Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Augstskolās, koledžās un profesionālajās skolās sākusies ziemas uzņemšana

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Ziemas uzņemšanu plāno 30 augstākās izglītības iestādes vai to filiāles gan Rīgā, gan reģionos kopumā 187 programmās, mācītiesgribētājus uzņem arī profesionālās skolas, liecina NIID.lv apkopotā informācija.

Augstākās izglītības iestāžu piedāvājums ziemas uzņemšanā ir plašs un aptver visus programmu veidus: var studēt gan profesionālajās, gan akadēmiskajās programmās, sākot ar koledžu un beidzot ar doktorantūru. Daudzveidīgs ir arī piedāvāto tematisko jomu klāsts. Tradicionāli visvairāk programmu ir sociālajās zinātnēs - ekonomikā, uzņēmējdarbībā, biznesa vadībā, tirgzinībās, grāmatvedībā, finansēs, tiesību zinātnēs, taču arvien populārākas ziemas uzņemšanā kļūst studiju programmas citās nozarēs: inženierzinātnēs un tehnoloģijās, teoloģijā, medicīnā u.c. Dokumentu pieņemšanas laiki ir atšķirīgi, bet vairākums mācību iestāžu studentu pieteikumus gaida līdz janvāra beigām vai februāra sākumam.

Ir arī budžeta vietas

Studēt var gan pilna laika dienas vai vakara klātienes, gan nepilna laika neklātienes, t. sk. tālmācības, formā. Tālmācības programmu skaits ar katru gadu pieaug: šajā ziemas uzņemšanā tiek piedāvātas 53 programmas.

Ziemas uzņemšanā augstskolas un koledžas piedāvā iespēju studēt galvenokārt par maksu, taču reflektantiem pieejamas arī budžeta vietas vai īpašas atlaides. Piemēram, studēt par valsts budžeta līdzekļiem atsevišķās programmās pilna laika klātienē piedāvā Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Savukārt īpašas atlaides ziemas uzņemšanas reflektantiem piedāvā RTU, Biznesa vadības koledža.

Jaunas programmas

Ziemas uzņemšanā studētgribētājiem šogad tiek piedāvātas arī jaunas programmas dažādās nozarēs. Piemēram, Latvijas Universitāte (LU) uzņems studētgribētājus jaunā starpdisciplinārā programmā Eiropas integrācija un globālā attīstība, kura apvienos politikas zinātnes, socioloģijas un komunikācijas zinātnes jomas. Programma tiks īstenota angļu valodā. LU uzsāks īstenot arī jaunu profesionālā bakalaura programmu Industriālās inženierijas vadība, kuras absolventi kļūs par kvalificētiem sistēmu vadības inženieriem ar starpdisciplinārām zināšanām: studiju laikā tiks apgūtas gan vadībzinātnes, gan inženierzinātnes kompetences; tiks iegūta izpratne un praktiskas iemaņas ražošanas tehniskajos procesos, kā arī zināšanas par uzņēmējdarbības vadības principiem, kvalitātes ieviešanu un ekonomisko aprēķinu veikšanu.

Transporta un sakaru institūts (TSI) ir izstrādājis un licencējis jaunu profesionālā maģistra programmu Aviācijas vadība, kuras mērķis būs sagatavot starptautiska līmeņa aviācijas nozares uzņēmumu vadītājus ar padziļinātām zināšanām, prasmēm un kompetencēm dažādās vadības jomās mūsdienu aviācijas nozarē. Programma tiks īstenota angļu valodā.

SIA Starptautiskā kosmetoloģijas koledža (SKK) ir izstrādājusi un licencējusi jaunu pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu veselības aprūpes jomā - 2017./2018. gada ziemas uzņemšanā interesenti gan ar vidējo, gan augstāko medicīnisko izglītību varēs pieteikties studijām programmā Ārstnieciskā masāža, kurā iegūs masiera kvalifikāciju.

Profesionālo skolu piedāvājums

Jauniešus gaida arī 24 profesionālās skolas, proti, ir sākusies Jauniešu garantijas ziemas uzņemšana, kas paredz, ka īsā laikā un bez maksas var apgūt kādu no 64 piedāvātajām profesijām. 39 profesijās mācības notiek pusotru gadu un pieteikšanās rit līdz 12. janvārim, savukārt 25 profesijās mācības ilgst gadu un tajās dokumentus var iesniegt līdz 23. februārim. Programmā var pieteikties nestrādājoši jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem. Jaunieši var būt reģistrējušies arī NVA kā darba meklētāji vai bezdarbnieki un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu. Mācībām var pieteikties arī strādājoši vai pašnodarbināti jaunieši, taču tikai tad, ja ir vecumā no 17 līdz 24 gadiem, kā arī var savienot darbu ar mācībām. Šie jaunieši var atrasties arī bērnu kopšanas atvaļinājumā.

Lai pieteiktos apgūt kādu no Jauniešu garantijas profesijām, jaunietim nepieciešama pamatskolas, vidusskolas vai vidējā profesionālā izglītība. Pieteikties mācībām var arī vakarskolu audzēkņi un ikviens, kurš iegūst vidējo izglītību tālmācībā vai studē nepilna laika studiju programmās augstskolās.

Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja jaunietis ir sekmīgs, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus, bezmaksas vietu dienesta viesnīcā un karjeras atbalsta pasākumus. Savukārt kvalifikācijas prakses laikā jauniešiem apmaksā ceļa izdevumus un naktsmītni, ja nepieciešams.

Avots: NIID.lv