Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Mācību iestādēs sākusies ziemas uzņemšana

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Mācību iestādes – profesionālās skolas, koledžas un augstskolas – uzņem audzēkņus un studentus ne tikai rudenī, bet arī ziemā.

NIID.lv jaunākā apkopotā informācija liecina, ka ziemas uzņemšana sākusies vai pavisam drīz startēs 40 augstākās izglītības iestādēs vai to filiālēs kopumā 234 programmās (ieskaitot apakšprogrammas). Augstākās izglītības iestāžu piedāvājums ziemas uzņemšanā ir plašs un aptver visus programmu veidus: var studēt gan profesionālajās, gan akadēmiskajās programmās, sākot ar koledžu un beidzot ar doktorantūru. Daudzveidīgs ir arī piedāvāto tematisko jomu klāsts. Tradicionāli visvairāk programmu ir sociālajās zinātnēs - ekonomikā, uzņēmējdarbībā, biznesa vadībā, tirgzinībās, grāmatvedībā, finansēs, psiholoģijā, tiesību zinātnēs, taču arvien populārākas ziemas uzņemšanā kļūst studiju programmas citās nozarēs: inženierzinātnēs un tehnoloģijās, pedagoģijā, mākslās un dizainā, teoloģijā, medicīnā, sportā, tūrismā, sociālā darba jomā u.c.

Pieejamas arī budžeta vietas

Studēt var gan pilna laika dienas vai vakara klātienes, gan nepilna laika neklātienes, t.sk. tālmācības jeb e-studiju formā. Tālmācības programmu skaits ar katru gadu pieaug: šajā ziemas uzņemšanā tiek piedāvātas jau 49 programmas visos studiju līmeņos. Attālinātās studijas dod iespēju mācīties jebkurā laikā un vietā, kur vien ir pieejams internets, un šo studiju formu nereti izvēlas tie, kuri vēlas studijas apvienot ar darbu vai bērna kopšanu, vai tie, kuru dzīvesvieta šobrīd ir ārpus Latvijas.

Ziemas uzņemšanā augstskolas un koledžas piedāvā iespēju studēt galvenokārt par maksu, taču reflektantiem pieejamas arī budžeta vietas vai īpašas atlaides. Piemēram, studēt par valsts budžeta līdzekļiem atsevišķās programmās pilna laika klātienē piedāvā Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA), Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Savukārt īpašas atlaides ziemas uzņemšanas reflektantiem piedāvā RTU, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA), Biznesa vadības koledža (BVK), Starptautiskā Kosmetoloģijas koledža (SKK) un citas.

Precīzu informāciju par budžeta vietu skaitu un studiju maksas atlaidēm ziemas uzņemšanā var noskaidrot, sazinoties ar izvēlēto augstākās izglītības iestādi.

Jaunas programmas

Ziemas uzņemšanā studētgribētājiem šogad tiek piedāvāti arī vairāki jaunumi. RTA sadarbībā ar Polockas Valsts universitāti Baltkrievijā izstrādājusi un licencējusi jaunu akadēmiskā maģistra programmu Reģionālā plānošana un attīstība. Studēt programmā īpaši tiek gaidīti cilvēki, kas vēlas vai jau strādā starptautiskos uzņēmumos, plānošanas reģionos, pašvaldībās, kultūras un izglītības iestādēs, kā arī citi interesenti, kuri vēlas uzsākt un veicināt starptautisko sadarbību. Jaunu programmu piedāvā arī Rīgas Aeronavigācijas institūts (RAI) - tā ir profesionālā bakalaura programma Elektronisko iekārtu apkalpošana, kurā tiks sagatavoti elektronikas inženieri ar vispusīgām zināšanām gan par aviācijas elektronisko sakaru līdzekļu, gan sadzīves elektronisko iekārtu un mezglu nepieciešamību, nozīmi, darbību, ekspluatācijas īpatnībām un remontu. Pirmoreiz ziemas uzņemšanu organizē arī SIA Alberta koledža (AK). Savukārt LKAA Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledža (LKK) piedāvā jaunumu, kas noderīgs strādājošiem bibliotekāriem, proti, iespēju iegūt augstāko izglītību viena vai pusotra gada laikā bibliotekāriem ar vidējo profesionālo izglītību un vismaz piecu līdz desmit gadu ilgu darba pieredzi nozarē.

Gaida arī profesionālās skolas

Arī profesionālās skolas atver durvis interesentiem. Skolas piedāvā trīs opcijas. Pirmā - iesaistīties Jauniešu garantijas programmā un gada vai pusotra gada laikā apgūt tautsaimniecībā pieprasītu profesiju. Programmai var pieteikties 17 līdz 29 gadus veci jaunieši. Mācības ir bez maksas, un audzēkņi saņem stipendiju līdz 115 eiro mēnesī, kā arī apmaksātu dienesta viesnīcu. Pusotru gadu ilgajās programmās uzņemšana turpinās līdz 2017. gada 6. janvārim un mācības sākas jau 9. janvārī, savukārt gadu ilgajās programmās uzņemšanas rit līdz 17. februārim, lai 20. februārī sāktu mācības. Otra - vairākas privātās izglītības iestādes organizē ziemas uzņemšanu profesionālās izglītības programmās mācībām par maksu. Mācības notiek gan dienas vai vakara klātienē, gan neklātienē - nedēļas nogalēs. Pieteikties mācībām par maksu var ikviens interesents bez vecuma ierobežojuma, ja vien ir konkrētās programmas iestājprasībām atbilstoša iepriekšējā izglītība. Trešā opcija: var pieteikties valsts budžeta finansētajās profesionālās izglītības programmās, kur mācību ilgums ir viens vai pusotrs gads. Atšķirībā no Jauniešu garantijas programmām valsts budžeta finansēto programmu uzņemšanas prasībās nav noteikts maksimālais vecuma ierobežojums.

Dokumenti topošajiem audzēkņiem jāiesniedz kādā no profesionālās izglītības iestādēm līdz mācību sākumam. Mācības pusotra gada profesionālās izglītības programmās sāksies 11. janvārī, savukārt gadu ilgajās programmās - 20. februārī. Mācības notiek klātienē, un audzēkņiem tiek maksāta arī stipendija.