Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Iespēja pieslēgties centralizētajiem tīkliem būs nodrošināta 98,3% ventspilnieku

© Publicitātes

Ventspilī aprīlī starts tika dots vērienīgā ūdenssaimniecības attīstības projekta 4. kārtai, informē pašvaldības SIA Ūdeka valdes priekšsēdētājs Edgars Daugelis.

Projekts ir ar ilggadēju vēsturi – tā pirmsākumi meklējami 2003. gadā. Šogad tam paredzēts pielikt brangu punktu, bet pirms tam vēl dūšīgi jāpastrādā – būvdarbi šogad paredzēti 12 ielu posmos, divos no tiem darbi drīz būs galā. Patlaban ventspilnieku apgādāšanai ar tīru dzeramo ūdeni un ūdenssaimniecības modernizēšanā investēti 78 miljoni eiro.

Projekta 4. kārtas ietvaros paredzēta kanalizācijas un ūdensvada tīkla paplašināšana 12 ielu posmos Krievlaukos un Dienvidrietumu rajonā. Kopā ieplānots izbūvēt aptuveni 3,3 kilometrus maģistrālā ūdensvada un tikpat kanalizācijas tīklu, kā arī divas jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas. Šīs pēdējās kārtas izmaksas plāno 2,5 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums ir 1,5 miljoni eiro, pārējais – Ūdekas līdzfinansējums.

Darbs abām pusēm

Notikusi arī tikšanās ar mikrorajonu iedzīvotājiem. «Interese no iedzīvotāju puses ir liela, cilvēki interesējas, kā varēs pieslēgties, kur to varēs izdarīt. Tagad, var teikt, darbi notiek gan ielas, gan sētas pusē, jo arī paši iedzīvotāji aktīvi darbojas un velk pievadus no savas mājas pamatiem uz aku, ko izbūvējam,» stāsta E. Daugelis. Sadarbībā ar pašvaldību Ūdeka ir izstrādājusi sistēmu, kas atvieglo pieslēgumu izveidošanu, proti, potenciālais klients var noslēgt līgumu ar uzņēmumu par izbūves darbiem, bet apmaksu par tiem pa daļām veikt divu gadu laikā. «Iedzīvotāji šo iespēju izmanto, piemēram, pagājušajā mēnesī noslēdzām četrus tādus līgumus. Protams, lētāk ir darbus veikt pašam – izrakt tranšeju un ielikt vajadzīgās caurules, taču ir cilvēki, kas fiziski nevar vai neprot to izdarīt, tāpēc nākam viņiem pretī un palīdzam ar izbūves darbiem. Jā, šādā gadījumā nedaudz sadārdzinās izmaksas, jo jāsedz izdevumi gan par materiāliem, gan darbu. Taču arī šeit iedzīvotāju ērtībām esam atraduši risinājumu, kā izmaksas samazināt līdz minimumam – ja sākotnēji mēs izbūves darbiem privātīpašumos piesaistījām privātfirmas, kuru izmaksas bija augstas, tad pašlaik šos darbus uzticam mūsu pašu darbiniekiem, kā rezultātā esam spējuši samazināt pievada izbūves izmaksas vismaz par trešdaļu, turklāt iedzīvotāji var būt droši, ka darbi tiks veikti profesionāli un, piemēram, ziemā nebūs problēmu ar aizsalumiem par seklu izbūvētu cauruļu dēļ,» skaidro E. Daugelis.

Trīskārši ieguvumi

Kad apjomīgais projekts noslēgsies, pieeja centralizētajiem tīkliem būs nodrošināta 98,3% Ventspils iedzīvotāju. Veiktās aptaujas liecina, ka arvien vairāk iedzīvotāju pārliecinās, ka tagad no krāna tek tīrs dzeramais ūdens, ar kuru droši var remdēt slāpes. «Šo gadu laikā esam ieguldījuši milzu darbu ūdenssaimniecības modernizēšanā, lai, pirmkārt, iedzīvotājiem būtu pieejams kvalitatīvs ūdens, kura sastāvā ir vajadzīgie minerāli, un tas nesatur nekādus ķīmiskus komponentus, otrkārt, praktiski ikvienam Ventspilī dzīvojošajam būs iespēja pieslēgties centralizētajiem ūdensvada un kanalizācijas tīkliem. Kopumā izbūvēti jauni tīkli vairāk nekā 220 kilometru garumā. Treškārt, uzbūvētas jaunas attīrīšanas iekārtas, ka rezultātā mēs vairs nepiesārņojam jūru,» galvenos ieguvumus uzskaita Ūdekas valdes priekšsēdētājs.

Samazināt zudumus

Piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus, uzņēmums uzsācis īstenot vēl vienu projektu, kura ietvaros tiek uzstādīta attālināta nolasīšanas iekārta ievadskaitītājiem daudzdzīvokļu mājās. «Uz ievadskaitītāja tiks uzstādīts nolasītājs, kas nodrošinās mums iespēju jebkurā brīdī, ieejot mūsu datorsistēmā, redzēt konkrētās mājas ūdens patēriņa rādītājus – cik tā iztērējusi šobrīd, cik liels ir patēriņš mums interesējošā laika posmā. Piemēram, ja mēs redzēsim, ka četros naktī notiek neraksturīgi liels ūdens patēriņš, mēs par to informēsim apsaimniekotāju, iedzīvotājus, jo acīmredzot kaut kur ir noplūde. Ik mēnesi redzam, ka šī starpība starp dzīvokļu skaitītāju rādījumu summu un faktisko patēriņu ir gana liela – 30 līdz 40%. Tas ir sākums cīņai ar nemaksātājiem, jo nav noslēpums, ka daļa iedzīvotāju nedeklarē faktisko patēriņu, kā arī cenšas ietekmēt sava dzīvokļa skaitīju rādījumus. Līdz vasaras beigām plānojam, ka nolasītāji būs uzstādīti visās daudzdzīvokļu mājās. Mums ir arī divas pilotmājas, kur šādi attālinātie nolasītāji ir uzstādīti gan uz ievadskaitītāja, gan dzīvokļos, un starpības starp ievadskaitītāja rādījumiem un dzīvokļa skaitīju rādījumiem principā nav,» stāsta E. Daugelis, piebilstot, ka arī citas mājas var sekot šim pilotmāju piemēram, tikai par to lēmums jāpieņem pašiem dzīvokļu īpašniekiem, kopīgi vienojoties iedzīvotāju kopsapulcēs.