Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Nosoda Berķa īstenoto politiskā procesa finansēšanas modeli

© Valsts policija

Pēc Neatkarīgās publikācijas par biedrības Latvijas nākotnes forums visai dīvaino finansēšanas modeli, kuru īstenojušas ar miljonāru Olafu Berķi saistītas juridiskas un fiziskas personas, Latvijas Automobiļu federācija (LAF) apturējusi biedrības NJ Racing darbību federācijā, Neatkarīgajai atzina LAF prezidents Jānis Naglis.

Neatkarīgā rakstīja, ka biedrība Latvijas nākotnes forums, kuru agrāk tautā sauca par Repšes biedrību un uz kuras bāzes izveidojās partija Latvijas attīstībai, pērn saņēmusi 150 000 eiro ziedojumu no biedrības NJ Racing. Savukārt biedrība NJ Racing, kuras definētais mērķis ir «autosporta atbastīšana», saņēmusi 157 089 eiro ziedojumu no LAF. Visas šīs naudas kustības ir redzamas biedrību pērnā gada pārskatos.

LAF ir visai nopietna un bagāta sabiedriskā labuma organizācija, kura autosporta attīstībai saņem arī dotācijas no Izglītības un zinātnes ministrijas (pērn - 304 372 eiro), Latvijas Sporta federāciju padomes (25 389 eiro), Latvijas Olimpiskās komitejas (20 000 eiro), Starptautiskās Automobiļu federācijas (40 000 eiro). No tā ir iespējams izdarīt pat pieņēmumu, ka organizācija ar nepārprotami politiskiem mērķiem pastarpināti ir saņēmusi naudu no Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Olimpiskās komitejas.

Sarunā ar Neatkarīgo LAF prezidents Jānis Naglis teica, ka «Olafs /Berķis/ mums sniedza skaidrojumu par šo finansējumu, bet mēs tam nepiekrītam. Formāli viss ir kārtībā, bet pēc būtības nav, jo Latvijas Automobiļu federācija ar politiku nenodarbojas. Mēs neesam politiska organizācija. Visa nauda ienāk «kopējā katlā», un nav zināms, kura nauda iztērēta tam mērķim un kura - kādam citam mērķim. Nekas Olafam netraucēja Pūces biedrībai /domāta biedrība Latvijas nākotnes forums, kaut gan Juris Pūce vada partiju Latvijas attīstībai, bet Latvijas nākotnes forumu vada Edgars Jaunups/ iedot naudu pa taisno. Šobrīd mēs esam apturējuši NJ Racing darbību LAF biedra statusā, kaut gan biedra naudu viņi ir samaksājuši, atskaites un fotogrāfijas iesnieguši. Mēs turpinām skaidrot situāciju. Mēs nezinājām, ka NJ Racing dod naudu Pūces biedrībai - arī mēs to uzzinājam tikai no gada pārskatiem».

Biedrības NJ Racing priekšsēdētājs ir Olafa Berķa dēls Jānis Berķis, un tā reģistrēta Olafam Berķim piederošajā nekustamajā īpašumā Ventspilī, Kuldīgas ielā 51.

Savukārt biedrībai Latvijas nākotnes forums ir 12 biedru, starp viņiem Einars Repše, Ainārs Ščipčinskis, Baiba Fromane, Olafs Berķis, Guntars Kokarēvičs, Danāts Vaitaitis un pašreizējais biedrības vadītājs Edgars Jaunups - liecina biedrības gada pārskata apstiprināšanas protokols.

Latvijas nākotnes forums regulāri saņem visai dāsnus ziedojumus. Olafs Berķis kā fiziska persona 2013. gadā tai ziedoja 21 000 latu, līdz ar to nav saprotams, kāpēc pērn vajadzēja izmantot NJ Racing starpniecību.

Tāpat arī ar Olafu Berķi cieši saistīti uzņēmumi pērn ziedojuši LAF. Piemēram, akciju sabiedrība Ventbunkers (padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Berķis) LAF ziedojusi 82 667 eiro, SIA Privātfonds - 2500 eiro, SIA N&J - 3000 eiro.

Arī NJ Racing ir bijis sabiedriska labuma organizācijas statuss, bet tas 2012. gadā atņemts - liecina VID datu bāze.