Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

KNAB pārbauda "SOAAR" izstrādātās IT sistēmas, iespējams, nelikumīgu izmantošanu "Vienotības" kongresos

© Ģirts Ozoliņš / F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis resorisko pārbaudi saistībā ar uzņēmuma "SOAAR" izstrādātās IT sistēmas, iespējams, nelikumīgu izmantošanu partijas "Vienotība" kongresos.

KNAB aģentūrai LETA apliecināja, ka birojs 18.aprīlī, reaģējot uz saņemto informāciju par iespējamu ilgstošu viena uzņēmuma bezatlīdzības pakalpojumu nodrošināšanu politiskajai partijai "Vienotība", sācis resorisko pārbaudi.

Saskaņā ar normatīvo regulējumu juridiskām personām ir aizliegts jebkādā veidā finansēt politiskās organizācijas, tostarp bez atlīdzības sniegt tām pakalpojumus. Ja šīs darbības veiktas, tās Politisko organizāciju finansēšanas likuma izpratnē uzskatāmas par nelikumīgu politiskās organizācijas finansēšanu, informēja birojā.

Papildus KNAB norādīja, lai varētu sākt kriminālprocesu par iespējamu partijas nelikumīgu finansēšanu, pretlikumīgajam ziedojumam jābūt veiktam lielā apmērā, kas ir 50 minimālās mēnešalgas jeb 35 000 eiro.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vēstīja, ka "Vienotība" astoņus gadus bez maksas izmantojusi IT uzņēmuma "SOAAR" veidoto sistēmu vēlēšanām kongresos.

Premjerministre Evika Siliņa (JV) akcentējusi, ka viņas rīcībā šādu faktu nav un ka situācija ir par laiku no 2011.gada, kad viņa bijusi cita politiskā spēka - Zatlera Reformu partijas - biedre.

"Vienotības" valdes locekle norādīja, ka tiesībsargājošās iestādes pašlaik izvērtē arī paša "SOAAR" darbību, un politiķe pieļauj, ka tās izvērtēs arī attiecīgos "vienpusējos" apgalvojumus par "Vienotību".

"SOAAR" figurē krimināllietā par iespējamu Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) budžeta līdzekļu izkrāpšanu lielos apmēros, kurā prokuratūra cēlusi apsūdzības bijušajai CVK priekšsēdētājai Kristīnei Bērziņai, diviem citiem komisijas darbiniekiem un "SOAAR" pārstāvim. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vērtējumā, šīs personas, iespējams, veica darbības, lai konkrētais informāciju tehnoloģiju uzņēmums iepirkuma sarunu procedūras rezultātā iegūtu tiesības sniegt pakalpojumus 2021.gada pašvaldību vēlēšanās.

"Vienotības" bijušais biroja vadītājs Normunds Orleāns ir izteicies, ka partija esot draudējusi uzņēmējiem, lai bez maksas saņemtu pakalpojumus. "Nekā personīga" vēsta, ka runa esot par uzņēmumu "SOAAR", kuram esot prasīts nodrošināt elektronisku balsu skaitīšanu "Vienotības" kongresos.