēs nepadosimies un turpināsim cīnīties ar visiem iespējamiem līdzekļiem un kanāliem, lai dzemdību nodaļas darbību slimnīcā saglabātu. Šoreiz noteikti nāksies lūgt iesaistīties arī visiem novada iedzīvotājiem, tāpēc aicinu visus iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem un izteikt arī savu viedokli šajā jautājumā - kāda būs turpmākā dzīves vides kvalitāte mūsu novadā," sola pašvaldībā.