Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vai "Saskaņa" pārņems varu arī Daugavpilī un Liepājā?

VIENS IR! Liepājas domē ievēlētajam Valērijam Agešinam (no kreisās) būs jāizspēlē sarežģīta partija, lai pilsētā, kurā piedzimst vējš, nonāktu pie varas. Savukārt Andrejs Elksniņš savas nākamā mēra pozīcijas jau stiprinājis ar nākamo koalīcijas partneru parakstiem © F64

Pēc pašvaldību vēlēšanām vienā no Latvijas lielajām pilsētām Daugavpilī līdzšinējais mērs zaudējis amatu, bet Liepājā politisko spēku sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu tikai sākušās. Tomēr jau tagad zināms, ka abās pilsētās sadarbosies Saeimā atšķirīgās ierakumu pusēs esoši politiskie spēki.

Ātri ar jaunās koalīcijas izveidošanu galā tikuši Daugavpilī, kuras domē tika ievēlētas trīs partijas - līdzšinējā mēra Jāņa Lāčplēša pārstāvētā Latgales partija, Saeimas deputāta Andreja Elksniņa vadītais Saskaņas saraksts un Mūsu partija ar Saeimā Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošo deputātu Rihardu Eigimu priekšgalā.

Lāčplēša gāzēji apvienojas

Ņemot vērā, ka R. Eigims, kas iepriekš bija Daugavpils mērs, vaino J. Lāčplēsi kukuļošanā, lai viņu gāztu no šī amata, un pat vērsies prokuratūrā, viņa vadītā politiskā spēka sadarbība ar Latgales partiju bija mazticama. A. Elksniņš priekšvēlēšanu laikā izteikti agresīvi kritizēja J. Lāčplēsi, sašaurinot iespēju logu vienoties ar latgaliešiem, taču pieļāva iespēju, ka domstarpības varētu atrisināt.

Īsās pārrunās abi politiskie spēki, kas vēlēšanās startēja ar vienu mērķi - mainīt pilsētā esošo varu - vienojās par deviņu mandātu koalīcijas izveidi, atstājot aiz koalīcijas borta Latgales partiju un tās sešus deputātus.

Pirmā Daugavpils domes sēde varētu notikt īsi pirms vai pēc Līgo svētkiem. Lēmums šajā jautājumā vēl nav pieņemts, taču A. Elksniņš pieļauj, ka viņš šajā sēdē varētu tikt ievēlēts par otras valstī lielākās pilsētas mēru.

Izvērtēs koalīciju

Jautāts, vai Saskaņas un Zaļo un zemnieku savienības ideoloģiskās atšķirības un abu politisko spēku dažādās pozīcijas Saeimā netraucēs viņam sastrādāties ar R. Eigimu, A. Elksniņš atbildēja noraidoši, vienlaikus apsolot, ka Saskaņa neatkarīgi no sadarbības partneriem Daugavpilī turpinās aizstāvēt savas vērtības. Deputāts arī norādīja, ka Daugavpilī R. Eigims nepārstāv ZZS, bet gan Mūsu partiju.

Lai vadītu Mūsu partiju pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī, R. Eigims bija saņēmis ZZS atļauju - organizācijas vadībai nebija iebildumu pret šādu politiskās personas dalīšanos. Savukārt koalīcijas veidošana ar Saskaņu gan varot ieviest izmaiņas R. Eigima politiskajam pierakstam. ZZS valdes loceklis Augusts Brigmanis saka, ka jautājums par R. Eigima piederību Latvijas Zaļajai partijai būs jāizskata tās reģionālajai nodaļai Daugavpilī.

Sarežģīta spēle

Liepājā sarunas par koalīcijas veidošanu nule kā sākušās, taču ir skaidrs, ka ilggadējā pilsētas mēra un Liepājas partijas līdera Ulda Seska krēsls sācis pamatīgi grīļoties. Līdzīgi Daugavpilij arī Liepājas domē ievēlētas trīs partijas - Liepājas partija, Jāņa Vilnīša vadītais Latvijas Reģionu apvienības saraksts un Saeimas deputāta Valērija Agešina vadītā Saskaņas komanda.

Iespējams, ka sākotnēji U. Sesks bija iecerējis saglabāt savas pozīcijas, meklējot atbalstu pie V. Agešina, taču pēdējais ļoti asi reaģēja pēc tam, kad U. Sesks, viesojoties Rīgā, bija pabijis arī pie Saskaņas priekšsēdētāja Nila Ušakova.

V. Agešins publiski pauda sašutumu par to, ka U. Sesks, plānojot koalīciju, apiet reģiona pārstāvjus. Nākamajā dienā Liepājas partijas valde pieņēma lēmumu, ka sadarbība ar Saskaņu šajā sasaukumā nav iespējama.

V. Agešins, gan uzskata, ka tas ir tikai koalīcijas veidošanas sarunu taktisks manevrs un Liepājas partijas - Saskaņas koalīcija joprojām ir iespējama. «Kaut kas jau Agešinam ir jāsaka. Valde ir pieņēmusi lēmumu, un punkts,» lakonisks ir U. Sesks.

Reģionāļi diktēs noteikumus

Līdz ar to iniciatīva ir nonākusi Latvijas Reģionu apvienības un tās Liepājas saraksta līdera Jāņa Vilnīša rokās, jo reģionāļi ar saviem pieciem mandātiem var izveidot stabilu koalīciju gan ar Liepājas partijas sešiem mandātiem, gan Saskaņas četriem.

Ar Saskaņu J. Vilnītis tikās ceturtdienas vakarā, un noskaidrot sarunu rezultātus pirms laikraksta nodošanas tipogrāfijā nebija iespējams, taču sarunās ar Liepājas partiju pirmais raunds jau ir noticis, un abas puses pagaidām neizslēdz iespēju, ka nākamos četrus gadus Liepāju vadīs tieši viņu koalīcija.

J. Vilnītis nu jau vairāk nekā četrus gadus ir sistemātiski kritizējis U. Sesku un viņa darbus. Īsi pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas 2013. gada pašvaldību vēlēšanās viņš arī izteicās, ka sadarbība ar Liepājas partiju būtu iespējama vien tad, ja tā atsakās no U. Seska kā pilsētas mēra. Tolaik arī sadarbību ar Saskaņu viņš pieļāva tikai kā ārkārtas gadījumu, jo tā būtu vēlētājiem doto solījumu laušana.

Pašlaik J. Vilnītis par bijušo izsakās daudz mierīgākos toņos. «Notiek sarunas. Gudriem cilvēkiem vienmēr ir iespēja aizmirst pāridarījumus un vienoties par pilsētas attīstību,» saka J. Vilnītis.

Arī U. Sesks uzskata, ka Liepājas partijas un Latvijas Reģionu apvienības koalīcijai nepārvaramu šķēršļu nav. «Mēs arī Vilnīti esam kritizējuši, dzīvē jau tā notiek. Šobrīd ir sarunu process par galvenajiem darāmajiem darbiem,» saka Liepājas mērs.

Latvijas Reģionu apvienības līderis, Rīgas domē ievēlētais Mārtiņš Bondars, jautāts par abu partiju ideoloģisko sakritību, atbildēja lakoniski: «Ideoloģiskas atšķirības mums ir tikai nacionālās drošības un ekonomikas attīstības jautājumos, bet neviens no šiem jautājumiem nav pašvaldību darba kārtībā.».