Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā

Atkārtoti atcelts KNAB lēmums neizmeklēt Jelgavas klīnikas nonākšanu privātās rokās

© Vladislavs Proškins / F64

Šopavasar beidzies termiņš līgumam, kas pirms 20 gadiem Jelgavas novada slimnīcu nodeva privātās rokās ar pašvaldībai neizdevīgiem nosacījumiem. Strīds par to, ko ar klīniku darīt tālāk, izjaukuši domes koalīciju. Savukārt to, kā šāds līgums varēja tapt un kāpēc to nelauza ātrāk, prokuratūra jau trešo reizi uzdevusi izvērtēt KNAB, ziņo raidījums „Nekā personīga”.

Sākumā tikai opozīcija, bet vēlāk arī pati dome prasīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vērtēt gan līgumu, gan ikgadējos maksājumus, gan klīnikas vadības interešu konfliktu. Birojs secināja, ka nodot klīniku koncesijā ierosināja tās pašas personas, kas vēlāk tika pie īpašuma, tomēr kriminālprocesu par senajiem notikumiem atteicās rosināt. Prokuratūra uzdeva situāciju pārbaudīt vēlreiz.

"Nekā personīga" jau stāstīja, ka pirms pusotra gada Jelgavas novada domes deputāti pēkšņi atklāja, ka bijusī Jelgavas rajona slimnīca jau sen nodota privātam uzņēmumam, un pašvaldība par to vēl piemaksā. Lemjot par ikgadējo 85 tūkstošu eiro maksājumu, pirmo reizi 20 gadu laikā deputātiem radās jautājums, par ko tiek maksāts.

Pagājušā gada novembrī KNAB otro reizi izlēma nerosināt kriminālprocesu par to, kā Jelgavas klīnika nonāca privātās rokās un kāpēc novads par to katru gadu vēl piemaksā.

Prokuratūra šī gada februārī uzdeva KNAB to pārbaudīt trešo reizi.

Kā skaidro KNAB Kriminālprocesuālo izmeklēšanu pārvaldes priekšniece, Anda Rumjanceva, "Tas ir tāds darba process, demokrātisks process. Ir darbi, ko mēs varam izdarīt, bet, protams, prokuratūra var paskatīties un norādīt uz to, kas mums vēl ir jāizdara. Mēs pildām šos prokurora norādījumus un šobrīd turpinām šo pārbaudi līdz galam."

Vienīgais, ko KNAB līdz šim atradis - Guntars Prolis, kuram pašvaldība uzdevusi uzraudzīt klīniku un kurš pats sevi iecēlis klīnikas vadītāja amatā, amatus savienojis neatļauti. Viņš samaksājis administratīvo sodu 170 eiro.

Pirms divdesmit gadiem parakstītā līguma termiņš beidzās šī gada sākumā. Oktobrī dome nobalsoja par centra pārdošanu izsolē un pašvaldības uzņēmuma vērtība aplēsta uz 2,5 miljoniem eiro. Tagad šis process ir apturēts.

Zemgales veselības centra pārdošana bija jau ieplānota šī gada Jelgavas novada budžetā. Atlikšana nozīmē, ka novada makā būs divarpus miljonu caurums. Vienošanās par to, kurus investīciju projektus atlikt, izšķirs to, vai jaunā, trauslā koalīcija noturēsies un spēs ievēlēt jaunu mēru.