Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Liepājas universitāte kā pievienotā vērtība

AMATĀ. Rektores Daces Markus (pa labi) inaugurācija Liepājas universitātē © Publicitātes foto

Intervija ar Liepājas universitātes rektori akadēmiķi Daci Markus.

- Kāds ir Liepājas universitātes nākotnes redzējums?

- Ir ļoti labas izjūtas, kad avīzes daļā par Liepājas pilsētu esam uzaicināti izteikties arī mēs - Liepājas universitāte. Universitāte ir daļa no pilsētas dzīves, vēl vairāk - Liepājas universitāte ir pievienotā vērtība Kurzemei, jo te, nebraukājot pa pasauli, savās mājās iedzīvotāji var iegūt daudzveidīgu un kvalitatīvu izglītību. Šogad visvairāk studētgribētāju ir biznesa un organizāciju vadībā, tūrisma vadībā un rekreācijā, kultūras vadībā, logopēdijā un visu veidu skolotāju programmās, tajā skaitā pirmsskolā. Palielinājies maģistrantūrā uzņemto studējošo skaits, liels konkurss doktorantūrā pedagoģijā. Diemžēl par maz budžeta vietu ir jauno mediju un mākslas programmās, ekotehnoloģiju, rakstniecības un vairākās citās programmās, kuras kopumā balsta radošo industriju attīstību un ir pieprasītas. Zinām, ka demogrāfiskās ziņas par potenciālajiem Latvijas studentiem līdz 2020. gadam nav iepriecinošas, bet jau šajā studiju gadā mūs ir izvēlējušies divreiz vairāk ārzemju studentu nekā iepriekš, turklāt universitātei ir arī citas funkcijas, un tās mēs aktīvi attīstām. Esmu pārliecināta, ka šajā studiju gadā izstrādāsim arī pilnīgi jaunas studiju programmas, pēc kurām ir pieprasījums. Rektora inaugurācijā saņemtie laba vēlējumi ir stingrs atspēriena dēlītis.

- Kas vēl paredzēts?

- Liepājas universitāte jau ir labi pazīstama ar iesaistīšanos kultūras dzīvē - Kurzemes Dziesmu un deju svētkos, koncertos, izstādēs, Dzejas dienās, Baltu Vienības dienā, arī sporta pasākumos, un astoņi izcilākie sportisti katru gadu var studēt par Liepājas universitātes līdzekļiem. Universitāte plaši piedāvā kursus dažāda vecuma Latvijas iedzīvotājiem, gan tiem, kas vēlas uzlabot savas zināšanas specialitātē, gan tiem, kuri grib apgūt jaunu profesiju, gan arī tiem, kuriem individuālas intereses dēļ gribas kaut ko pastudēt. Šogad esam nolēmuši aktīvi iesaistīties biznesa inkubatoru darbībā, rūpēties par labām prakses vietām studentiem. Top pieteikumi infrastruktūras projektiem, lai labāk sakārtotu mūsu mājas. Vasarā startējām ar Latvijas - Lietuvas pārrobežu projektiem, turpinām strādāt četrās valsts pētījumu programmās, pašlaik aktīvi projektu pieteikumu izstrādē ir dabas un inženierzinātņu mācībspēki, vides, vadības un izglītības speciālisti, logopēdi. Vasarā organizējām nozīmīgu mūžizglītības konferenci kopā ar Turcijas Sakarijas universitātes kolēģiem, oktobrī gaidāma modernajām tehnoloģijām un to mācīšanai veltīta plaša konference, piedalāmies tās organizēšanā. Šie darbi un pieredzes apmaiņa palīdz pašiem un dara krāšņāku pilsētu.

- Kā universitātē sadzīvo jaunais un tradīcijas?

- Galvenais ir cilvēki! Katrā iestādē un organizācijā ir savas tradīcijas, tās nevajag noniecināt, bet varam stiprināt. Mainīt ir vērts tad, ja ir kas labāks, ko likt vietā. Reformas un pārmaiņas ir tikai līdzeklis, mērķis ir attīstība, izaugsme. Liepājas universitātes kolektīvs jau vairākus gadus pirmajā studiju dienā dodas uz Liepājas Svētās trīsvienības katedrāli, kur notiek universitātei veltīts dievkalpojums. Šogad kopā ar katedrāles dekānu Pēteri Kalku aicinājām studentus un darbiniekus neatkarīgi no ticības, neatkarīgi no konfesionālās piederības kopt šo tradīciju. Un bija ļoti liels gandarījums par piepildīto baznīcu, kurā lielākā daļa bija pirmā kursa studenti. Kopība mūs stiprina. Vēlāk uzvilkām mastā universitātes karogu un kopā ar pilsētas domes pārstāvi vēlējām studentiem būt atbildīgiem. Tieši atbildība sniedz rīcības brīvību, pēc kuras parasti alkst jauniešu prāti. Savukārt Liepājas universitātes radošā Studentu padome palīdzēs īstenot studējošo sapņus, bet jūra un ceļavējš ir Liepājas pievienotā vērtība.