Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Atsevišķās pašvaldībās ūdenssaimniecības pakalpojumi kļūs lētāki

© Reinis Hofmanis/F64

No 1.maija ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi samazināsies Siguldas pilsētā, Siguldas, Mores un Allažu pagastā, Pļaviņu pilsētā, Aiviekstes, Klintaines un Vietalvas pagastā, Liepājā, Ikšķilē, Tīnūžu pagastā, kā arī Iecavas pilsētā un Iecavas pagastā, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

arifu izmaiņas saistītas ar komersantu elektroenerģijas iepirkuma cenu izmaiņām.

Visiem šiem komersantiem pērnā gada oktobrī un novembrī tika apstiprināti tarifi diviem laika periodiem - līdz 30.aprīlim un no 1.maija - saistībā ar Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumā noteikto.

SPRK Ūdenssaimniecības, depozīta sistēmas un atkritumu departamenta direktore Agnese Kozlovska skaidro, ka pēc 30.aprīļa valsts atbalsts beigsies, bet iepriekš aprēķinātie tarifi no 1.maija bija paredzēti augstāki. Taču, pateicoties elektroenerģijas cenas samazinājumam biržā, komersanti iesniedza SPRK izvērtēšanai pārrēķinātos tarifus. Rezultātā no 1.maija tarifi konkrētajās teritorijās būs zemāki vidēji par 19%, nekā pērn plānots, turklāt arī zemāki par šobrīd spēkā esošajiem. Kozlovska arī norāda, ka SPRK seko aktuālajām elektroenerģijas cenām un tam, vai komersantiem neiestājas pienākums aprēķināt jaunu tarifu, to samazinot.

SIA "Saltavots" šobrīd Siguldas pilsētā, kā arī Siguldas, Mores un Allažu pagastā, piemēro ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 1,30 eiro par kubikmetru un kanalizācijas pakalpojumu tarifu 2,10 eiro par kubikmetru. Salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo, no 1.maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazināsies par 0,08 eiro jeb 6,2%, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - par 0,13 eiro jeb 6,2%. Attiecīgi ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,22 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,97 eiro par kubikmetru.

SIA "Pļaviņu Komunālie pakalpojumi" šobrīd Pļaviņu pilsētā, kā arī Aiviekstes, Klintaines un Vietalvas pagastā, piemēro ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 1,58 eiro par kubikmetru un kanalizācijas pakalpojumu tarifu 2,52 eiro par kubikmetru. Salīdzinot ar šobrīd spēkā esošajiem, no 1.maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazināsies par 0,22 eiro jeb 13,9%, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - par 0,26 eiro jeb 10,3%. Attiecīgi no ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,36 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 2,26 eiro par kubikmetru.

SIA "Liepājas ūdens" šobrīd Liepājā piemēro ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 0,90 eiro par kubikmetru un kanalizācijas pakalpojumu tarifu 1,18 eiro par kubikmetru. Salīdzinot ar spēkā šobrīd esošajiem, no 1.maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazināsies par 0,10 eiro jeb 11,1%, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - par 0,15 eiro jeb 12,7%. Attiecīgi no 1.maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 0,80 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,03 eiro par kubikmetru.

SIA "Ikšķiles māja" šobrīd Ikšķiles pilsētā un Tīnūžu pagastā piemēro ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 1,20 eiro par kubikmetru un kanalizācijas pakalpojumu tarifu 1,93 eiro par kubikmetru. Salīdzinot ar šobrīd spēkā esošajiem, no 1.maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazināsies par 0,09 eiro jeb 7,5%, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - par 0,12 eiro jeb 6,2%. Attiecīgi ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,11 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,81 eiro par kubikmetru.

SIA "Dzīvokļu komunālā saimniecība" šobrīd Iecavas pilsētā un Iecavas pagastā piemēro ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 1,32 eiro par kubikmetru un kanalizācijas pakalpojumu tarifu 2,47 eiro par kubikmetru. Salīdzinot ar šobrīd spēkā esošajiem, no 1.maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazināsies par 0,08 eiro jeb 6,1%, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - par 0,18 eiro jeb 7,3%. Attiecīgi ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,24 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 2,29 eiro par kubikmetru.

Visi pieci komersanti pašnoteiktos tarifus SPRK vērtēšanai iesniedza laikā no 27. līdz 29.martam. SPRK, izvērtējot tarifu aprēķinus un to pamatojumu, secināja, ka jaunie tarifi ir pamatoti un aprēķināti tādā apmērā, lai segtu ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas.

SPRK atgādina, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi var tikt noteikti divos veidos. Viens no tiem - komersantam iesniedzot SPRK apstiprināšanai tarifu projektu, kurā tiek veikta pilna ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksu un apjomu izvērtēšana. Savukārt otrs - komersantam pašam nosakot ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus un iesniedzot tarifu aprēķinu SPRK. Šajā gadījumā mainītas tiek tikai elektroenerģijas un nepieciešamības gadījumā arī no citiem komersantiem iepirkto ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas. Attiecīgi pārējās izmaksas un pakalpojumu apjomi paliek tādā apmērā, kādā tie tika paredzēti SPRK iepriekš apstiprinātajos tarifos.

Kopumā 27.aprīlī SPRK vērtēšanā ir astoņi ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projekti.