Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Labu ideju meklējumos

© F64

Informācijas tehnoloģiju (IT) nozare aug un attīstās nepārtraukti, tāpēc ir būtiski, lai tajā ienāktu jauni profesionāļi ar svaigām, inovatīvām idejām. Bet vai, skolas solā sēžot, ir iespējams gūt patiesu izpratni par to, ko nozīmē darbs šajā jomā?

 Ar ko vispār sākt? Iespējams, atbildi sniegs piedalīšanās konkursā CITY UP, ko izsludinājis lielākais Latvijas IT uzņēmums DPA sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Microsoft Latvija un pašvaldībām. Konkursā 9.–12. klašu skolēniem ir iespēja izmēģināt savas zināšanas reālā uzņēmējdarbības vidē, risinot uzņēmumu izvirzītās problēmas vai radot jaunus produktus, izmantojot jaunākās IT tehnoloģijas. Vairāk par konkursa norisi Neatkarīgā iztaujāja DPA partnerattiecību mārketinga vadītāju Andu Šrēderi.

– Kā radās ideja par šādas iniciatīvas nepieciešamību?

– Šā gada maijā karjeras dienu ietvaros DPA Augsto Tehnoloģiju centra SQUALIO vadītājs Sandis Kolomenskis kopā ar uzņēmuma atbalstīto riteņbraukšanas komandu devās braucienā no Rīgas uz Ventspili, pa ceļam piestājot Tukumā un Talsos. Katrā pilsētā notika pasākumi skolās ar mērķi popularizēt IT profesiju. Tajos piedalījās skolēni, skolu vadība un pašvaldības pārstāvji. Lai arī sākotnēji šķita, ka jaunieši būs kūtri vaicātāji, maldījāmies, jo jautājumu bija ļoti daudz, turklāt mērķtiecīgi. Daudzi no viņiem atzina, ka savu nākotni neplāno saistīt ar dzimto pilsētu un vēl vairāk – Latviju, bet gan doties uz ārzemēm. Kādēļ tā? Radās doma mēģināt jauniešus pārliecināt, ka IT tehnoloģijas sniedz iespēju strādāt, radīt jaunus produktus vai dibināt savu uzņēmējdarbību no jebkuras vietas pasaulē, kur pieejams internets un dators. Ņemot vērā, ka nozarē trūkst labu, profesionālu speciālistu, kuri gatavi savas zināšanas likt lietā šeit, nevis kādā citā valstī, mums ir svarīgi parādīt, ka arī Latvija var radīt jaunus IT produktus un risinājumus pasaules atpazīstamībai, tādā veidā radot jaunas darba vietas tepat Latvijā. Savukārt runājot ar pašvaldību pārstāvjiem, noskaidrojām, ka arī uzņēmējus interesētu un būtu nepieciešamas lietas, kas saistītas ar IT jomu.

Pēc atgriešanās Rīgā bijām vienisprātis, ka jāveido tālāka sadarbība un jāmēģina jauniešus savest kopā ar uzņēmējiem, stiprināt viņu sadarbību, tādā veidā rosinot kopīgi veidot vidi, kurā jaunieši pēc studijām gribētu atgriezties.

– Kas, jūsuprāt, ir iemesls tam, ka ikdienā jaunieši un uzņēmēji nesastop un nesadzird viens otru? Interese taču ir!

– Iemesli ir vairāki. Jauniešu vidū valda pārliecība, ka citur zāle ir daudz zaļāka, bet uzņēmēji ir tik ļoti aizņemti savos ikdienas darbos, ka bieži vien neiedomājas par iespēju kļūt par mentoriem, turklāt tas nozīmē laiku un resursus. Tāpat jauniešu zināšanas IT jomā nav pietiekami novērtētas, trūkst ticības, ka viņi spēj radīt ko paliekošu. Mums bija diskusijas par to, kāda veida izaicinājumus jauniešiem var uzticēt. Atklājās, ka daudzi uzņēmumi nav informēti par to, kā ar diezgan vienkāršu rīku palīdzību iespējams attīstīt savu biznesu, tāpēc katras tikšanās paredz arī izglītojošu tēmu aplūkošanu, piemēram, uzņēmējdarbības efektivitātes paaugstināšanu, drošību interneta vidē un mākoņtehnoloģiju būtību. Vēlamies kliedēt uzskatu, ka inovācijas nozīmē milzīgas izmaksas – mākoņpakalpojumi ir veids, kā panākt vēlamo efektu ar samērīgiem resursiem.

Tādējādi vispirms izglītojam jauniešus un uzņēmējus un tad sākam darboties grupās.

– Raksturojiet, lūdzu, projekta norisi!

– Kopumā ir četri posmi. Pirmais paredz tikšanos ar uzņēmējiem, lai informētu viņus par iniciatīvu, aicinātu piedalīties un piedāvātu izglītojošo saturu. Otrajā posmā tiekamies ar skolēniem un uzņēmējiem, kuri piekrituši iesaistīties projektā. Uzņēmēji iepazīstina ar savu uzņēmumu, tā darbības jomu un informē, ko vēlētos savā darbībā uzlabot. Trešais posms ietver praktisko darbu – inovāciju izstrādi, kam atvēlēti divi līdz trīs mēneši. Esam izveidojuši interneta vietni, kurā ikdienā savstarpēji var komunicēt jaunieši, uzņēmēji un DPA speciālisti, kuri atkarībā no konkrētā tehnoloģiskā risinājuma dalās savos ierosinājumos un atbild uz uzņēmēju jautājumiem. Visbeidzot seko projekta noslēgums, kad jaunieši prezentē savus risinājumus – tas var būt gan prototips vai stratēģija, gan jau gatavs risinājums vai produkts. Uzņēmējiem ir iespēja izvirzīt jebkādu savas uzņēmējdarbības jomu, kurā nepieciešams uzlabojums, inovācija, procesa automatizācija, izpēte vai jauna produkta radīšana, piecās kategorijās: produktu virzīšanā, saziņā, uzskaitē, IT pārvaldībā un jaunu produktu radīšanā, piedāvāšanā.

– Ja jau konkurss, tad ir arī uzvarētāji.

– Vienai idejai var pieteikties gan viens, gan vairāki jaunieši un strādāt komandā. IT projekti nenozīmē tikai programmēšanu, tu vari būt dizainers, jurists, mārketinga speciālists. Tā ir laba iespēja iemācīties darboties komandā un saprast, kuras prasmes ir spēcīgākas. Es varu būt tas, kurš izgudros jaunus mehānismus datoros, savukārt klasesbiedrs to lieliski prezentēs.

Runājot par balvām, uzvarētājs vai uzvarētāju komanda saņems iespēju bez maksas nokārtot Microsoft eksāmenu un iegūt starptautiski atzītu sertifikātu, kas apliecina spējas konkrētajā jomā. Pēc tam, kad sertifikāts kabatā, uzvarētājs savā īpašumā iegūs arī Windows 8 planšetdatoru.

Iepriekš minētie nav vienīgie ieguvumi. Mudinām uzņēmējus pirms projekta ar jauniešiem vienoties par nosacījumiem idejas iegādei. Nevēlamies viņus iegrožot vai ko uzspiest, vēl jo vairāk tā iemesla dēļ, ka katrs risinājums ir individuāls, tāpēc atlīdzības apjoms ir katra uzņēmēja ziņā. Un vēl – tā ir iespēja sevi parādīt, iespējams, nākamajam darba devējam. Mums ir uzņēmējs, kurš atzinis – ja izdosies atrast uzņēmīgu, ieinteresētu jaunieti, vēlētos viņu pieņemt darbā kā palīgu mājaslapas administrēšanā.

– Patlaban projektā iesaistījušās četras pilsētas – Cēsis, Sigulda, Jelgava un Talsi. Kādi ir līdzšinējie rezultāti?

– Līdz šim no Siguldas esam saņēmuši piecus uzņēmēju pieteikumus, bet to iesniegšana vēl turpinās, tāpēc, ja kādu uzrunā šā projekta būtība, jāvēršas vai nu DPA birojā, vai Siguldas novada uzņēmējdarbības atbalsta punktā. Līdz šim uzņēmumu pieteiktie uzdevumi ir ļoti daudzpusīgi, piemēram, izstrādāt modernu un ērti lietojamu darba ņēmēju CV datu bāzi; uzlabot uzņēmuma komunikāciju ar sabiedrību; attīstīt un pilnveidot mājaslapu; radīt pakalpojuma zīmolu. Lai risinātu uzņēmumu sniegtos uzdevumus, aicinām pieteikties ne tikai jauniešus ar dziļām IT zināšanām, bet jebkuru jaunieti, kas vēlas izmēģināt savas prasmes reālā uzņēmējdarbībā. Jaunieši paši varēs izvēlēties to uzņēmuma problēmu, kas ir vispiemērotākā viņu prasmēm. Rīt, 9. oktobrī, notiks tikšanās ar skolēniem.

Tālāk uz priekšu projekts pavirzījies Cēsīs, kas reizē kalpo arī kā zināma mēraukla citiem. Cēsīs projektā iesaistījās 16 uzņēmumu, daudzi ne ar vienu, bet divām un pat trīs idejām. Līdz 14. oktobrim gaidām jauniešu pieteikumus.

Jelgavā notikusi tikšanās ar uzņēmējiem, pieteikumus var iesniegt līdz 21. oktobrim, tikšanās ar skolēniem plānota 22. oktobrī. Arī Talsos uzņēmēji jau uzrunāti, atliek vien vienoties par pasākumu skolēniem.

– Kad noslēgsies šis projekta etaps? Vai apsverat iespēju to turpināt?

– Noslēgums atkarīgs no sākuma laika katrā pilsētā, bet lēšam, ka pēdējie pasākumi notiks februāra beigās. Vai turpināsim? Izvērtēsim rezultātus, jauniešu atsaucību un, ja kādā no pilsētām būs veiksmes stāsti, noteikti iniciatīvu turpināsim – uzrunāsim aizvien jaunas pašvaldības un centīsimies aptvert visus Latvijas reģionālos centrus.