Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Jaunpils pils lēnām "atgūstas" pēc pērna gada vētras postījumiem

© Romāns Kokšarovs/f64

Jaunpils pilī patlaban izpildītas jau gandrīz divas trešdaļas atjaunošanas darbu, aģentūra LETA uzzināja Tukuma novada pašvaldībā.

Līdz marta sākumam izpildīti 63,17% no kopējā darbu apjoma. Aktīvi norit jumta seguma maiņa, ko plānots pabeigt līdz maijam. Līdz tam paredzēts restaurēt arī pils logus.

Aprīlī iecerēts pabeigt izbūvju, skursteņu un karnīžu atjaunošanu. Savukārt pils fasādes remonts tiks uzsākts aprīļa sākumā - siltākos laika apstākļos. Noteikti arī pils iekštelpu bojājumi un iesniegti apdrošinātājiem zaudējumu segšanai.

Šobrīd kopējais pieejamais finansējums Jaunpils pils atjaunošanai ir nedaudz vairāk nekā miljons eiro, tajā skaitā 0,45 miljoni eiro apdrošināšanas atlīdzība, 0,23 miljoni eiro pašvaldības budžeta līdzekļi, 0,31 miljons eiro no valsts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā arī 24 844 eiro ziedojumi un pērn 23.augusta labdarības koncertā savāktie līdzekļi.

Atjaunošanas darbi Jaunpils pilī notiek saskaņā ar noslēgtā līguma grafiku. Būvdarbus objektā veic SIA "Pretpils".

Lai gan finansējums pašlaik šķiet pietiekošs, tomēr jāņem vērā fakts, ka, restaurējot šāda laikmeta ēkas un kultūrvēsturiskos pieminekļus, bieži rodas kādi neplānoti papildu izdevumi, skaidro pašvaldībā. Šobrīd visi papilddarbi ir iekļauti esošajās izmaksās un apjomos.

Aktīvo būvdarbu norise Jaunpils pils darbību nav apturējusi. Neraugoties uz ārējām pārmaiņām, kultūras piemineklis apmeklētājiem ir atvērts, informē pašvaldībā.

Kā LETA ziņoja, Jaunpils pils smagi cieta pērn 7.augusta postošajā vētrā. Īpaši cieta tās vēsturiskais jumts un dienvidu spārns, kurā tika izsista lielākā daļa logu un sabojāti to rāmji. Lielgraudu krusa sabojāja arī pils fasādi. Jau no decembra notiek Jaunpils pils atjaunošana vētras radīto seku likvidēšanai.