Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: Mobilo balss sakaru lietotāju skaits Latvijā pārsniedz valsts iedzīvotāju skaitu

© Romāns Kokšarovs/F64

Mobilo balss sakaru pakalpojumus Latvijā lieto vairāk nekā divi miljoni klientu, tādējādi pārsniedzot valsts iedzīvotāju skaitu, informēja Latvijas Telekomunikāciju asociācijā (LTA).

Asociācija atsaucās uz Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestādes (BEREC) aktuālajiem datiem, kas liecina, ka operatora "Tele2" mobilo sakaru pakalpojumus izmanto gandrīz 876 000 klientu, "Latvijas mobilā telefona" (LMT) - apmēram 721 000 klientu, bet "Bite Latvija" - apmēram 473 400 klientu.

"Saskaņā ar šiem datiem mobilo balss sakaru pieslēgumu skaits Latvijā sasniedzis 2,07 miljonus. Tas nozīmē, ka Latvijā ir gana liels iedzīvotāju skaits, kuriem ir vairāki pieslēgumi, lai tādējādi norobežotu darba zvanus no privātajiem," secina LTA.

BEREC oficiālie dati liecina, ka, vērtējot mobilo balss sakaru pieslēgumu skaitu (SIM kartes), lielākais mobilo sakaru operators Latvijā ir "Tele2", kura tirgus daļa ir 42,3%. Otrs lielākais operators Latvijā ir LMT ar 34,8% tirgus daļu, bet trešais - "Bite Latvija" ar 22,9% tirgus daļu.

LTA izpilddirektors Jānis Lelis minēja, ka Latvijā mobilo sakaru tirgū valda spēcīga konkurence, uzņēmumiem cīnoties par tirgus pozīcijām dažādos nozares sektoros, no kā lielākie ieguvēji noteikti ir mobilo sakaru lietotāji.

"Operatoru panākumus ietekmē gan izvēlētā biznesa stratēģija un pieejas klientu piesaistē, gan arī demogrāfiskā situācija un e-prasmes valstī. Par demogrāfisko situāciju mobilo sakaru kontekstā ir samērā maz runāts un diskutēts, bet ir skaidrs, ka operatori izaugsmei nevarēs paļauties uz lielu skaita jaunu klientu piesaisti. Tie noteikti būs jauni pakalpojumi un biznesa nišas, kurās centīsies ielauzties operatori," norādīja Lelis.

BEREC datos netiek uzskaitīti M2M karšu pieslēgumi, kas ļauj iekārtām, izmantojot mobilo internetu, sazināties savā starpā, kā arī SIM kartes, kas paredzētas tikai datu pārraidei. Tāpat netiek skaitīti M2P pieslēgumi, kas nepieciešami lietu interneta risinājumiem.

LTA ir nepolitiska sabiedriska organizācija, kas dibināta 1998.gadā. Tā apvieno aparatūras ražotājus, publiskā, mobilā un CTV sakaru operatorus, Internet pakalpojuma sniedzējus. Asociācijā pārstāvēti arī Latvijas specializētie telekomunikāciju tīkli, kuri sadarbībā ar interneta pakalpojuma sniedzējiem un CTV firmām rada jaunus pakalpojumus un tīklu risinājumus.