Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Mistiskie zvani bijuši no Belizā tirgotiem paaugstinātas maksas numuriem

Pēdējās pāris dienās Latvijas mobilo sakaru tīku klientu saņemtie mistiskie zvani veikti no paaugstinātas maksas starptautiskajiem numuriem, kurus tirgo, citu starpā, kāda Belizas kompānija, kurai tas ir galvenais bizness, konstatēja biznesa portāls "Nozare.lv".

Paaugstinātas maksas numurus ar kodu "88213", no kuriem nakts vidū, visticamāk, izmantojot automātisku apzvanīšanas programmatūru, zvanīts simtiem Latvijas iedzīvotāju, tirgo Belizas firma "Premium TLC". Šī kompānija ir daļa no starptautiska biznesa, kas piedāvā visdažādākos paaugstinātas maksas numurus it kā dažādu pakalpojumu sniedzējiem. Kompānijas mājaslapā ir saraksts ar teju visām pasaules valstīm un teritorijām (tostarp Antarktiku), uz kurām var pasūtīt paaugstinātas maksas numurus.

Kā ziņo "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) preses sekretārs Jānis Vēvers, aptuveni 400 LMT klientu saņēmuši šādus zvanus.

Mediji ziņo, ka līdzīgus zvanus saņēmuši arī "Tele2" klienti un operators turpmākus zvanos no šī numerācijas diapazona bloķējis.

Arī LMT Starpoperatoru pakalpojumu daļas vadītājs Normunds Lapoško informē, ka, "lai pasargātu klientus no nepatīkamiem mirkļiem, LMT jau laikus bija slēgusi iespēju zvanīt uz šādiem numuriem. Šādi zvani tika novēroti arī uz citu Latvijas tīklu numuriem, tādējādi var uzskatīt, ka tā bija plānota starptautiska mēroga krāpnieciskās apzvanīšanas kampaņa".

Kā izriet no tā sauktā "premium rate number" biznesa aprakstiem internetā, šādus starptautiskus numurus var nopirkt personas, kas vēlas sniegt padomus, informāciju, mārketinga vēstījumus vai izklaides pakalpojumus ar balss sarunu vai nospēlējot zvanītājam ierakstu. Šie pakalpojumi nav pēc būtības krāpnieciski, ja zvanītājs apzinās, ka par papildu maksu klausīsies savu horoskopu, anekdotes, ceļojuma vai ārzemju nekustamā īpašuma piedāvājumu u.tml.

Ienākums no paaugstinātas maksas zvaniem sadala operatori un pakalpojumu sniedzējs - piemēram, zvanot no "Tele2" vai LMT tīkla Latvijā, maksas sadalīšanā piedalītos Latvijas operators, starptautiskā numura uzturētājas un, piemēram, kāds ārzemju astrologs vai zīlnieks.

Interneta aprakstos, kurus parasti rakstījuši paaugstinātās maksas numuru tirgotāji, tiek solīti pasakaini ienākumi. Taču citos avotos informē, ka ar šādiem numuriem bieži izmanto apšaubāmas un krāpnieciskas metodes, lai piesaistītu zvanītājus, tostarp tūkstošiem mobilo numuru apzvanīšanu, lai apmulsuši cilvēki uz tiem atzvanītu.