Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Zolitūdes traģēdijas lietā turpinās stīvēšanās par miljoniem

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Aprīlī Lietuvas tiesā vērsās uzņēmums Maxima Latvija un 2013. gadā Rīgā, Zolitūdē, sagruvušā lielveikala īpašniece SIA Tineo, lai no apdrošināšanas kompānijas Ergo Insurance SE panāktu 5,34 miljonu eiro apdrošināšanas kompensācijas izmaksu. Tiesa to pieņēmusi izskatīšanai.

Tagad prasība iesniegta arī Rīgā - Vidzemes priekšpilsētas tiesa pieņēmusi SIA Tineo prasību par apdrošināšanas atlīdzības piedziņu no jau iepriekšminētās apdrošināšanas kompānijas 1,3 miljonu eiro apmērā. Apdrošināšanas kompensācija tika prasīta jau 2013. gadā, bet to neizmaksāja.
SIA Tineo pārstāve zvērināta advokāte Dace Silava-Tomsone Neatkarīgajai saka - viņas pārstāvētā uzņēmuma ieskatā polise ietvēra visu būvniecības risku apdrošināšanu, un konkrētajā gadījumā veikals sagruva būvniecības kļūdas rezultātā. Savukārt apdrošinātājs uzskata, ka nav iestājies apdrošināšanas gadījums.


Lielveikals Zolitūdē bija SIA Tineo īpašums un bija apdrošināts ar būvniecības visu risku polisi. SIA Tineo pārstāve norāda, ka, protams, viens no traģēdijas cēloņiem bija projektēšanas kļūda, tomēr (un tas atzīts valsts veiktajā ekspertīzē un arī izskanējis krimināllietas ietvaros) būvniecībā iesaistīto personu rīcība ietekmēja jumta nogruvumu, par ko sabrukušā īpašuma attīstītājs arī pret konkrēto būvkompāniju ir iesniedzis prasību tiesā.


Ergo Insurance SE Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis atbild, ka 28. jūlijā ir saņemti dokumenti no tiesas un apdrošinātājs lems par tālāko rīcību. Vienlaikus viņš pamato, kāpēc līdz šim apdrošināšanas kompensācija nav izmaksāta: «Valsts veiktajās ekspertīzēs krimināllietas ietvaros noskaidrots, ka projektēšanas kļūda bijis galvenais negadījuma cēlonis īpašuma sabrukšanai, un to savā paziņojumā medijiem norāda un atzīst arī SIA Tineo. Vēlamies akcentēt, ka noslēgtajā apdrošināšanas līgumā papildu citiem nosacījumiem nebija iegādāts segums, kas paredz zaudējumu atlīdzināšanu projektēšanas laikā pieļauto kļūdu dēļ.»