Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Liepājas Valsts tehnikums - moderna un Latvijā pieprasīta izglītības iestāde

VISI NETIKA UZŅEMTI. Automehāniķu skolotājs Artūrs Bunka kopā ar 4. kursa audzēkņiem strādā ar jaunākajām tehnoloģijām auto apkopes jomā. Tieši automehāniķa specialitāte šogad bija pieprasītākā jauno audzēkņu vidū – uz to pretendēja 48 mācīties gribētāji © Ojārs Lūsis

Profesionālās izglītības kompetences centrs «Liepājas Valsts tehnikums» jauno mācību gadu iesācis ar audzēkņu skaitu, kas ir lielākais tā pastāvēšanas vēsturē – 1248.

«Lielākais uzņemto audzēkņu skaits ir no Liepājas un tuvākās apkārtnes novadu skolām, bet tehnikumu par savu nākamo mācību iestādi izvēlējušies arī jaunieši no Alūksnes, Salacgrīvas, Rēzeknes, Rīgas, Ventspils,» uzskaita PIKC «Liepājas Valsts tehnikums» direktors Agris Ruperts. Tāpēc šogad aizsākta jauna tradīcija - tikties ar 1. kursu audzēkņiem jau pirms 1. septembra. Kopsapulcē pulcējās audzēkņi, skolotāji un vecāki. «Kopības sajūta, satraukums, neziņa un prieks,» - tā var raksturot šo tikšanos, teic A. Ruperts.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma vairākās specialitātēs šogad veidojās konkurss un visi mācīties gribētāji netika uzņemti. Lielākais konkurss šogad veidojās mācību programmās ar pamatskolas izglītību «Automehāniķis» un «Viesmīlības pakalpojumu speciālists». Tehnikums piedāvā mācīties arī pēc vidusskolas absolvēšanas - Jauniešu garantiju programmās, kas ir Eiropas Savienības finansētas programmas, kurās iespējams savienot mācības ar darbu un saņemt arī stipendiju. Arī valsts finansētās izglītības programmās, proti, pēc pamatskolas, labi mācoties, iespējams saņemt stipendiju līdz pat 150 eiro apmērā. Jauniešu garantijas programmas iespējams apgūt specialitātēs «Grāmatvedis», «Mehatronisko sistēmu tehniķis» un «Loģistikas darbinieks», kur jāmācās pusotrs gads, lai iegūtu kvalifikāciju. Jaunums šogad ir viengadīgā programma «Kuģa pavārs», kas tiek īstenota kopā ar Liepājas Jūrniecības koledžu. Programma «Loģistikas darbinieks» savukārt ir unikāla ar to, ka tapusi sadarbībā ar darba devējiem un tiks īstenota pēc moduļa principa tieši darbā vidē. Tā ir pilnīgi jauna pieeja profesionālajā izglītībā - darba vidē balstītas mācības, kur lielāko daļu mācību laika izglītojamie pavada uzņēmumos un praktiskajās mācībās. «Esam lepni, ka varam būt viena no pirmajām mācību iestādēm, kas sāk strādāt pēc šī jaunā principa. Vienmēr esam gatavi strādāt pēc jaunākajām metodēm un attīstīties, kļūt interesantāki audzēkņiem un skolotājiem,» norāda tehnikuma direktors. Teorija skolā šajā programmā veido aptuveni 40 procentus no visa mācību laika. PIKC «Liepājas Valsts tehnikums» ir izveidojusies laba sadarbība ar Liepājas un apkārtnes uzņēmumiem, kuri rod iespēju audzēkņiem praktizēties savos uzņēmumos, kā arī, pierādot sevi un savas zināšanas, iespēju turpināt strādāt pēc mācību beigšanas. Ik gadu tehnikumu absolvē ap 320 jauno speciālistu, kas visbiežāk mācības turpina augstākajās mācību iestādēs Liepājā un Rīgā, kā arī turpina strādāt kādreizējās prakses vietās.

Šajā mācību gadā PIKC «Liepājas Valsts tehnikums» telpās sāk darboties Rīgas Tehniskās koledžas Liepājas filiāle un piedāvā iegūt 1. līmeņa augstāko izglītību specialitātēs «Autotransports» - kvalifikācija «Autoapkopes speciālists», «Elektriskās iekārtas» - kvalifikācija «Elektrisko iekārtu speciālists» un «Inženiermehānika» - kvalifikācija «Mehatroniķis» vai «Mašīnbūves speciālists». Koledžā strādās gan PIKC «Liepājas Valsts tehnikums», gan Rīgas Tehniskās koledžas pedagogi. Mācības koledžā uzsāks 47 studenti.

Šobrīd tehnikums izvietots divos mācību korpusos Ventspils ielā 51 un Vānes ielā 4, ēkās, kuras renovētas un kurās iekārtotas modernas, ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkotas profesionālo mācību priekšmetu darbnīcas un vispārizglītojošo priekšmetu mācību klases. Īstenojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstītu projektu 18 miljonu apmērā, tehnikums ieguvis jaunu skatu un iespēju sniegt modernu izglītību pievilcīgā vidē. Kā norāda vecāko kurus audzēkņi, kuri daļu mācību laika pavadījuši vecajās darbnīcās un klasēs, salīdzināt nav iespējams. Tagad tikai ir jāmācās un jāpierāda sevi darba tirgū.