Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva noraida Gorska lūgumu piešķirt viņam politisko patvērumu

© Nacjonalizm

Lietuvas Migrācijas departaments noraidījis Krievijas radikālnacionālista, "Krievu marša" rīkotāja Jurija Gorska lūgumu piešķirt viņam politisko patvērumu.

Gorskis, kas pērnvasar aizbēga no mājas aresta Krievijā un caur Baltkrieviju ieradās Lietuvā, gatavojas pārsūdzēt šo lēmumu, kura argumentāciju viņš nosaucis par "nesaprotamu un smieklīgu".

Pērn jūlija sākumā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki Gorski aizturēja Maskavā.

Kā pastāstījusi Migrācijas departamenta vadītāja Evelīna Gudzinskaite, Gorskis arī iekļauts to personu sarakstā, kuras rada apdraudējumu Lietuvas nacionālajai drošībai.

Pēc viņas teiktā, departamenta lēmums balstīts uz Valsts drošības departamenta (VSD) un citu avotu informāciju, kas apliecina, ka Gorska gadījums neatbilst patvēruma piešķiršanas kritērijiem.

Pērn jūlija sākumā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki Gorski aizturēja Maskavā. Viņam tika izvirzītas apsūdzības ekstrēmistiskā darbībā nolūkā graut konstitucionālo iekārtu un ar tiesas lēmumu noteikts mājas arests. Drīz pēc tam Gorskis savā "Facebook" profilā paziņoja, ka "par spīti visai kriminālā spiediena loģikai" spējis šķērsot ES robežu un nonācis Lietuvā.

Tobrīd viņš skaidroja, ka nevēloties atrasties "politiskā nebrīvē". Palangā viņam pieder ar sievas vārdu reģistrēts nams.

Krievijā Gorskis iekļauts ekstrēmistu sarakstā. Pagājušā gada maijā, piedaloties nacionālistu gājienā, Gorskis skandējis "Ukraina - Maidans, Krievija - Manēžas laukums, riepas, barikādes, uguns!" un "5.11.17.", ar pēdējo saukli domājot 2017.gada 5.novembri, kad viņa domubiedri prognozēja Krievijā revolūciju un jauna laikmeta sākumu.

Kā izteicās viņš pats, Krievijas tiesībsargāšanas iestādes esot aplami interpretējušas viņa saukļus "kā pamudinājumu ieņemt Kremli". "Manos vārdos nebija nekādas kūdīšanas," apgalvoja Gorskis.

Krievijas radikālnacionālists uzskata, ka Maskava vēlas ar viņu izrēķināties viņa sabiedriskās darbības dēļ.

"Meklēšu advokātu, lēmums man jāpārsūdz 14 dienu laikā. Protams, pārsūdzēšu, jo atgriešanās Krievijā man nozīmētu cietumu, turklāt cietumu uz ilgu laiku," tagad paziņojis Gorskis.