Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils policija noraida pārmetumus par nepietiekamu rīcību NATO jūrnieku uzturēšanās laikā

Ventspils Pašvaldības policija kategoriski noraida pārmetumus, ka tā būtu par maz rīkojusies, lai nodrošinātu kārtību Ventspils pilsētā pagājušās nedēļas nogalē, kad pilsētā uzturējās NATO jūrnieki un tika konstatēti dažādi pārkāpumi, šodien preses konferencē uzsvēra pašvaldības policijas pārstāvji.

"Nepiekrītu, ka tiek pārmests pašvaldības policijai, ka tā par maz rīkojusies. Tās ir absolūtas muļķības, jo, runājot par visiem šie gadījumiem, kas saistīti ar administratīvajiem pārkāpumiem, - mēs neesam braukuši uz izsaukumiem, bet tos esam konstatējuši tieši patrulēšanas laikā. Tas nozīmē, ka patrulēšana pilsētas ielās notika intensīvi, jo pārkāpumi ir konstatēti mūsu darba rezultātā," uzsvēra Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieka vietniece Dace Andersone.

"Es gribu uzsvērt, ka pašvaldības policijas viens no pamatpienākumiem un uzdevumiem ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana pilsētas ielās. Ja ikdienā saskaramies ar vidēji 24 pārkāpumiem, tad šajās dienās šis cipars ir diemžēl dubultojies," atzina Andersone. Pirmajā jūrnieku viesošanās naktī konstatēti 44 pārkāpumi, no kuriem puse bija saistībā ar jūrniekiem.

Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs norādīja, ka, pārbaudot pārkāpēju personību, nepieciešams zināms laiks, un, tā kā pārkāpumu bijis daudz, šajā laikā nav bijis iespējams veikt tik intensīvu patruļas darbu, arī apsekot nakts izklaides vietas.

Komentējot gadījumu, kad smagi tika piekauts Nīderlandes jūrnieks, Arājs norādīja, ka par šo gadījumu plkst.4.15 saņemts anonīms zvans, un pēc četrām minūtēm divas ekipāžas ieradušās notikuma vietā. Tālākais jau bijis Valsts policijas kompetencē.

Savukārt 10.maija naktī plkst. 2.35 saņemta informācija, ka ir aplaupīti trīs jūrnieki. Plkst.3.10 pēc pazīmēm uz aizdomu pamata par laupīšanu pašvaldības policija aizturējuši četras personas un nogādājusi tās Valsts policijā.

Jau vēstīts, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kurā par NATO karavīru "izdarībām" Ventspils pilsētā lūdzis atvainoties visai Latvijai un Ventspils pilsētai. Lemberga vēstule ir adresēta ne tikai Rasmusenam, bet arī ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (RP) un Raimondam Vējonim (ZZS), un tajā paustas Ventspils pašvaldības bažas par to, vai NATO karakuģu vizītes ir drošas sabiedrībai.

Pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā "Open Spirit 2014" iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā. Jūrnieks bija cietis incidentā netālu no kādas izklaides vietas Ventspilī.

Aizvadītajā nedēļas nogalē par pilsētas saistošo noteikumu neievērošanu - pārsvarā par urinēšanu sabiedriskā vietā un atrašanos uz ielas ar atvērtu alkohola iepakojumu - sodīti 23 ārvalstu jūrnieki. Sodi bijuši galvenokārt piecu un 10 eiro apmērā, tie visi arī esot samaksāti.