Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Latvijā pērn pazuduši vairāk nekā simts bērni; meklēšana beidzas arī traģiski

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

2.lapa

Visbiežāk pazūd 14-16 gadus veci pusaudži. Ja salīdzina pēdējo gadu tendences, pēc policijas datiem. tikai 2017. gada 6 mēnešos pazuduši 91 bērni. 71 no tiem ir atrasti, bet 20 nepilngadīgie līdz šim skaitās meklēšanā.

Pagājušajā gadā pusgada rādītāji bija daudz dramatiskāki: pazuda 136 bērni, bet atrast izdevās 118, bet 16 tā arī izsludināti meklēšanā. 2015. gadā pirmajos 6 mēnešos pazuda vēl vairāk - 154 bērni. 128 tika atrasti, bet 24 nav atrasti.

Pazūd, protams, arī bērni no labvēlīgām ģimenēm. Par laimi, šajos gadījumos vecāki visbiežāk ceļ trauksmi jau pirmajās stundās - ziņo policijai un brīvprātīgajiem, nevis pēc diennakts, kā tas notika Liepājas Ivana gadījumā. Kopumā pazudušu bērnu izdodas atrast diezgan ātri - dažu stundu laikā, kā tas bija ar 3-gadīgo Rūdolfu Saulkrastos (atrasts nākamās dienas pusdienas laikā) un ar 2 gadus veco Hugo Abragciemā (atrasts no rīta plkst 6:15).

"Stāsts par mazo Liepājas Ivanu traģisks, bet vismaz viņa ķermenis tika atrasts uz guldīts zemes klēpī. Bet ir bērni. kurus tā arī nav atraduši līdz šai dienai - ne dzīvus, ne mirušus. Baisi pat iedomāties, ko jūt viņu vecāki un kā dzīvo," stāsta Bezvests.lv vadītājs Aleksandrs Faminskis.

Zvērīgi noslepkavotās 15 gadu vecās skolnieces Olgas Kozlovas gadījumu Aleksandrs izjuta īpaši skarbi. Pēc tam, kad viņš redzēja, ka traģiski bojā gājušo meiteni meklē milzīgajā Jaunciema mežā tikai policija, vecāki un viņu paziņas, Faminskis nolēma dibināt meklēšanas organizāciju. Šo ideju atbalstīja domubiedri. Sākumā tie bija 10 cilvēki, bet tagad organizācijā darbojas jau 150 pastāvīgie uzticamie brīvprātīgie.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā