Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Jaunpils pils jumta atjaunošanai vēl nepieciešama trešdaļa miljona eiro

© Romāns Kokšarovs/f64

Valdība plāno piešķirt trūkstošos 310 161 eiro Jaunpils pils jumta atjaunošanai, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais rīkojuma projekts.

Minēto finansējumu plānots piešķirt Tukuma novada pašvaldībai, lai segtu izdevumus par 2023.gada augusta krusas radītajiem postījumiem Jaunpils pils jumta segumam un logiem.

Saskaņā ar VARAM informāciju, plānoto būvdarbu izmaksas esot 904 753,78 eiro. Apdrošinātājs sedzot daļu no līguma summas - 450 421 eiro.

Papildus saņemti fizisku un juridisku personu ziedojumi Jaunpils pils ēkas atjaunošanas darbiem kopumā 24 844 eiro, kas pilnībā tikšot izmantoti Jaunpils pils ēkas atjaunošanas darbiem. Arī pašvaldība nodrošinās līdzfinansējumu pils atjaunošanai vairāk nekā 100 000 eiro apmērā.

Taču vēl nepieciešami vairāk nekā 300 000 eiro, kurus plānots piešķirt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kā ziņots, 2023.gada 7.augusta vētrā pils jumts tika stipri bojāts, tādēļ jumtu nācies pilnībā noņemt un klāt no jauna, izvērtējot katru vēsturisko dakstiņu atsevišķi. Tāpat jāmaina daļa logu ar visiem rāmjiem dienvidu pusē, kas visvairāk sabojāti vētrā un krusā. Ir norautas un sabojātas arī ārējās palodzes.