Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Stepanovam juristu vesels bars

Tulki – speciālisti Mārtiņš Kvēps un Daimārs Škutāns nebūt nav vienīgie juristi, kuri regulāri apmeklē niknāko Ventspils mēra Aivara Lemberga oponentu miljonāru Oļegu Stepanovu.

Jāatgādina, ka abu pazīstamo juristu viesošanās O. Stepanova galvenajā birojā Doma laukumā 1a tika pamanīta pirms mēneša.

Kompetence neapšaubāma

Regulāri pie O. Stepanova viesojoties arī zvērināti advokāti Saulvedis Vārpiņš, Artūrs Spīgulis un Lauris Leja; ļoti nopietnas sarunas (pat vairāku stundu garumā) miljonāram ir ar Šveices advokātu Rudolfu Meroni un advokāta praksi pagaidām apturējušo, kādreizējo Ventspils mēra Aivara Lemberga advokātu Gintu Laiviņu-Laivenieku. Savukārt Jūrijs Pečkins, bijušais biroja Jurnet vadītājs, pašlaik viens no lieciniekiem vērienīgajā telefona sarunu noklausīšanās lietā, nākot pie O. Stepanova pat vairākas reizes nedēļā – faktiski kā uz darbu. Ņemot vērā, ka viņš savulaik vadīja juridisko biroju, jādomā, ka viņam ir arī juridiskā izglītība. Interesants ir fakts, ka telefona sarunu noklausīšanās lietā prokuratūra ir atzinusi, ka nelikumīgā noklausīšanās veikta "O. Stepanova un biroja Jurnet vadības interesēs", nedz O. Stepanovam, nedz J. Pečkinam apsūdzība par noklausīšanās pasūtīšanu nav izvirzīta. Nedaudz retāk pie O. Stepanova ierodas bijušais Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa, par kura jurista kvalifikāciju nav jāšaubās, jo 1986. gadā viņš beidzis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti.

Visticamāk, jurists ir arī O. Stepanova apmeklētājs bijušais Valsts policijas priekšnieka vietnieks kadru jautājumos Arvīds Marhels. Jāatgādina, ka A. Marhels savulaik tika slavēts kā neaizvietojams un tāpēc tika piedota pat viņa kādreizējā darbošanās VDK, tomēr 2007. gadā pavasarī viņš darbu Valsts policijā atstāja.

Kadri izšķir visu

Piemēram, G. Laiviņš-Laivenieks septembrī pie O. Stepanova ir bijis trīs reizes, S. Vārpiņs – divreiz, D. Škutāns – sešas reizes, M. Kvēps – četras reizes, J. Rekšņa – divas reizes.

Šveicietis R. Meroni gan pēdējo reizi manīts tikai 1. jūlijā, kā arī dažas dienas pirms tam. Visticamāk, šajās sanāksmēs O. Stepanovs ar R. Meroni apsprieda taktiku Ventbunkers un Latvijas naftas tranzīts (LNT) akcionāru pilnsapulcēs. Ventbunkers akcionāru pilnsapulce notika 2. jūlijā, bet LNT – dažas dienas vēlāk. Jāatgādina, ka pēc šīm akcionāru pilnsapulcēm pilnu kontroli pār abām uzņēmējsabiedrībām pārņēma tieši O. Stepanovs, kura cilvēki ar R. Meroni svētību tika iecelti Ventbunkers un LNT valdēs, bet citu Ventspils mēra oponentu pārstāvji no turienes izmesti. Piemēram, par LNT valdes priekšsēdētāju kļuva aizdomās turama persona divās krimināllietās Valērijs Godunovs.

No abu uzņēmumu valdēm tika izmesti vairāki Lemberga oponentu pārstāvji, un tikai Igora Skoka uzticamības persona Raimonds Grīniņš spēja saglabāt Ventbunkers valdes locekļa amatu.

Zelta padoms

Ar konkrētiem notikumiem Latvijas ekonomikā un politikā nepārprotami saistīti arī citi O. Stepanova galvenā biroja apmeklējumi. Piemēram, pazīstamais politiķis, pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs pirms pašvaldību vēlēšanām šo biroju apmeklējis: martā – divreiz, aprīlī – piecreiz, maijā – divreiz, vienu reizi pirms pašvaldību vēlēšanām 3. jūnijā. Arī pirmajā darba dienā pēc pašvaldību vēlēšanām 8. jūnijā nākamais Rīgas mērs jau no paša rīta klauvējis pie O. Stepanova biroja durvīm.

Visgarākā saruna (gandrīz stundu) N. Ušakovam ar O. Stepanovu notikusi 17. jūnijā. Būtiski ir tas, ka iepriekšējā dienā bija kļuvis skaidrs, kuri deputātu kandidāti ir iekļuvuši Rīgas domē, bet kuri vēlētāju uzticību nav guvuši. Tad bija kļuvis skaidrs, ka Rīgas domē nav iekļuvis viens no O. Stepanova favorītiem – Vadims Jerošenko. Jāatgādina, ka tas netraucēja V. Jerošenko iegūt ietekmīgo un labi apmaksāto (5000–6000 latu mēnesī) Rīgas brīvostas valdes locekļa amatu, un tas ir unikāls gadījums brīvostas valžu vēlēšanu raibu raibajā vēsturē, kurā nekad nav trūcis skandālu.

Interesanti, ka dažas reizes N. Ušakova ciemošanās pie O. Stepanova ilgusi tikai dažas minūtes. Atceroties Rīgas mēra apgalvoto, ka "mēs runājam tikai par ekonomiku", var izteikt pieņēmumu, ka šajos gadījumos O. Stepanovs īsos vārdos ir devis vienkāršus, bet vērtīgus padomus. Jebkurš ekonomists apstiprinās, ka daudz vērtīgāks par garu vispārīgu skaidrojumu ir vienkāršs eksperta padoms, kur investēt, kuras akcijas pirkt, kurā bankā naudu glabāt u. tml.