Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Fazer Latvia" attīstās un aicina pievienoties komandai

FAZER Dārzeņu maize un Kefīra baltmaize ir strauji iekarojušas patērētaju simpātijas, tāpēc jau tuvākajā laikā papildināsim sortimentu ar interesantiem jaunumiem, vēsta Kalvis Fjodorovs © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Pēdējo gadu laikā viens no vadošajiem uzņēmumiem maizes tirgū Fazer Latvija ir nostiprinājis savas pozīcijas, pircējiem piedāvājot vēl nebijušu maizi ar augstu uzturvērtību, kā arī atbilstoši augstākajiem starptautiskajiem pārtikas drošības standartiem sertificējis konditorejas ražotni. Intervija ar Fazer Latvija ražošanas vadītāju Kalvi Fjodorovu un personāla vadītāju Gunu Rimbenieci.

- Fazer Latvija ir uzņēmums, kas attīstās - 2015. gadā lielas investīcijas ieguldītas jaunas kūku un konditorejas ražotnes izveidē, paplašinās uzņēmuma produktu sortiments, pieaug ražošanas apjomi. Kādas ir uzņēmuma ambīcijas un iespējas attīstīties?

K.F.: - Fazer maiznīca strādā 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā, jo svaigu maizi uz veikaliem vedam katru dienu. Lai nodrošinātu nepārtrauktu ražošanas procesu, maiznīcas darbs tiek organizēts četrās maiņās. Darbs maiznīcā ir fiziski grūts, un, lai to atvieglotu, esam ieviesuši un plānojam ieviest virkni uzlabojumu. Domājam, lai mūsu cilvēkiem darba vide būtu droša - par to rūpējas mūsu darba drošības speciālisti, ieviešot uzlabojumus dažādu risku novēršanai. Tāpat kā citos uzņēmumos, arī mums svarīgākais ir mūsu darbinieki. Lai diennaktī izceptu vidēji 160 000 tūkstošus kukulīšu maizes, ir jāstrādā komandā un katram ir sava loma un atbildība. Sarežģītajā maizes cepšanas procesā ikviena darbam ir nozīme, tāpēc mēs sakām, ka mums ir maizes meistaru komanda - katrs ar savu atbildību, lai kopā izceptu kvalitatīvu un augstvērtīgu maizi.

G.R.: - Mums joprojām viens no aktuālākajiem jautājumiem ir darbaspēka pieejamība. Patlaban uzņēmumā strādā aptuveni 300 cilvēku, no tiem ap 200 ir Ogres novada iedzīvotāji. Ogres novadā esam liels uzņēmums, un attīstoties mums ir vajadzīgi papildu darbinieki gan maiznīcā, gan kūku un konditorejas ražotnē.

Diennaktī Fazer maiznīcā izcep 160 000 kukulīšu, kas prasa pamatīgu darba ieguldījumu no katra ceptuves darbinieka. Uzņēmumam attīstoties, izjūtams darbinieku trūkums, tāpēc Fazer Latvija aicina darbā strādātgribošus cilvēku / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

- Kādus darbiniekus jūs meklējat - kādām ir jābūt viņu profesionālajām prasmēm?

G.R.: - Mēs zinām, kāda ir situācija darba tirgū un to, ka grūti ir atrast cilvēkus ar mums nepieciešamajām zināšanām maizes cepšanas jomā. Tāpēc labprāt pieņemam darbā strādīgus un pozitīvi noskaņotus cilvēkus, nodrošinot tiem nepieciešamās apmācības, vispirms jau darba drošības jautājumos un, protams, arī konkrētā darba veikšanai. Šogad esam uzsākuši jaunu apmācības programmu - Maiznieku skolu, kurā visiem mūsu ražošanas darbiniekiem atsvaidzinām zināšanas par galveno - darba drošību, maizes cepšanas procesiem, kvalitāti un sadarbību. Jaunie darbinieki iegūst papildu zināšanas, ilggadējie - atkārto jau zināmo.

- Kāda būtu jūsu piedāvātā motivācija uzsākt darbu Fazer Latvija?

- Pirmkārt, tā ir stabilitāte un sociālās garantijas, jo uzņēmumam ir ilgstoša vēsture un ilgtermiņa attīstības plāni. Joprojām uzņēmuma darbiniekiem nodrošinām transportu noteiktos maršrutos, tajā skaitā arī no Rīgas, nokļūšanai no un uz darbu, kā arī dotējam pusdienas, ir veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas programmas, kopīgi svinam svētkus. Domājot par darbinieku labsajūtu un veselības stiprināšanu, piedāvājam apmeklēt peldbaseinu Ogrē. Darbiniekiem ir individuālie attīstības plāni, kā arī iespēja doties pieredzes apmaiņā uz kaimiņvalstīm Igauniju un Lietuvu.

Katru gadu suminām uzņēmuma labākos darbiniekus, kurus izvirza viņu pašu kolēģi. Šogad labākos darbiniekus, dāvinot tiem balvu, kas veicina aktīvu dzīvesveidu - divriteņus, sumināsim marta sākumā. Manuprāt, ieguvumu ir ļoti daudz, tāpēc aicinām pievienoties Fazer Latvija komandai.

- Fazer Latvija kūku un konditorejas ražotne ir saņēmusi FSSC 22000 sertifikātu. Vai iziet sertifikācijas procesu ir pašu vēlme vai prasība?

K.F.: - FSSC sertifikāts apliecina to, ka ražošanas procesu pārvaldība atbilst starptautiski atzītām prasībām pārtikas drošības jomā. Uzņēmumiem, kas savu produkciju eksportē, tā ir nepieciešamība, arī mums, jo lielākā daļa šajā ražotnē tapušās produkcijas tiek eksportēta uz Somiju. Jāpiezīmē, ka Skandināvijā patērētājiem ir augstas prasības pret produktu kvalitāti un viņi vēlas garantijas, ka viss tehnoloģiskais un ražošanas process atbilst augstiem starptautiskajiem pārtikas drošības standartiem. Iegūtais sertifikāts mums paver ceļu arī uz citiem eksporta tirgiem.

Tuvāko gadu laikā plānojam veikt arī maizes ceptuves sertifikāciju atbilstoši jau pieminētajam starptautiskajam standartam.

- Pieminējāt, ka lielākā daļa kūku un konditorejas ražotnes produkcijas nonāk Somijas tirgū. Ko somi ir iecienījuši?

- Kūku un konditorejas ražotnē pamatā gatavojam produkciju, kas jau ir Somijas patērētāju iecienīta. Tie ir augstvērtīgi konditorejas izstrādājumi, kuru sastāvā ir augstas kvalitātes dabīgās izejvielas, tostarp arī īsts putukrējums.

Klientu un pircēju atsauksmes Somijā ir ļoti labas, un, kā vērtē eksperti, Ogrē ceptās kūkas un konditorejas izstrādājumi gan kvalitātes, gan garšas ziņā ir novērtēti augstāk nekā citu ražotāju piedāvājums. Tas ir augstākais novērtējums mūsu konditoru darbam! Ļoti lepojamies ar to.

- Pēdējo gadu laikā Fazer pircējiem piedāvā arvien jaunas maizes šķirnes, tajā skaitā dārzeņu maizi un daudzu iecienīto Kefīra baltmaizi.

K.F.: - Jūsu minētās maizes ir mūsu veiksmes stāsti. Ogrē cepto Fazer Kefīra baltmaizi tirgus analītiķi Nielsen pagājušogad atzina par 2016. gada labāko jauno produktu ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, kur šī maizīte saņēma balvu arī kā Lietuvas gada labākais produkts. Maizīte garšo gan lieliem, gan maziem, tāpēc Kefīra maizes saimi esam papildinājuši ar tostermaizi un porciju maizi. Mūsu veiksmes stāstu ir pamanījuši un nokopējuši mūsu konkurenti. Tas apbēdina, bet vienlaikus motivē mūs turpināt jaunu produktu attīstību.

Aizvadītā gada inovācija maizes tirgū, ko augstu novērtējuši pircēji visās trīs Baltijas valstīs, ir dārzeņu maizes, kuru sastāvā ir vairāk nekā 30% dārzeņu. Jau drīz, pavasarī, dārzeņu maizes saimei pievienosies jaunas maizes. Ceru, ka mums izdosies iepriecināt tos, kas augstu vērtē maizes kvalitāti un augstvērtīgu sastāvu.

Kefīra baltmaize, kuras tapšanā izmanto augstvērtīgus dabiskus produktus, ir viens no Fazer maiznīcas iecienītākajiem produktiem / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

- Fazer Ogrē ir ne tikai lielākais darba devējs un nodokļu maksātājs, bet arī uzņēmums, kas sniedz atbalstu Ogres un apkārtējiem novadiem. Kas ir jūsu nozīmīgākie projekti šajā jomā?

G.R.: - No uzņēmuma pirmsākumiem Fazer ir devis maizīti labdarībai Ogres un apkārtējiem novadiem. Pašreiz mazturīgie vecāka gadagājuma cilvēki Ogres, Lielvārdes, Ķeguma un Ikšķiles novados katru nedēļu saņem mūsu maizīti. Mēnesī tie ir 1000 kukulīši svaigas maizes. Esam uzņēmums, kas atbalsta veselīgu dzīvesveidu, un, mūsuprāt, jauniem cilvēkiem ir jāstrādā un jāiesaistās sabiedriskās un sportiskās aktivitātēs, tāpēc atbalstām Ogres novada jauniešu aktivitātes, kas veicina aktīvu dzīvesveidu.