Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Mediķu arodbiedrība aicina VK veikt revīziju par valdības darbībām

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ir vērsusies pie Valsts kontroles (VK) ar lūgumu veikt atbilstības revīziju par Ministru kabineta darbībām, plānojot valsts budžeta izdevumus Veselības ministrijas (VM) pamatfunkciju izpildei laikā no 2017. līdz 2024.gadam, informē LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte.

Lēmumu par šādu rīcību LVSADA valde pieņēma pēc iepazīšanās ar VK vēstuli un aptauju attiecībā uz valsts kontroles revīziju plānošanu, "kas veicinās labvēlīgas pārmaiņas publiskajā sektorā un iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanos".

LVSADA norāda, ka viens no iedzīvotāju dzīves kvalitātes stūrakmeņiem ir veselības aprūpes pieejamība un kvalitāte. Martā, apspriežot valsts veselības aprūpes uzlabošanas nepieciešamību un iespējas, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un LVSADA vadība nonāca pie kopīgas atziņas, ka Latvijas valsts finansējumu veselības aprūpei iespējami ātri jātuvina vidējam ES valstu līmenim, kas 2022.gadā bija 7% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

LVSADA atzīst, ka valsts izdevumi veselības aprūpei 2024.gadā, salīdzinot ar faktisko finansējumu 2023.gadā, kā proporcija no IKP samazinās - 4,1% pret 4,2%, attiecīgi. VM izdevumiem no valsts budžeta 2024.gadā ir papildu piešķirti nevis 275 miljoni eiro, bet gan tikai 77 miljoni eiro. Turklāt LVSADA vērtējumā MK plānojot 2025.gadā un 2026.gadā atstāt veselības aprūpes nozares valsts finansējuma apmēru 2024.gada līmenī.

LVSADA pieredze liecina, ka MK, veidojot valsts budžeta projektus, vairākkārt nav ievērojis spēkā esošus politikas plānošanas dokumentus. Sekas tam ir viens no zemākajiem valsts finansējumiem veselības aprūpei starp ES dalībvalstīm, slikta veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība un aptuveni 4000 priekšlaicīgu nāvju gadā vairāk, nekā ES vidēji.

Atbilstoši VK mājaslapā atrodamajam skaidrojumam, atbilstības revīzijās veic pārbaudes, vai amatpersonu rīcība visos būtiskos aspektos atbilst tiesību aktiem, plānošanas dokumentiem un valstiski vai starptautiski atzītai labajai praksei.