Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vasara – Ventspils brīnumu laiks

© Juris Presņikovs

Uzburt svētkus sev un citiem – tā vienlaikus ir māksla, uzdrīkstēšanās un milzīgs ieguldītais darbs. Katru vasaru Ventspils aicina ciemos, lai mums būtu iespēja rast prieku, pozitīvas emocijas un sajust pārsteiguma netveramās izjūtas, kas nepamet vēl ilgi pēc notikuma.

 Lai ne tikai ventspilniekiem, bet arī citiem būtu kur smelties prieku, daudz darba iegulda Ventspils domes Kultūras centrs.

Amatierteātru salidojums Ventspilī

Ik pēc četriem gadiem, gluži kā dziedātājiem un dejotājiem dziesmu un deju svētki, amatierteātriem ir savs lielais salidojums, kur pulcējas absolūti lielākā daļa Latvijas amatierteātru. Šogad gods rīkot nu jau 13. amatierteātru salidojumu ir ticis Ventspilij. Kā jau klājas ventspilniekiem, salidojums noritēja tā teikt – visaugstākajā liemenī.

Uz salidojumu ieradās 120 amatierteātru, tika izrādītas 27 lugas, bet kopējais dalībnieku skaits pārsniedza 2000. Izrādes varēja skatīt uz praktiski visām Ventspils skatuvēm – sestdien, 26. jūlijā, repertuārs bija nopietnāks, un atbilstoši tam arī izrāžu notikuma vietas tika izvēlētas ļoti pārdomāti: teātra nams Jūras vārti, Jaunrades nams, Kultūras centrs un Pils muzeja skatuve. Ventspils amatierteātris izrādīja Antona Čehova Kaiju. Savukārt svētdiena noritēja uz jautrākas nots – izrādes varēja skatīt uz brīvdabas skatuvēm, tostarp bērnu pilsētiņās abos Ventas krastos. Jāatzīmē, ka netipiski salidojumam aktieri ar savām izrādēm devās arī uz septiņiem Ventspils novada pagastiem, tā teikt – ja jau teātrim būt, tad būt visur un priecēt arī lauku ļaudis. Teātru klātbūtni pilsētā nevarēja nepamanīt, – aktieri, kostīmi, māksla un deja Ventspili bija pārņēmuši pilnā mērā, sākot no pludmales līdz Reņķa dārzam, ieklīstot ielās, pagalmos un pagastos.

Amatierteātru salidojuma priekšspēle ar kostīmu izstādes atklāšanu sākās jau 16. jūlijā. Ventspils kultūras centra direktore Valda Gulbe teic: «Brīnumi sākas mirklī, kad zālē nodziest gaisma un atveras priekškars. Attīstot šo ideju, festivāla atklāšana noritēja 25. jūlijā saulrieta laikā Ventspils sērfotāju pludmalē. Saulriets simbolizēja gaismu izslēgšanu, kas teātrī ir viens no satraucošākajiem brīžiem, – mēs visi kaut ko gaidām, ir neliels satraukums par gaidāmajām izjūtām, ko sniegs tuvākais laiks.»

Domājot, kā pilsētniekiem parādīt, ko spēj katrs teātris, Kultūras centra darbinieki izvēlējās vēl nebijušu akciju: teātru paklāju, kurā katrs teātris stundas garumā visādi izpildījās un izrādījās, kļūstot par ornamentu kopējā paklājā. Akcija noritēta promenādē, un to apskatīt bija ieradušies tūkstošiem cilvēku.

Ar visai pompozu noslēguma pasākumu Jūras vārtos amatierteātru salidojums noslēdzās 27. jūlija vēlā vakarā, taču atskaņas pēc šā notikuma gaisā virmoja vēl nākamajā dienā, bet dalībnieku sirdīs tās uzkavēsies vēl četrus gadus, jo lieliskā izjūta jāpatur sirdī līdz nākamajam salidojumam, kas notiks Gulbenē.

Tradicionāls, bet vienmēr unikāls

Gājiens ir pilsētas svētku, kas šogad Ventspilī norisināsies no 31. jūlija līdz 3. augustam, viens no atraktīvākajiem notikumiem. Pirmais gājiens pilsētas svētkos bija iecerēts kā to dienestu un cilvēku parāde, kurus ikdienā nemanām, bet no kuriem ir atkarīgs, kāda izskatās Ventspils, – cik tā ir sakopta, cik skaista un tīra.

Tradīcija ir pārmantota nu jau desmito reizi, bet ar katru gadu cilvēku un uzņēmumu, kas vēlas demonstrēt savu piederība šai pilsētai, kļūst arvien vairāk un arvien krāšņāki ir tērpi, atraktīvākas izdarības un izdomas bagātāki risinājumi. Valda Gulbe teic: «Ko tik visu jau esam redzējuši – gan uz mašīnām iekārtotus baseinus ar visiem peldētājiem, gan māmiņu maršu ar ratiņiem, gan suņu mīļotāju un viņu draugu pastaigu, nemaz nerunājot par speciālo tehniku. Praktiski katrs Ventspils darba kolektīvs šim gājienam gatavojas jau laikus un rūpīgi. Mēs priecājamies, ka gājienā piedalās arī dažādas neformālās kopas, draugu bariņu un interešu biedri. Tā ir iespēja katram parādīt sevi un apskatīt citus, iepazīties un būt kopā vienā skaistā, jautrā un atraktīvā notikumā. Tas ir veids, kā ventspilnieki kļūst par svētku dalībniekiem, ne tikai vērotājiem. Tā ir iespēja uzņēmumam parādīt, ar ko viņi nodarbojas aiz teritorijas slēgtajiem vārtiem.»

Līdz 22. jūlijam savu dalību svētku gājienā jau ir pieteikuši vairāk nekā 100 kolektīvu un apvienību, lēšams, ka šogad gājienā piedalīsies vismaz 4000 dalībnieku. Otro gadu gājiena dalībniekiem žūrija piešķirs balvas četras nominācijās: krāsainākais un atraktīvākais, lielākais, skaļākais un jautrākais, tehniski daudzveidīgākais. Valda Gulbe atzīst, ka vērtēt gājiena dalībniekus ir ļoti grūti – viņi ir tik dažādi gan pēc nozares, ko tie pārstāv, gan pēc skaitliskā sastāva un idejiskā satura. «Mēs esam pārliecināti, ka arī šogad svētku gājiens būs emociju un pārsteigumu pārpilns.»

Piektdienas vakara pastaiga

Ventspils vadība savas pilsētas iedzīvotājus vērtē visaugstāk – vispirms domā par ventspilniekiem un tikai tad par viesiem, jo tieši ventspilnieki ir tie, kas rada un veido pilsētu. Piektdienas vakara pastaigas pasākums ir viena no jaunākajām tradīcijām, kas vērsta tieši ventspilnieku virzienā. Tās mērķis ir izvilināt no mājokļiem ventspilniekus, lai tie satiktu savus kaimiņus, izbaudītu brīnišķīgo pilsētu, ko ikdienas steigā bieži nepamanām. «Domājot, kā piesaistīt iedzīvotāju uzmanību, lai tie tiešām iznāktu no savām mājām un kopā ar draugiem un kaimiņiem apstaigātu pilsētas laukumus un parkus, sapratām, ka vajadzīgs augstvērtīgs piedāvājums, jo ventspilnieks jau kultūras un mākslas jomā ir tāds izlutināts. Četros pilsētas laukumos tiek veidota tematiski un žanriski atšķirīga programma ar profesionālu mākslinieku piedalīšanos. Es negribu runāt par to, kas jau bijis, bet gan par to, ko ventspilnieki var sagaidīt tuvākajā pastaigas pasākumā, kas norisināsies 22. augusta vakarā.» Tradicionāli Tirgus laukums atvēlēts jautrai un atraktīvai izklaidei. Augusta nogalē šeit būs grupas Rumbas kvartets koncerts. Jāatzīmē, ka šī grupa šlāgeraptaujā ieguva ventspilnieku simpātiju balvu. Savukārt Dzirnavu laukumā, kas jau kļuvis par iecienītu vasaras koncertdārzu, muzicēs LNO solists Armands Siliņš ar domubiedriem urbāni romantiskajā koncertprogrammā Vunderzellis. Skanēs A. Maskata un R. Kalsona mūzika, to visu vēl papildinās aktiera Gundara Grasberga runātas intermēdijas. Džeza mūzikas mīļotājiem 20. gs. pirmās puses zelta melodijas atskaņos Rīgas saksofonu kvartets kopā ar Fredu Ormēnu un Tomu Poišu.

Rātslaukums atkal atvēlēts kino mīļotājiem, un zināms, ka varēs skatīt jauno latviešu filmu Džimlai rūdi rallallā un lielisko zelta fonda filmu Vella kalpi. Pirms šīm mākslas filmām laiks ieplānots arī latviešu multfilmām, kas vairāk domātas mazajiem ventspilniekiem, bet ko ļoti labprāt skatās arī pieaugušie.

Jaunpilsētas laukumā pie strūklakas Saules laiviņas multimediāla projekcijas un foto izstāde, savukārt Gūtšmita namā grafikas plenēra noslēguma izstāde.